Sesongissa

Inhoan tomaatteja. Siis niitä puoliraakoja, mauttomia pahvipalloja, joita talvisin meille tarjoillaan. Kesällä tomaatit ovat ihan toinen juttu, maukkaita, aromikkaita, meheviä. En ole koskaan ymmärtänyt, miksi kaikkien kasvisten pitää olla saatavilla ympäri vuoden. Kuka haluaa syödä keskellä talvea toiselta puolelta maapalloa rahdattuja mansikoita, jotka maksavat – niin, mansikoita, ja eivät maistu miltään?!

Samalla tavalla kuin vaatteissa eri sesongit ja vuodenajat vaihtelevat, myös ruualla on omat sesonkinsa, jotka perustuvat satokausiin. Siis aikaan, jolloin ruoka on herkullisimmillaan. Jokaisena vuodenaikana jollain juureksella, vihanneksella, hedelmällä, marjalla tai jopa kalalla on oma sesonkinsa. Sesonkeja seuraamalla on siis mahdollista laajentaa omaa ruokavaliotaan uusilla tuttavuuksilla niiden iänikuisten tomaatin ja kurkun lisäksi.

Nyt kannattaa poimia mukaansa mm. sitrushedelmiä, kaaleja, punajuurta ja paprikaa. Lihan kylkeen, lihahan on sesongissa aina :). Pahaa ruokaa ei kannata syödä. Aina löytyy maukkaita vaihtoehtoja. Jos kasviksia kehotetaan syömään paljon, joka aterialla, miksi järsiä hampaat irvessä mautonta jäävuorisalaattia. Ravitsemussuositusten mahtavuus on siinä, ettei ole olemassa yhtä oikeaa ruokavaliota, vaan sen voi koota monella tapaa. Minulla uunijuurekset voittavat tällä hetkellä salaatin ja leivälle sujautan paprikasuikaleita ja avokadoa. Tomaatin ja kurkun aika on kesällä.


Reseptit