• Lihakoulu
  • Tuotehaku
  • Reseptihaku
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Kuluttajapalvelu
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Uuniruoat
    • Wokit
    • Texmex
    • Salaatit
    • Pyörykät
    • Pizzat
    • Pataruoat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pastat ja risotot
    • Paistit
    • Leivät
    • Keitot
    • Kastikkeet
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Kasvisruoka
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
  • Klassikot
    • HK Sininen Lenkki®
      • Pyöräytä Lenkkiä -peli
      • Sininen Lenkki 60 vuotta
      • Sinisen Lenkin historia
    • HK Aitonakki™
    • HK Amerikan Pekoni®
      • Pekonivinkit
    • HK Herkkumaksamakkara
  • HK Lastut
  • HK Pizzat
  • Maakarit®
  • Popsi®
  • HK Täytetyt leikkeet
  • Leipäbaari®
    • Kape Aihisen leipäbaari
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
    • Lihakoulun blogi
    • Ravitsemusblogi
    • Grillaus blogit
    • Miehemme makumaailmalla
    • Pontta porsaanlihalle
  • Vastuullisuus
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Ravitsemusblogi
  • Kevään proteiinimallisto

Kevään proteiinimallisto

Ravitsemusasiantuntija
21.3.2017

Kuten sisustuksessa, vaatteissa ym, myös ruuissa esiintyy trendejä. Jo useamman vuoden ajan ruokasuuntauksissa on jyrännyt proteiini, jonka kohdalla voidaan puhua jo megatrendistä, eli vuodesta toiseen vallitsevasta innostuksesta.

Monet ruokatrendit lipuvat lillukanvarsissa, maca-jauheella tai chiansiemenillä kun ei juuri ole merkitystä kokonaisravitsemuksen kannalta, joskin ne tuovat oman vivahteensa ruokiin. Proteiini sen sijaan on elämälle välttämätön energia- ja suojaravintoaine, jota olisi hyvä syödä säännöllisesti ja vieläpä hyvälaatuisena. Siksi pieni hypetys sen ympärillä on suotavaa.

Suomalaiset saavat keskimäärin riittävästi proteiinia – lähes ainoa ryhmä, jonka proteiininsaannista tulisi olla huolissaan ovat vanhukset, joilla riittävä proteiini auttaa lihaskadon ennaltaehkäisyssä ja tasapainon ylläpitämisessä. Heitä ei kuitenkaan juuri proteiinipatukkatiskeillä tungeksi. Oman proteiininsaantisi voit tarkastaa kätevästi sivuiltamme löytyvällä proteiinilaskurilla.

Vaikka elämme yltäkylläisten proteiinilähteiden äärellä, kannattaa sen valinnassa kiinnittää huomiota muutamaan seikkaan:

  • Syö proteiinia säännöllisesti pitkin päivää – joka aterialle voi ujuttaa jonkun proteiinilähteen. Pääaterioilla sopiva proteiiniannos on oman nyrkin kokoinen kasa.
  • Vaihtele proteiinin lähteitä: lihaa, kanaa, kalaa, kananmunaa, maitotuotteita, kasviproteiineja jne.
  • Huolehdi proteiinin laadusta: eläinkunnan proteiinit ovat sellaisenaan hyvälaatuisia, eli ne sisältävät kaikki elimistön tarvitsemat välttämättömät aminohapot, kasviproteiineista saa yhdistelemällä hyvän kokonaisuuden.
  • Proteiinia ei voi syödä varastoon, ylimäärä päätyy vatsamakkaraksi (epistä, koska looginen varasto olisi tietysti lihakset!) Proteiini ei varastoidu rasvaksi ihan yhtä helposti kuin hiilihydraatit tai rasva – jos tämä tieto vähän lohduttaa.

Proteiini on tutkitusti hyvää terveydelle. Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto Efsa on myöntänyt proteiinille mm. seuraavat terveysväitteet: ”proteiini edistää lihasmassan kasvua” sekä ”proteiini edistää luuston pysymistä normaalina”. Mm. lihapaketin kylkeen nämä kummatkin väitteet sopisivat mainiosti.

Innostuin aamulla puuron proteiinivarustelusta: keitän tavallisestikin puuron maitoon, mutta nyt sekoitin joukkoon vielä kananmunan ja siemeniä. Lopputuloksena kermaisen pehmeä puuro, joka toivottavasti pitää nälän lounaaseen asti. Niin tämäkin vielä proteiinin eduksi: se aikaansaa kylläisyyttä.

Mikäli haluat tietää lisää aiheesta, kannattaa käydä kurkkaamassa sivuiltamme kattava tietopaketti proteiinista.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Ravitsemusasiantuntija
Ruoka on ihmisen parasta ravintoa. Ruokaa ja syömistä ravitsemuksen, ruokailon, liikunnan, maun ja hyvän olon sekä ruokademokratian näkökulmasta pohtii HKScan Suomen ravitsemusasiantuntija, laillistettu ravitsemusterapeutti Soile Käkönen.

Blogit

Huippu-urheilijan vinkeillä parempiin suorituksiin

Huippu-urheilijan vinkeillä parempiin suorituksiin

Annimari Korte on Suomen nopein 100m aitajuoksija ja lisäksi hänet valittiin vuoden 2020 positiivisimmaksi suomalaiseksi. Annimari on myös HK:n nimikkourheilija. Jututin häntä ennen Etelä-Afrikan harjoitusleiriä syömisestä ja suhteesta ruokaan. Uskon,...

Lisää Vihreää lautaselle

Lisää Vihreää lautaselle

Tällä viikolla kauppojen hyllyt vihertyivät entisestään, kun myyntiin saapuivat HK Vihreät kasviproteiinituotteet. Sain olla mukana tässä projektissa alkumetreistä lähtien ja kuten aina, tuotteiden syntyä on mielenkiintoista seurata niiden eri kehitysvaiheissa.

Vähärasvainen jauheliha auttaa pitämään kuntoilijan kehon kunnossa

Vähärasvainen jauheliha auttaa pitämään kuntoilijan kehon kunnossa

Elämme yhä keskellä proteiinibuumia. Proteiinipitoiset ruuat kiinnostavat ja proteiinia halutaan tankata sen hyvää tekevien ominaisuuksien vuoksi. Liha on erinomainen proteiinin lähde – niin laadultaan kuin määrältään. Ravintoaineet kannattaa aina saada...

Lue viimeisimpiä blogeja

Ismo Sipeläinen Suomen Bocuse d’Or -edustajaksi kaudelle 2024-2025

Ismo Sipeläinen Suomen Bocuse d’Or -edustajaksi kaudelle 2024-2025

Maailman kovimman ja arvostetuimman kokkikilpailu Bocuse d’Orin kausi 2024-2025 starttasi Suomen osalta kilpailijavalinnalla, kun kisapaikasta taisteli kaksi kovaa kokkia. Jo kaudella 2018-2019 samaisessa kilpailussa Suomea edustanut Ismo Sipeläinen sai vastaansa...

Ruokamatkalla - Lontoo

Ruokamatkalla - Lontoo

Camden Market, Borough Market, Soho satoine ravintoloineen, China Town… Lontoo on ruokamatkaajan märkä päiväuni ja toteutuessaan ikimuistoinen kokemus. Toisaalta kuten Pariisi, jota pidetään kulinarismin Mekkana, voi myös Lontoossa olla vaikea...

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Suomen kesään kuuluu olennaisena osana makkara. Kesän ensimmäinen grillimakkara on jo pienen juhlan paikka ja siitä usein kuvakin napataan sosiaaliseen mediaan jaettavaksi. Tyypillinen ruokajuoma makkaralle on olut. Makkaramakujen ollessa nykyään...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste