Tajunnan räjäyttävää ruokaa

Sain kunnian osallistua viime perjantaina Suomen Bocuse d’Or -tiimin Eero Vottosen ja Miikka Mannisen kisaillalliselle. Vaikka vielä oli kyseessä harjoitus Euroopan karsintoihin ja siitä toivottavasti edelleen kokkien maailmanmestarikisoihin Lyoniin, tarjolla oli tajunnan räjäyttävä makuelämys.

Kokkien kuninkuuskisassa tehdään etukäteen määritellyistä raaka-aineista kala-annos ja lihavati. Maun ja ulkonäön lisäksi kisassa arvioidaan myös mm. keittiötyöskentely sekä miten annoksiin on onnistunut saamaan oman maan omaleimaisuutta esiin.

Pöytään saapuessa annokset olivat kuin pieniä taideteoksia ja niitä tuskin raaski syödä. Maistaminen kuitenkin kannatti, koska jokainen suupala oli yllätys: ruuan tuoksu, rakenne, maku, lämpötila – kokonaisuus on taideteos.

Oheinen fine dining – elämys on harvinaista herkkua, mutta muistutti oleellisesti, että ruokailu on myös nautinto. Vaikka kotikokkailussa ei tarvitse yltää huippukokkien tasolle, voi sielläkin kiinnittää huomiota elämyksiin. Itse pyrin tekemään kauniin kattauksen, vaikka söisinkin yksin. Ja se tuttu lautasmalliasettelu tuo väkisinkin väriä annokseen. Nättiä ruokaa on vaan mukavampi syödä.

Koska kokkikisa on parhaillaan käynnissä, ei annoksista saa julkaista kuvia. Ohessa kuitenkin HKScan Finlandin oman kokin taidonnäyte Rypsiporsas®-annoksesta. Kaunista syötävää.


Reseptit