• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Ravitsemusblogi
  • Syksy on monipuolisen syömisen aikaa

Syksy on monipuolisen syömisen aikaa

18.10.2016

Syksy on kesän ohella lempivuodenaikaani. Syksyn värit ovat kauniit, viileässä voi kaivaa ihanimmat villatakit esille ja kotona on mukava käpertyä sohvan nurkkaan kynttilöiden valossa. Loppukesä ja syksy ovat perinteisesti sadonkorjuun aikaa, silloin ruokavarastot on täytetty viljasta, lihasta, marjoista, hedelmistä ja muista luonnon antimista. Kaupunkilaisena lähikauppa toimii omana ruokavarastonani, mutta noudatan perinteitä sen verran, että tunnen syksyisin marja- ja sienimetsän kutsun.

Syksy näkyy syömisessäni. Vaikka nykyihmisellä sesonkien seuraaminen on enemmän arvovalinta kuin käytännön sanelema pakko – kaupoissahan on saatavana kaikkea, koko ajan – huomaan vuodenaikojen vaikuttavan ruokavaliooni. Kesäaamujen tuorepuurot ovat vaihtuneet perinteiseen, tosin arkena mikrossa lämmitettyyn versioon. Kesän kuumuudessa ei tule mieleenkään lämmittää uunia, mutta nyt uuniruuat houkuttelevat ja uunin hehku tuo kodikkuutta. Rakastan jäätelöä, mielestäni mahassa on aina tilaa sille, mutta ilmojen viiletessä se ei houkuttele enää niin paljon.

Syksyn edetessä keho tuntuu viestivän lämmöntarpeesta. Koska harvalla on tarvetta kerätä talven varalle ylimääräisiä rasvavarastoja, kannattaa iltojen pimetessä pitää huolta myös syömisen perusperiaatteista: säännöllisyydestä, kasvisvoittoisuudesta ja monipuolisuudesta. Syyskotoilu voi auttaa tässäkin, ruoka toimii myös sisustuselementtinä: väsään hedelmistä, kasviksista ja yrteistä asetelmia pöydille. Toimivat niin silmänruokana kuin muistutuksena terveellisistä välipaloista. Kannattaa kokeilla.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Ravitsemusasiantuntija
Ruoka on ihmisen parasta ravintoa. Ruokaa ja syömistä ravitsemuksen, ruokailon, liikunnan, maun ja hyvän olon sekä ruokademokratian näkökulmasta pohtii HKFoods Suomen ravitsemusasiantuntija, laillistettu ravitsemusterapeutti Soile Käkönen.

Blogit

Oktoberfest

Oktoberfest

Münchenissä syyskuun puolestavälistä lokakuun puoleenväliin vietettävä Oktoberfest on yksi maailman suurimmista ja tuottoisimmista tapahtumista. Olut näyttelee isoa osaa tapahtumassa, mutta vaikea sitä olutkolpakkoa on kuvitella ilman vieressä köllöttelevää bratwurstia tai...

Kieltokuukausista sesonkeihin

Kieltokuukausista sesonkeihin

Syömisessä intoillaan satokausiajattelusta ja sesongeista, mikä on hieno juttu. Vastuullinen herkuttelija valitsee lautaselleen sesongissa olevia ruokia, koska silloin mm. kasvikset maistuvat parhaimmilta ja niiden satoa voi korjata läheltä. Vaikka meidät...

Sadonkorjuun juhla

Sadonkorjuun juhla

Kävin viime viikolla Irlannissa ja pääsin tutustumaan paikalliseen kelttifestivaaliin, joka muistutti kovasti halloweenia. Selvisikin, että halloween on Irlannista lähtöisin, jossa Samhainia vietetään, kun siirrytään kesän valosta kohti talven pimeyttä. Erilaisilla...

Reseptit

Lue viimeisimpiä artikkeleita

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste