• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Ravitsemusblogi
  • Sydämen mielitietyt

Sydämen mielitietyt

29.9.2017

Tänään vietetään maailman sydänpäivää. Päivän tavoitteena on kannustaa ihmisiä hyviin elintapoihin ja antaa tietoa sydänterveydestä.

Vaikka sydänsairaudet ilmenevät usein vasta vanhemmalla iällä, kannattaa sydämestä huolehtia nuoresta asti. Elintavat rakentuvat lapsuudessa, ja mitä paremmat tavat silloin oppii sitä vähemmän on vanhempana korjattavaa. Vaikka sydänterveyteen vaikuttaa myös perimä, on elintavoilla silti merkitystä. Sydän- ja verenkiertoelimistön vointia on vaikea kuulostella itse: korkea verenpaine tai kolesteroli ei tunnu esim. kipuna tai huonona olona. Omat luvut kannattakin käydä mittauttamassa, jotta tietää riskinsä. 

Sydän tykkää, kun sitä hellitään hyvällä ruualla (kukapa siitä ei pitäisi):

  • Kasvirasvat (kookosta lukuun ottamatta) ovat sydämelle parhaita voiteluaineita. Kasvirasvoissa on hyvää sekin, että ne ovat useimmiten näkyvää rasvaa, jolloin määrään pääsee itse vaikuttamaan. Huolehdi siis, että ruokavaliosi rasva on pääosin näkyvää: margariinia leivillä ja öljyä esim. salaateissa.
  • Kuitu kutittelee ruuansulatusta juuri sopivalla tavalla, jolloin kolesterolikin saa kyytiä. Täysjyväviljavalmisteet, kasvikset, hedelmät ja marjat sekä pähkinät ja siemenet ovat oivia kuidun lähteitä.
  • Mausteet korostavat raaka-aineiden makua ja niiden käyttöön kannattaa syventyä. Ja mausteitahan on muitakin kuin suola. Suolaista makua korostavat hapan ja karvas, kun taas makea ja umami pyöristävät sitä. Yhdessä näistä syntyy tasapainoinen makuelämys.
  • Monipuolisuus on ruuanvalinnassa valttia, näin on helppo taata riittävä ravintoaineiden saanti. Ruokavalio on aina kokonaisuus, jota yksittäiset ruuat eivät pilaa tai pelasta, kunhan niitä nautitaan tasapainoisesti.
  • Sydän pitää myös siitä, että paino pysyy hallinnassa. Edellä mainittujen toimenpiteiden lisäksi myös säännöllinen ateriarytmi auttaa tässä.

Sydänsairaudet ovat suomalaisten yleisin kuolinsyy. Sydänystävällisellä ruokavaliolla ei saavuteta ikuista elämää, mutta se voi tuoda elämään lisää terveitä vuosia. Sydänpäivänä pukeudutaan punaiseen -punaista saa näkyä myös lautasella, vaikkapa runsaana kasviskekona tai kohtuullisena annoksena punaista lihaa. Punainen liha mahtuu hyvin sydämelliseen ruokavalioon, silloin tällöin nautittuna ja kasviksilla ryyditettynä.

Tutustu kaikkiin HK:n Sydänmerkki-tuotteisiin, jotka ovat omassa tuoteryhmässään parempia valintoja rasvan ja suolan määrän kannalta.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Ravitsemusasiantuntija
Ruoka on ihmisen parasta ravintoa. Ruokaa ja syömistä ravitsemuksen, ruokailon, liikunnan, maun ja hyvän olon sekä ruokademokratian näkökulmasta pohtii HKFoods Suomen ravitsemusasiantuntija, laillistettu ravitsemusterapeutti Soile Käkönen.

Blogit

Hyvää ruokaa, rakkaudella

Hyvää ruokaa, rakkaudella

Tällä viikolla vietetään Sydänviikkoa, joka on Sydänliiton luotsaama teemaviikko sydänterveyden edistämiseksi. Tänä vuonna erityisteemana on mm. jaksaminen ja myönteiset tunteet, joita voi osoittaa lähipiirille vaikka halauksilla.

Terveellisiä lihatuotteita

Terveellisiä lihatuotteita

Lihalla ja lihavalmisteilla on paikkansa terveellisessä ruokavaliossa. HK:n tuotepakkauksissa on useita vinkkejä terveellisempien tuotteiden valitsemiseen.

Syökää lihaa

Syökää lihaa

Tällä viikolla vietetään Sydänviikkoa, jonka innoittamana listaan 7 syytä syödä lihaa.

Lue viimeisimpiä artikkeleita

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste