Trenditietoisen valinta: terveellisyys
Tämä viikko on terveellisyyden teemaviikko minulle. Käytännössä joka viikko on sellainen, perustuuhan ravitsemusasiantuntijan työni terveellisyyden ympärille. Mutta tällä viikolla terveellisyydestä puhutaan useammassakin seminaarissa ja työpajassa, joihin olen osallistumassa. Terveellisyys kiinnostaa, se on megatrendi.
Kuulun ns. perinteiseen terveysleiriin, joka mieltää ruuan terveellisyyden käsitteen kansanterveyden kautta. Siis vähemmän suolaa, sokeria, pehmeä rasvan laatu, enemmän kuitua. Näihin asioihin useimmat asiantuntijat viittaavat, kun puhutaan terveellisestä ruuasta. Rinnalle on kuitenkin noussut toisenlainen terveellisyyden käsite, joka ei niinkään perustu tutkittuun tietoon, vaan omaan kokemukseen. Kasvavalle kansanosalle terveellisyys on perinteisyyttä, luonnollisuutta, luomua, GMO-vapautta, lisäaineettomuutta jne. Kookosöljy on terveellistä, koska se on ”luonnollista”, viis siitä, että sen sisältämästä rasvasta yli 90 % on tyydyttynyttä, kovaa rasvaa. Superfoodit, kuten acai-marjat, ovat terveellisen ruokavalion kulmakivi, koska eihän koti-Suomen marjoissa voi olla yhtä paljon terveellisiä yhdisteitä, kuin maailmalta rahdatuissa. Esimerkkejä löytyy lukuisia.
Vaikutukset riskiin sairastua, luonnollisuus tai lisäaineettomuus eivät sulje toisiaan pois terveellisyydestä keskusteltaessa. Ne eivät kuitenkaan ole synonyymejä. Terveellisen ruokavalion vaikutukset hyvinvointiin tulee olla todennettavissa – laajemmin kuin omina huomioina. Yksittäiset ruoka-aineet harvoin tuntuvat terveydessä radikaalisti, mutta kokonaisuutena, joko moni- tai yksipuolisena syömisenä, vaikutukset alkavat näkyä: painossa, rasva-arvoissa, sokeriaineenvaihdunnassa. Pelkkää porkkanaa purren ei rakenneta terveellistä ruokavaliota, toisaalta pala suklaata monipuolisen aterian päätteeksi ei romuta kokonaisuutta.
Terveellinen maailma ei ole mustavalkoinen. Terveellinen ruokavalio ei myöskään koostu sallituista ja kielletyistä ruuista. Kokonaisuuden voi koostaa monella eri tapaa. Tähän ohjeeseen perustuvat myös ravitsemussuositukset, jotka antavat reunaehdot monenlaiselle terveelliselle syömiselle. Näin kesän grillikautena tasapainotan makkaran syöntiä tuoreilla kasviksilla. Ja odotan kieli pitkällä kesän mansikkasatoa, jonka voin kruunata jäätelöllä. Ei joka kerta, mutta aika ajoin.