• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Ravitsemusblogi
  • Stressi vai nautinto?

Stressi vai nautinto?

15.12.2017

Kumpi on terveellisempi, mustikka vai puolukka? Porkkana vai punajuuri? Ruisleipä vai kauraleipä? En ole koskaan ymmärtänyt tällaisia terveysvertailuja. Ruokavalio on kokonaisuus, ei yksittäisiä ruokia. Syömisen kokonaisuuden kannalta ei ole merkitystä sekoittaako aamupuuroonsa mustikoita vai puolukoita, molemmat kun ovat ravintosisällöltään suositeltavia – maku ratkaiskoon.

Sen sijaan järkevää pohdintaa on esim. valitako ruokajuomaksi rasvatonta vai kevytmaitoa tai aterialle täysjyväleipää vai vähäkuituisempaa leipää ja mitä laittaa leivän päälle? Nämä ovat valintoja, jotka toistuvat usein, jopa päivittäin, ruokavaliossa. Jokapäiväisillä valinnoilla on väliä, etenkin kun valinta tehdään ravintosisällöltään erilaisten ruokien välillä. Pienistä puroista kasvaa isot virrat ja toistuessaan niin hyvät kuin huonotkin asiat kumuloituvat. 

Lehtien ruokajutuissa superfood-vertailut tai yksittäiset tutkimuslöydöt ovat arkipäivää. Milloin hehkutetaan, että lehtikaali on terveellisin kasvis tai hämmästellään, että kahvi vähentää syöpäriskiä. Tai että tummasta suklaasta on paljastunut todellinen tehoaine, joka suojaa sydäntä. Kukin näistä trendiruuista saa vuorotellen päällensä superruoka-viitan, kunnes seuraava ravintoainelöydös tai ruokatrendi valtaa otsikot. 

Ei ihme, että monelle on epäselvää, miten tulisi syödä ja mikä oikeasti on terveellistä. Hämmästellään, miten terveellisien ruokien lista muuttuu lähes päivittäin. Milloin kananmuna on suositeltavaa, milloin kiellettyä herkkua. Yksittäisten tutkimustulosten perusteella ei kannata tehdä muutoksia omaan syömiseen. Yksi tutkimus ei todista ruuan terveellisyyttä tai epäterveellisyyttä, tueksi tarvitaan liuta lisätutkimuksia, jotka todistavat löydöksen merkityksen. 

Myöskään yksittäiselle ravintoaineelle ei kannata laittaa liian suurta painoarvoa kokonaisruokavalion kustannuksella. Korkea omega 3 – rasvojen pitoisuus kun ei esim. poista kuiduntarvetta eikä C-vitamiinipommi korjaa rasvan laatua. Ravitsemussuosituksissa todetaan, että hyvin voi syödä monella tapaa. Suositukset antavat reunaehdot terveelliseen syömiseen, jonka voi koota omien mieltymystensä mukaisesti. Sallivaa! Kankeat listat sallituista ja kielletyistä ruuista sen sijaan stressaavat, eivätkä ohjaa joustavaan syömiseen, jonka avulla syömisen hallinta pysyy hyppysissä.

Jos ruokaan suhtautuu mustavalkoisesti tai seuraa vain alati vaihtuvia ruokatrendejä, ei syöminen muutu paremmaksi. Terveyden ja hyvinvoinnin kannalta perusruokailu, ne toistuvat arjessa tapahtuvat valinnat, ovat oleellisia. Valinnat kannattaa perustaa vaihtuvien sääntöjen sijaan suosituksiin, jotka joustavat ja antavat valinnanvaraa (lue: ravitsemussuosituksiin). Syömistä kannattaa ajatella nautintona, joka on mahdollista kokea useita kertoja päivässä.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Ravitsemusasiantuntija
Ruoka on ihmisen parasta ravintoa. Ruokaa ja syömistä ravitsemuksen, ruokailon, liikunnan, maun ja hyvän olon sekä ruokademokratian näkökulmasta pohtii HKFoods Suomen ravitsemusasiantuntija, laillistettu ravitsemusterapeutti Soile Käkönen.

Blogit

Ravitsemussuositukset -draamaa lautasella

Ravitsemussuositukset -draamaa lautasella

Ravitsemussuositukset kieltävät herkut, puoli kiloa kasviksia ei enää riitä, ruuantuotanto pilaa ilmaston. Suosituksista uutisointi näyttäytyy usein rajoituksina ja kieltoina. Tämä selittänee myös sitä, miksi niin harva toteuttaa niitä omassa syömisessään.

Liha pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa

Liha pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa

Uusissa ravitsemussuosituksissa muuttuu moni asia, mutta perussanoma pysyy entisellään: kasvispainotteinen syöminen on ruokavalion perusta. Suosituksissa keskeistä on joustavuus: on monta tapaa syödä hyvin.

 Maailma ei ole valmis -ravitsemusasiantuntijana elintarviketeollisuudessa

Maailma ei ole valmis -ravitsemusasiantuntijana elintarviketeollisuudessa

Kun valmistuin aikoinaan - kauan sitten - ravitsemustieteilijäksi, maailma oli valmis. Tiesin, mikä oli terveellistä ja mikä epäterveellistä, miten tulee syödä ja mitä elintarvikkeita valita kaupan hyllyltä, jotta terveys kohenee.

Lue viimeisimpiä artikkeleita

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste