• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Vartissa valmista
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Ravitsemusblogi
  • Pitääkö olla huolissaan

Pitääkö olla huolissaan

22.8.2017

Kotimaisten kielten keskus valitsi kuukauden sanaksi heinäkuussa kaiketon-sanan. Kaiketon kuvaa ruokarajoitteiden ja – toiveiden pohjatonta toivomuskaivoa. Kaiketon ruoka on laktoositonta, gluteenitonta, soijatonta jne. Aiemmin tällaisia ruokia kuvattiin myös tonton-nimityksellä. Usein listaan liitettiin myös mauton (samaa tonton-litaniaa).

Kaikettomuus kuvastaa tämän hetken ruokakeskustelua: sen sijaan, että iloittaisiin ruuan hyvillä ominaisuuksilla, halutaan korostaa mitä kaikkea siinä ei ole. Sen sijaan, että kerrottaisiin mitkä kaikki ruuat maistuvat, luetellaan mitä kaikkea ei voi syödä. Koska mielestäni ruoka on ennen kaikkea nautinnon ja hyvän olon asia, ajattelin listata ainakin muutamia seikkoja, joista ei tarvitse ruuan osalta olla huolissaan.

  • E-koodit. Lisäaineista ei tarvitse olla huolissaan, niitä käytetään ruuissa tutkitusti ja tarpeeseen. E300 on samaa askorbiinihappoa, jota moni popsii C-vitamiinipurkista flunssakautena tai jota on kaikissa hedelmissä luonnostaan. Kaikki tuntevat puolukka-esimerkin: puolukka sisältää 5 lisäainetta, jonka ansiosta se on yksi parhaiten säilyvistä marjoistamme. Puolukan lisäaineita ei vain tule ajatelleeksi, kun niitä ei ole painettu marjan kylkeen. Pakatuissa ruuissa lisäaineet on ilmoitettava, ja usein niitä on vähemmän kuin viisi.
  • Gluteeni. Gluteeniton ruokavalio on noussut jonkinlaisen terveysruuan maineeseen. Gluteenin välttäminen ei ole tarpeen muille kuin keliaakikoille tai niille, joilla on todettu yliherkkyys gluteenille. Gluteenin karsiminen vähentää usein esim. kuidun saantia, eli se heikentää ruokavalion laatua. Ilman painavaa syytä gluteenia ei kannata karsia.
  • Prosessointi. Ilman prosessointia meillä ei olisi nyhtökauraa, juustoa, leipää tai makkaraa. Prosessointi helpottaa syömistä kummasti, kun kaikkea ei tarvitse tehdä itse alusta asti. Ja kyllä kotikeittiössäkin raaka-aineiden paloittelu, kypsentäminen ja muu käsittely on prosessointia. Kotiprosessointi vain tuntuu yksinkertaisemmalta kuin teollinen.
  • Pakattu ruoka. Luin hetki sitten ohjeistusta, miten esim. liha kannattaa ostaa palvelutiskiltä, jolloin myyjä osaa kertoa tuotteesta tietoja. Hyvä niin, mutta useimmiten eniten tietoa ruuasta saa sen pakkauksesta. Siitä selviää ravintosisältö, ainesosat, säilyvyys, alkuperä jne.
  • Puhtaus. Usein ruokia käsittelevissä jutuissa kehotetaan valitsemaan puhtaita raaka-aineita. Minulle on jäänyt epäselväksi mitä se epäpuhdas ruoka on – multaporkkanoita? Suomalainen ruoka on lähtökohtaisesti puhdasta, meillä ei ole vierasaineita, torjunta-ainejäämiä tai muita ei toivottuja epäpuhtauksia ruuassa. Sen mullankin voi pestä pois.

Kaikettomuuden sijaan kannatan sitä, että kerromme mitä kaikkea hyvää ruoka sisältää. Ja mitä kaikkea syömme. Positiivinen ruokapuhe kantaa pitkälle. Hyvää oloon, monipuolisuuteen, ruokailoon, ruuan arvostamiseen.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Ravitsemusasiantuntija
Ruoka on ihmisen parasta ravintoa. Ruokaa ja syömistä ravitsemuksen, ruokailon, liikunnan, maun ja hyvän olon sekä ruokademokratian näkökulmasta pohtii HKFoods Suomen ravitsemusasiantuntija, laillistettu ravitsemusterapeutti Soile Käkönen.

Blogit

Jauhelihaa ja pakkausuudistuksia

Jauhelihaa ja pakkausuudistuksia

Keskustelu pakkausmateriaaleista ja niiden luonnonkuormituksesta on käynyt viime aikoina vilkkaana, mikä on tietysti hyvä asia. Terveellä maapallolla kun on mukavampaa asua kuin saastuneella. Kuten kaikki ymmärtää, teollisuuden liikkeet kuormituksen vähennykseen...

Lihatuotteiden säilyttäminen ja pakastaminen

Lihatuotteiden säilyttäminen ja pakastaminen

Kuinka kauan palvelutiskiltä ostettu liha säilyy? Voiko makkaraa pakastaa? Lihatuotteiden säilyttäminen ja pakastaminen herättävät kysymyksiä, joihin vastaamme nyt!

Lue viimeisimpiä artikkeleita

HK Todella nopeat mureat lastut

HK Todella nopeat mureat lastut

Katso kokkiemme reseptivinkit HK Todella nopeat ja mureat lastuille ja vie arkiruoka uudelle tasolle! Ohuet possu- ja naudanlastut kypsyvät airfryerissa kuudessa minuutissa – pannulla vielä nopeammin!

Vartissa valmis – arjen ruokailua ilman stressiä

Vartissa valmis – arjen ruokailua ilman stressiä

Kun kiire painaa päälle ja arki pyörittää tiukassa aikataulussa, ruoanlaitto saattaa helposti jäädä jalkoihin. Onneksi nopeus ja herkullisuus eivät ole toisiaan poissulkevia asioita – etenkin, kun otat avuksi valmiit ja...

Valmista vauhdilla, terveellisesti

Valmista vauhdilla, terveellisesti

Yhä useamman toivelistalla on ”vartissa valmis” arkiruoka eikä harmittaisi, vaikka ruoka olisi pöydässä tätäkin nopeammin. HK:n Todella nopeat mureat lastut viljaporsaan ja naudanlihasta ovat vastaus tähän toiveeseen, sillä ne valmistuvat...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste