Sydämen mielitietyt

Tänään vietetään maailman sydänpäivää. Päivän tavoitteena on kannustaa ihmisiä hyviin elintapoihin ja antaa tietoa sydänterveydestä.

Vaikka sydänsairaudet ilmenevät usein vasta vanhemmalla iällä, kannattaa sydämestä huolehtia nuoresta asti. Elintavat rakentuvat lapsuudessa, ja mitä paremmat tavat silloin oppii sitä vähemmän on vanhempana korjattavaa. Vaikka sydänterveyteen vaikuttaa myös perimä, on elintavoilla silti merkitystä. Sydän- ja verenkiertoelimistön vointia on vaikea kuulostella itse: korkea verenpaine tai kolesteroli ei tunnu esim. kipuna tai huonona olona. Omat luvut kannattakin käydä mittauttamassa, jotta tietää riskinsä. 

Sydän tykkää, kun sitä hellitään hyvällä ruualla (kukapa siitä ei pitäisi):

  • Kasvirasvat (kookosta lukuun ottamatta) ovat sydämelle parhaita voiteluaineita. Kasvirasvoissa on hyvää sekin, että ne ovat useimmiten näkyvää rasvaa, jolloin määrään pääsee itse vaikuttamaan. Huolehdi siis, että ruokavaliosi rasva on pääosin näkyvää: margariinia leivillä ja öljyä esim. salaateissa.
  • Kuitu kutittelee ruuansulatusta juuri sopivalla tavalla, jolloin kolesterolikin saa kyytiä. Täysjyväviljavalmisteet, kasvikset, hedelmät ja marjat sekä pähkinät ja siemenet ovat oivia kuidun lähteitä.
  • Mausteet korostavat raaka-aineiden makua ja niiden käyttöön kannattaa syventyä. Ja mausteitahan on muitakin kuin suola. Suolaista makua korostavat hapan ja karvas, kun taas makea ja umami pyöristävät sitä. Yhdessä näistä syntyy tasapainoinen makuelämys.
  • Monipuolisuus on ruuanvalinnassa valttia, näin on helppo taata riittävä ravintoaineiden saanti. Ruokavalio on aina kokonaisuus, jota yksittäiset ruuat eivät pilaa tai pelasta, kunhan niitä nautitaan tasapainoisesti.
  • Sydän pitää myös siitä, että paino pysyy hallinnassa. Edellä mainittujen toimenpiteiden lisäksi myös säännöllinen ateriarytmi auttaa tässä.

Sydänsairaudet ovat suomalaisten yleisin kuolinsyy. Sydänystävällisellä ruokavaliolla ei saavuteta ikuista elämää, mutta se voi tuoda elämään lisää terveitä vuosia. Sydänpäivänä pukeudutaan punaiseen -punaista saa näkyä myös lautasella, vaikkapa runsaana kasviskekona tai kohtuullisena annoksena punaista lihaa. Punainen liha mahtuu hyvin sydämelliseen ruokavalioon, silloin tällöin nautittuna ja kasviksilla ryyditettynä.

Tutustu kaikkiin HK:n Sydänmerkki-tuotteisiin, jotka ovat omassa tuoteryhmässään parempia valintoja rasvan ja suolan määrän kannalta.