• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Ravitsemusblogi
  • Sekaanin valintoja

Sekaanin valintoja

17.1.2017

Syöminen ja ruokavaliot herättävät intohimoja, eikä ihme, onhan kyse hyvin henkilökohtaisesta asiasta. Moni rakentaa jopa identiteettinsä syömisen ympärille; olen mitä syön, mutta myös mitä en syö. Valintoja tehdään terveyden, eettisyyden, ympäristön, hinnan, maun, helppokäyttöisyyden, tuttuuden ja monen muun syyn perusteella. Perusteita on vaikea laittaa tärkeysjärjestykseen, toiselle hinta sanelee käytännön pakosta ruokavalinnat, kun toiselle eettisyys on tärkeintä.

Lihatiedotuksen teettämän tuoreen tutkimuksen mukaan 93 % suomalaisista ilmoittaa syövänsä lihaa. Luku on hivenen laskussa, edellisenä vuonna lukema oli 94 %. Sen sijaan lihan käyttöuseus oli hieman noussut: päivittäin tai lähes päivittäin lihaa ilmoitti syövänsä 44 % suomalaisista, kun vuotta aiemmin määrä oli 41 %. Lihansyönti koskettaa siis suurinta osaa suomalaisista, olemme sekaaneja, jotka nauttivat lihasta osana sekaruokavaliota. Liha valitaan ruokalautaselle hyvän maun, ravitsemuksen ja helppouden takia. Päteviä syitä kaikki.

Syöminen ja ruokavaliot herättävät intohimoja, eikä ihme, onhan kyse hyvin henkilökohtaisesta asiasta. Moni rakentaa jopa identiteettinsä syömisen ympärille; olen mitä syön, mutta myös mitä en syö. Valintoja tehdään terveyden, eettisyyden, ympäristön, hinnan, maun, helppokäyttöisyyden, tuttuuden ja monen muun syyn perusteella. Perusteita on vaikea laittaa tärkeysjärjestykseen, toiselle hinta sanelee käytännön pakosta ruokavalinnat, kun toiselle eettisyys on tärkeintä. Syyt voivat myös vaihdella eri elämän vaiheissa, vaikka terveys ei juuri nyt ole itselle ajankohtainen valintaperuste, ensimmäisen vaivan sattuessa siitä tulee se oleellinen. 

Moninaiset syyt ruokavalintojen takana selittävät myös eri ruokavalioiden runsautta. Vegaani ja sekaani eivät ole janan ääripäitä. Kummankin ruokavalion -tai elämäntavan, valitsija saattaa tehdä ruokavalintansa samoin perustein. Siksi jonkin yksittäisen ruokavalion nostaminen oikeaksi tai muita paremmaksi on vaikeaa, ellei mahdotonta. Useimmat ruokavaliot kun on mahdollista rakentaa niin, että niin terveellisyys, ympäristö, eettisyys ym. kriteerit tulee huomioitua.

Sekaanina suosin suomalaista lihaa (tiedän mistä eläin tulee ja mitä se on syönyt), satokauden kasviksia (kasvikset ovat silloin parhaimmillaan), valkoista lihaa (niin kalaa kuin siipikarjaa) enenevissä määrin, täysjyväviljaa (kauraa, ruista ja ohraa kvinoan tai riisin sijaan), kasvirasvoja ja suomalaisia maitovalmisteita (ne naudat päätyvät mm. meille HKScanille). En väitä, että nämä ovat oikeita valintoja, mutta itselleni tärkeät ruuan valintakriteerit, kuten terveellisyys, maku, ympäristö ja ruokaturva korostuvat. Syödään ja nautitaan ruuasta – ilman sitä kun ei voi elää.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Ravitsemusasiantuntija
Ruoka on ihmisen parasta ravintoa. Ruokaa ja syömistä ravitsemuksen, ruokailon, liikunnan, maun ja hyvän olon sekä ruokademokratian näkökulmasta pohtii HKFoods Suomen ravitsemusasiantuntija, laillistettu ravitsemusterapeutti Soile Käkönen.

Blogit

 Maailma ei ole valmis -ravitsemusasiantuntijana elintarviketeollisuudessa

Maailma ei ole valmis -ravitsemusasiantuntijana elintarviketeollisuudessa

Kun valmistuin aikoinaan - kauan sitten - ravitsemustieteilijäksi, maailma oli valmis. Tiesin, mikä oli terveellistä ja mikä epäterveellistä, miten tulee syödä ja mitä elintarvikkeita valita kaupan hyllyltä, jotta terveys kohenee.

Ilman lihaa pärjää

Ilman lihaa pärjää

Liha ei ole ihmiselle välttämätöntä, ilman sitä pärjää kyllä. Pärjäämme myös ilman maitoa, kalaa tai papuja. Harva elintarvike on korvaamaton - aina löytyy ruoka-aine, jolla poisjätettävän ruuan ravintoaineet voi paikata.

Kieltokuukausista sesonkeihin

Kieltokuukausista sesonkeihin

Syömisessä intoillaan satokausiajattelusta ja sesongeista, mikä on hieno juttu. Vastuullinen herkuttelija valitsee lautaselleen sesongissa olevia ruokia, koska silloin mm. kasvikset maistuvat parhaimmilta ja niiden satoa voi korjata läheltä. Vaikka meidät...

Lue viimeisimpiä artikkeleita

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste