• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Vartissa valmista
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Ravitsemusblogi
  • Pellolta tehtaan kautta pöytään

Pellolta tehtaan kautta pöytään

7.3.2017

Tiesitkö, että suomalainen ruokakulttuuri juontaa juurensa kivikaudelle, vuoteen 8 000 ennen ajanlaskun alkua? Tai että naudan- ja porsaanlihaa on meillä syöty ennen kauran, vehnän tai rukiin yleistymistä? Tai että ensimmäiset elintarviketehtaat olivat panimoita ja sokeri- tai konvehtitehtaita? En tiennyt/muistanut minäkään, kunnes tutustuin näihin riemastuttaviin historiapolkuihin Ruokatiedon ruokakulttuuri-sivuilla.

Teollisen ruuanvalmistuksen aikakausi on alkanut Suomessa 1700-luvulla ja jo 1950-luvulla suurin osa syömästämme ruuasta oli teollisesti tuotettua. Ensimmäiset säilykeruokatehtaat valmistivat aterioita armeijalle, mutta pian niiden valmistus laajeni, kun osuusteurastamoiden kauppakeittiöt alkoivat valmistaa ruokia. Myös yli 100-vuotiaan HKScanin historia juontaa näihin hetkiin.

Tämän päivän yltäkylläisyydessä helposti unohtuu, että (lähi)historiassamme on ollut sota-aikoja, kieltolakia ja säännöstelyä. Samoin tuntuu unohtuvan se, että ruuan teollinen tuotanto on syntynyt tarpeeseen. Naisten työssäkäynti yleistyi, jolloin aikaa vievään ruuanvalmistukseen tarvittiin helpotusta. Kaupungistuminen ja kodinkoneet, kuten jääkaapit yleistyivät, jolloin ruuan ostaminen ja säilyttäminen helpottuivat, Pohjois-Karjala – projekti ja ravitsemussuositukset ohjasivat teollisuutta valmistamaan terveellisempiä elintarvikkeita jne.

Maailma muuttuu ja niin myös ruoka lautasellamme. Puhutaan ruokatrendeistä, jotka vaihtuvat sesongeittain kuten muotimaailmassa ikään. Mekin HKScanin tuotekehityksessä mietimme jo täyttä päätä kesän 2018 mallistoja, vaikka tämäkin kesä on vielä kokematta. Suosikit ja megatrendit silti pysyvät. Suomalaisten lempiruokia ovat vuodesta toiseen erilaiset jauheliharuuat ja ruuassa arvostetaan terveellisyyttä, helppoutta sekä makua.

Suomalaiset ruuanvalmistajat ylläpitävät ruokakulttuuria, mutta me myös muokkaamme sitä. Valmistamme ruokaa, jota kuluttajat toivovat – ja tarjoamme sellaistakin mitä ei osata toivoakaan. Jotkut niistä jäävät tähdenlennoiksi, mutta toisista syntyy klassikoita – aivan kuten muotimaailmassakin. Ruualla on tarina ja sen kertomiseen kannattaa osallistua, vaikkapa kehittämällä suomalaisesta ruuasta huomisen perinneruokia.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Ravitsemusasiantuntija
Ruoka on ihmisen parasta ravintoa. Ruokaa ja syömistä ravitsemuksen, ruokailon, liikunnan, maun ja hyvän olon sekä ruokademokratian näkökulmasta pohtii HKFoods Suomen ravitsemusasiantuntija, laillistettu ravitsemusterapeutti Soile Käkönen.

Lue viimeisimpiä artikkeleita

HK Todella nopeat mureat lastut

HK Todella nopeat mureat lastut

Katso kokkiemme reseptivinkit HK Todella nopeat ja mureat lastuille ja vie arkiruoka uudelle tasolle! Ohuet possu- ja naudanlastut kypsyvät airfryerissa kuudessa minuutissa – pannulla vielä nopeammin!

Vartissa valmis – arjen ruokailua ilman stressiä

Vartissa valmis – arjen ruokailua ilman stressiä

Kun kiire painaa päälle ja arki pyörittää tiukassa aikataulussa, ruoanlaitto saattaa helposti jäädä jalkoihin. Onneksi nopeus ja herkullisuus eivät ole toisiaan poissulkevia asioita – etenkin, kun otat avuksi valmiit ja...

Valmista vauhdilla, terveellisesti

Valmista vauhdilla, terveellisesti

Yhä useamman toivelistalla on ”vartissa valmis” arkiruoka eikä harmittaisi, vaikka ruoka olisi pöydässä tätäkin nopeammin. HK:n Todella nopeat mureat lastut viljaporsaan ja naudanlihasta ovat vastaus tähän toiveeseen, sillä ne valmistuvat...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste