• Lihakoulu
  • Tuotehaku
  • Reseptihaku
  • Joulu
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Kuluttajapalvelu
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Uuniruoat
    • Wokit
    • Texmex
    • Salaatit
    • Pyörykät
    • Pizzat
    • Pataruoat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pastat ja risotot
    • Paistit
    • Leivät
    • Keitot
    • Kastikkeet
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Kasvisruoka
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • HK Täytetyt leikkeet
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
  • Klassikot
    • HK Sininen Lenkki®
      • Pyöräytä Lenkkiä -peli
      • Sininen Lenkki 60 vuotta
      • Sinisen Lenkin historia
    • HK Aitonakki™
    • HK Amerikan Pekoni®
      • Pekonivinkit
    • HK Herkkumaksamakkara
  • Maakarit®
  • Popsi®
  • Leipäbaari®
    • Kape Aihisen leipäbaari
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
    • Lihakoulun blogi
    • Ravitsemusblogi
    • Grillaus blogit
    • Miehemme makumaailmalla
    • Pontta porsaanlihalle
  • Vastuullisuus
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Ravitsemusblogi
  • Pellolta tehtaan kautta pöytään

Pellolta tehtaan kautta pöytään

Ravitsemusasiantuntija
7.3.2017

Tiesitkö, että suomalainen ruokakulttuuri juontaa juurensa kivikaudelle, vuoteen 8 000 ennen ajanlaskun alkua? Tai että naudan- ja porsaanlihaa on meillä syöty ennen kauran, vehnän tai rukiin yleistymistä? Tai että ensimmäiset elintarviketehtaat olivat panimoita ja sokeri- tai konvehtitehtaita? En tiennyt/muistanut minäkään, kunnes tutustuin näihin riemastuttaviin historiapolkuihin Ruokatiedon ruokakulttuuri-sivuilla.

Teollisen ruuanvalmistuksen aikakausi on alkanut Suomessa 1700-luvulla ja jo 1950-luvulla suurin osa syömästämme ruuasta oli teollisesti tuotettua. Ensimmäiset säilykeruokatehtaat valmistivat aterioita armeijalle, mutta pian niiden valmistus laajeni, kun osuusteurastamoiden kauppakeittiöt alkoivat valmistaa ruokia. Myös yli 100-vuotiaan HKScanin historia juontaa näihin hetkiin.

Tämän päivän yltäkylläisyydessä helposti unohtuu, että (lähi)historiassamme on ollut sota-aikoja, kieltolakia ja säännöstelyä. Samoin tuntuu unohtuvan se, että ruuan teollinen tuotanto on syntynyt tarpeeseen. Naisten työssäkäynti yleistyi, jolloin aikaa vievään ruuanvalmistukseen tarvittiin helpotusta. Kaupungistuminen ja kodinkoneet, kuten jääkaapit yleistyivät, jolloin ruuan ostaminen ja säilyttäminen helpottuivat, Pohjois-Karjala – projekti ja ravitsemussuositukset ohjasivat teollisuutta valmistamaan terveellisempiä elintarvikkeita jne.

Maailma muuttuu ja niin myös ruoka lautasellamme. Puhutaan ruokatrendeistä, jotka vaihtuvat sesongeittain kuten muotimaailmassa ikään. Mekin HKScanin tuotekehityksessä mietimme jo täyttä päätä kesän 2018 mallistoja, vaikka tämäkin kesä on vielä kokematta. Suosikit ja megatrendit silti pysyvät. Suomalaisten lempiruokia ovat vuodesta toiseen erilaiset jauheliharuuat ja ruuassa arvostetaan terveellisyyttä, helppoutta sekä makua.

Suomalaiset ruuanvalmistajat ylläpitävät ruokakulttuuria, mutta me myös muokkaamme sitä. Valmistamme ruokaa, jota kuluttajat toivovat – ja tarjoamme sellaistakin mitä ei osata toivoakaan. Jotkut niistä jäävät tähdenlennoiksi, mutta toisista syntyy klassikoita – aivan kuten muotimaailmassakin. Ruualla on tarina ja sen kertomiseen kannattaa osallistua, vaikkapa kehittämällä suomalaisesta ruuasta huomisen perinneruokia.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Ravitsemusasiantuntija
Ruoka on ihmisen parasta ravintoa. Ruokaa ja syömistä ravitsemuksen, ruokailon, liikunnan, maun ja hyvän olon sekä ruokademokratian näkökulmasta pohtii HKScan Suomen ravitsemusasiantuntija, laillistettu ravitsemusterapeutti Soile Käkönen.

Lue viimeisimpiä blogeja

Ismo Sipeläinen Suomen Bocuse d’Or -edustajaksi kaudelle 2024-2025

Ismo Sipeläinen Suomen Bocuse d’Or -edustajaksi kaudelle 2024-2025

Maailman kovimman ja arvostetuimman kokkikilpailu Bocuse d’Orin kausi 2024-2025 starttasi Suomen osalta kilpailijavalinnalla, kun kisapaikasta taisteli kaksi kovaa kokkia. Jo kaudella 2018-2019 samaisessa kilpailussa Suomea edustanut Ismo Sipeläinen sai vastaansa...

Ruokamatkalla - Lontoo

Ruokamatkalla - Lontoo

Camden Market, Borough Market, Soho satoine ravintoloineen, China Town… Lontoo on ruokamatkaajan märkä päiväuni ja toteutuessaan ikimuistoinen kokemus. Toisaalta kuten Pariisi, jota pidetään kulinarismin Mekkana, voi myös Lontoossa olla vaikea...

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Suomen kesään kuuluu olennaisena osana makkara. Kesän ensimmäinen grillimakkara on jo pienen juhlan paikka ja siitä usein kuvakin napataan sosiaaliseen mediaan jaettavaksi. Tyypillinen ruokajuoma makkaralle on olut. Makkaramakujen ollessa nykyään...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste