Stressi vai nautinto?
Kumpi on terveellisempi, mustikka vai puolukka? Porkkana vai punajuuri? Ruisleipä vai kauraleipä? En ole koskaan ymmärtänyt tällaisia terveysvertailuja. Ruokavalio on kokonaisuus, ei yksittäisiä ruokia. Syömisen kokonaisuuden kannalta ei ole merkitystä sekoittaako aamupuuroonsa mustikoita vai puolukoita, molemmat kun ovat ravintosisällöltään suositeltavia – maku ratkaiskoon.
Sen sijaan järkevää pohdintaa on esim. valitako ruokajuomaksi rasvatonta vai kevytmaitoa tai aterialle täysjyväleipää vai vähäkuituisempaa leipää ja mitä laittaa leivän päälle? Nämä ovat valintoja, jotka toistuvat usein, jopa päivittäin, ruokavaliossa. Jokapäiväisillä valinnoilla on väliä, etenkin kun valinta tehdään ravintosisällöltään erilaisten ruokien välillä. Pienistä puroista kasvaa isot virrat ja toistuessaan niin hyvät kuin huonotkin asiat kumuloituvat.
Lehtien ruokajutuissa superfood-vertailut tai yksittäiset tutkimuslöydöt ovat arkipäivää. Milloin hehkutetaan, että lehtikaali on terveellisin kasvis tai hämmästellään, että kahvi vähentää syöpäriskiä. Tai että tummasta suklaasta on paljastunut todellinen tehoaine, joka suojaa sydäntä. Kukin näistä trendiruuista saa vuorotellen päällensä superruoka-viitan, kunnes seuraava ravintoainelöydös tai ruokatrendi valtaa otsikot.
Ei ihme, että monelle on epäselvää, miten tulisi syödä ja mikä oikeasti on terveellistä. Hämmästellään, miten terveellisien ruokien lista muuttuu lähes päivittäin. Milloin kananmuna on suositeltavaa, milloin kiellettyä herkkua. Yksittäisten tutkimustulosten perusteella ei kannata tehdä muutoksia omaan syömiseen. Yksi tutkimus ei todista ruuan terveellisyyttä tai epäterveellisyyttä, tueksi tarvitaan liuta lisätutkimuksia, jotka todistavat löydöksen merkityksen.
Myöskään yksittäiselle ravintoaineelle ei kannata laittaa liian suurta painoarvoa kokonaisruokavalion kustannuksella. Korkea omega 3 – rasvojen pitoisuus kun ei esim. poista kuiduntarvetta eikä C-vitamiinipommi korjaa rasvan laatua. Ravitsemussuosituksissa todetaan, että hyvin voi syödä monella tapaa. Suositukset antavat reunaehdot terveelliseen syömiseen, jonka voi koota omien mieltymystensä mukaisesti. Sallivaa! Kankeat listat sallituista ja kielletyistä ruuista sen sijaan stressaavat, eivätkä ohjaa joustavaan syömiseen, jonka avulla syömisen hallinta pysyy hyppysissä.
Jos ruokaan suhtautuu mustavalkoisesti tai seuraa vain alati vaihtuvia ruokatrendejä, ei syöminen muutu paremmaksi. Terveyden ja hyvinvoinnin kannalta perusruokailu, ne toistuvat arjessa tapahtuvat valinnat, ovat oleellisia. Valinnat kannattaa perustaa vaihtuvien sääntöjen sijaan suosituksiin, jotka joustavat ja antavat valinnanvaraa (lue: ravitsemussuosituksiin). Syömistä kannattaa ajatella nautintona, joka on mahdollista kokea useita kertoja päivässä.