Sekaanin valintoja

Syöminen ja ruokavaliot herättävät intohimoja, eikä ihme, onhan kyse hyvin henkilökohtaisesta asiasta. Moni rakentaa jopa identiteettinsä syömisen ympärille; olen mitä syön, mutta myös mitä en syö. Valintoja tehdään terveyden, eettisyyden, ympäristön, hinnan, maun, helppokäyttöisyyden, tuttuuden ja monen muun syyn perusteella. Perusteita on vaikea laittaa tärkeysjärjestykseen, toiselle hinta sanelee käytännön pakosta ruokavalinnat, kun toiselle eettisyys on tärkeintä.

Lihatiedotuksen teettämän tuoreen tutkimuksen mukaan 93 % suomalaisista ilmoittaa syövänsä lihaa. Luku on hivenen laskussa, edellisenä vuonna lukema oli 94 %. Sen sijaan lihan käyttöuseus oli hieman noussut: päivittäin tai lähes päivittäin lihaa ilmoitti syövänsä 44 % suomalaisista, kun vuotta aiemmin määrä oli 41 %. Lihansyönti koskettaa siis suurinta osaa suomalaisista, olemme sekaaneja, jotka nauttivat lihasta osana sekaruokavaliota. Liha valitaan ruokalautaselle hyvän maun, ravitsemuksen ja helppouden takia. Päteviä syitä kaikki.

Syöminen ja ruokavaliot herättävät intohimoja, eikä ihme, onhan kyse hyvin henkilökohtaisesta asiasta. Moni rakentaa jopa identiteettinsä syömisen ympärille; olen mitä syön, mutta myös mitä en syö. Valintoja tehdään terveyden, eettisyyden, ympäristön, hinnan, maun, helppokäyttöisyyden, tuttuuden ja monen muun syyn perusteella. Perusteita on vaikea laittaa tärkeysjärjestykseen, toiselle hinta sanelee käytännön pakosta ruokavalinnat, kun toiselle eettisyys on tärkeintä. Syyt voivat myös vaihdella eri elämän vaiheissa, vaikka terveys ei juuri nyt ole itselle ajankohtainen valintaperuste, ensimmäisen vaivan sattuessa siitä tulee se oleellinen. 

Moninaiset syyt ruokavalintojen takana selittävät myös eri ruokavalioiden runsautta. Vegaani ja sekaani eivät ole janan ääripäitä. Kummankin ruokavalion -tai elämäntavan, valitsija saattaa tehdä ruokavalintansa samoin perustein. Siksi jonkin yksittäisen ruokavalion nostaminen oikeaksi tai muita paremmaksi on vaikeaa, ellei mahdotonta. Useimmat ruokavaliot kun on mahdollista rakentaa niin, että niin terveellisyys, ympäristö, eettisyys ym. kriteerit tulee huomioitua.

Sekaanina suosin suomalaista lihaa (tiedän mistä eläin tulee ja mitä se on syönyt), satokauden kasviksia (kasvikset ovat silloin parhaimmillaan), valkoista lihaa (niin kalaa kuin siipikarjaa) enenevissä määrin, täysjyväviljaa (kauraa, ruista ja ohraa kvinoan tai riisin sijaan), kasvirasvoja ja suomalaisia maitovalmisteita (ne naudat päätyvät mm. meille HKScanille). En väitä, että nämä ovat oikeita valintoja, mutta itselleni tärkeät ruuan valintakriteerit, kuten terveellisyys, maku, ympäristö ja ruokaturva korostuvat. Syödään ja nautitaan ruuasta – ilman sitä kun ei voi elää.