Kevään proteiinimallisto

Kuten sisustuksessa, vaatteissa ym, myös ruuissa esiintyy trendejä. Jo useamman vuoden ajan ruokasuuntauksissa on jyrännyt proteiini, jonka kohdalla voidaan puhua jo megatrendistä, eli vuodesta toiseen vallitsevasta innostuksesta.

Monet ruokatrendit lipuvat lillukanvarsissa, maca-jauheella tai chiansiemenillä kun ei juuri ole merkitystä kokonaisravitsemuksen kannalta, joskin ne tuovat oman vivahteensa ruokiin. Proteiini sen sijaan on elämälle välttämätön energia- ja suojaravintoaine, jota olisi hyvä syödä säännöllisesti ja vieläpä hyvälaatuisena. Siksi pieni hypetys sen ympärillä on suotavaa.

Suomalaiset saavat keskimäärin riittävästi proteiinia – lähes ainoa ryhmä, jonka proteiininsaannista tulisi olla huolissaan ovat vanhukset, joilla riittävä proteiini auttaa lihaskadon ennaltaehkäisyssä ja tasapainon ylläpitämisessä. Heitä ei kuitenkaan juuri proteiinipatukkatiskeillä tungeksi. Oman proteiininsaantisi voit tarkastaa kätevästi sivuiltamme löytyvällä proteiinilaskurilla.

Vaikka elämme yltäkylläisten proteiinilähteiden äärellä, kannattaa sen valinnassa kiinnittää huomiota muutamaan seikkaan:

  • Syö proteiinia säännöllisesti pitkin päivää – joka aterialle voi ujuttaa jonkun proteiinilähteen. Pääaterioilla sopiva proteiiniannos on oman nyrkin kokoinen kasa.
  • Vaihtele proteiinin lähteitä: lihaa, kanaa, kalaa, kananmunaa, maitotuotteita, kasviproteiineja jne.
  • Huolehdi proteiinin laadusta: eläinkunnan proteiinit ovat sellaisenaan hyvälaatuisia, eli ne sisältävät kaikki elimistön tarvitsemat välttämättömät aminohapot, kasviproteiineista saa yhdistelemällä hyvän kokonaisuuden.
  • Proteiinia ei voi syödä varastoon, ylimäärä päätyy vatsamakkaraksi (epistä, koska looginen varasto olisi tietysti lihakset!) Proteiini ei varastoidu rasvaksi ihan yhtä helposti kuin hiilihydraatit tai rasva – jos tämä tieto vähän lohduttaa.

Proteiini on tutkitusti hyvää terveydelle. Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto Efsa on myöntänyt proteiinille mm. seuraavat terveysväitteet: ”proteiini edistää lihasmassan kasvua” sekä ”proteiini edistää luuston pysymistä normaalina”. Mm. lihapaketin kylkeen nämä kummatkin väitteet sopisivat mainiosti.

Innostuin aamulla puuron proteiinivarustelusta: keitän tavallisestikin puuron maitoon, mutta nyt sekoitin joukkoon vielä kananmunan ja siemeniä. Lopputuloksena kermaisen pehmeä puuro, joka toivottavasti pitää nälän lounaaseen asti. Niin tämäkin vielä proteiinin eduksi: se aikaansaa kylläisyyttä.

Mikäli haluat tietää lisää aiheesta, kannattaa käydä kurkkaamassa sivuiltamme kattava tietopaketti proteiinista.


Reseptit