Tulisieluisille grillaajille – ja muillekin
Elämme parhaillaan grillauksen kuuminta sesonkiaikaa. Teimme kesän alussa grillaustutkimuksen, jonka mukaan suurimmalla osalla suomalaisista grilli lämpenee alkukeväästä pitkälle syksyyn. Hardcore-grillaajia on 10 %, heillä grillit kuumenevat ympäri vuoden. Grillissä kypsennetään lihan lisäksi myös entistä monipuolisemmin ruokia, jopa jälkiruuat syntyvät grillin hehkussa.
Jos grillaus kuuluu kesärutiineihisi, kannattaa kiinnittää huomiota muutamiin terveysseikkoihin:
-
Grillaus antaa ruualle oman arominsa. Herkullisen maun syntyminen ei kuitenkaan vaadi käristämistä, maltti on valttia grillikypsennyksessäkin. Epäsuora grillaaminen, jossa kypsennettävä ruoka ei ole suoraan tulen yläpuolella, vähentää kuumassa helposti syntyvien haitallisten aineiden muodostumista. Folio lihan ja liekkien välissä toimii myös.
-
Suosi marinadeja. Marinadi lihan pinnalla mureuttaa lihaa ja suojaa sen pintaa kuuman kypsennyksen aikana. Valmiit marinadit toimivat tässä yhtä hyvin kuin itse tehdytkin.
-
Älä riko lihan pintaa. Grillissä(kin) liha kannattaa kääntää lastalla tai pihdeillä haarukan tai muun terävän välineen sijaan. Näin lihasnesteet ja lihan rasva eivät valu liekkeihin.
-
Suosi punaisessa lihassa medium-kypsyyttä, liha pysyy näin mehevämpänä ja terveysriskitkin ovat rajusti kypsennettyä lihaa pienemmät.
-
Muista kasvikset ja kevyt kypsennys niillekin. Hyvä nyrkkisääntö on tuplamäärä kasviksia liha-annosta kohden. Myös hedelmiä voi grillata: nektariinit, luumut ja mansikat sopivat hyvin grilliin.
-
Muista puhdistaa grilli. Grillauksen yhteydessä mainitaan usein terveydelle haitalliset PAH-yhdisteet (polysykliset aromaattiset hiilivedyt) ja heterosykliset amiinit. Kummankin yhdisteen määrää pystyy tehokkaasti vähentämään, kun grillaus tehdään puhtailla välineillä.
Maistuvaa grillikautta!