• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Ravitsemusblogi
  • Tähtää tähteet kattilaan

Tähtää tähteet kattilaan

12.9.2017

Tällä viikolla vietetään vuotuista hävikkiviikkoa. Suomalainen heittää vuodessa keskimäärin 24 kg ruokaa roskiin, olisi siis hyvä muistaa myös tämän viikon jälkeen, että ruoka kuuluu mahaan, ei roskikseen.

Elintarviketeollisuudessa ruualla tehdään bisnestä. Myös meille on etu, että ruokaa ei hukata. Isoissa padoissa ruokaa valmistettaessa hävikki jää pienemmäksi kuin kotona. Valmistustavat ja kypsennysajat ovat optimoituja, jotta arvokkaasta raaka-aineesta saadaan mahdollisimman paljon talteen. Käytetyt raaka-aineet ovat laadukkaita, onhan raaka-aineiden tuoreudella suora vaikutus tuotteen säilyvyyteen. Lisäksi pakkaus on suunniteltu suojaamaan tuotetta, kuluttajan vastuulle jää valita omaan tarpeeseen sopiva pakkauskoko. 

Meillä HKScanissa pääraaka-aineena on liha. Eläin ei ole pelkkää fileetä, joten on vastuullista ja ruokahävikin kannalta suotavaa löytää sopiva käyttötapa kaikille ruhonosille. Siispä esim. makkaraa kannattaa katsella uusin silmin: tähän perinneruokaan kun saa käytettyä maukkaalla tavalla myös vähemmän arvostettuja ruhonosia. Hyödynnämme myös eläinten luut käyttämällä niistä keitettyä lihalientä kastikkeiden pohjana. Monen grilliherkku, kanannahka, antaa mehevyyttä osaan lihapyöryköistä. Myös elintarvikkeeksi kelpaamattomat osat pyritään hyödyntämään. Esim. ylimääräistä rasvaa käytetään biopolttoaineissa ja vuotia auto- ja huonekaluteollisuudessa. Toisen roska on usein toisen aarre.

Parhaat mahdollisuudet hävikin pienentämiseen löytyvät kuitenkin sieltä, missä sitä eniten syntyy, siis kotona. Aloittaa voi vaikka suunnitelmallisuudesta: ostamalla sitä, mille on käyttöä ja valitsemalla oikeankokoisen pakkauksen. Jos kaappeihin on kuitenkin kertynyt ”aarteita”, ennen roskiin heittämistä kannattaa tehdä aistitesti: jos tuote näyttää ja tuoksuu hyvältä, sitä uskaltaa maistaa ja jos makukaan ei epäilytä, on ruoka usein käyttökelpoista. Jos valmistettua ruokaa jää yli, eikä sitä halua syödä päivätolkulla, kannattaa ruoka pakastaa. Pakastin pelastaa myös yli jääneet yrtinoksat, keitetyn lisäkeriisin jne., jolle ei juuri sillä hetkellä keksi käyttöä. Mitä moninaisempiin ruokiin saa myös mainiosti kätkettyä esim. vähän nahistuneempia kasviksia, leikkelepakkauksen viimeisiä viipaleita tai juustonjämän: pyttipannussa, keitoissa, pitsassa, paistoksissa jne. nämäkin raaka-aineet saavat uuden, herkullisen elämän.

Ryhdy siis ruuanpelastajaksi, siitä kiittää ympäristö, kukkaro, maha ja mieli.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Ravitsemusasiantuntija
Ruoka on ihmisen parasta ravintoa. Ruokaa ja syömistä ravitsemuksen, ruokailon, liikunnan, maun ja hyvän olon sekä ruokademokratian näkökulmasta pohtii HKFoods Suomen ravitsemusasiantuntija, laillistettu ravitsemusterapeutti Soile Käkönen.

Blogit

Ruokahäpeä

Ruokahäpeä

En tunne häpeää syömästäni ruuasta: herkuttelen hyvällä omallatunnolla ja kokeilen mielelläni uusia ruokia. Terveellinen syöminen on mielestäni enemmän mahdollisuuksia antavaa kuin rajoittavaa. Se, mitä häpeän, on syötäväksi kelpaavan ruuan poisheittäminen.

Olemme mukana Rakasta joka murua -hävikkikampanjassa

Olemme mukana Rakasta joka murua -hävikkikampanjassa

Tiesitkö, että maailmanlaajuisesti hävikkiin menee vuosittain 574 miljardia kananmunaa, 75 miljoonaa lehmää, 3,7 biljoonaa omenaa, miljardi pussia pottuja ja 3 miljardia lohta? Suomen osuus vuotuisesta ruokahävikistä on 400-500 miljoonaa kiloa,...

Ruuan määränpää on maha

Ruuan määränpää on maha

Ruokahävikistä on tullut trendi. Meillä on erilaisia hävikkisovelluksia, joiden avulla voi tilata ravintoloiden hävikkiruokaa kätevästi kotiin, on hävikkikauppoja, yhteisiä hävikkijääkaappeja jne. Ajatus näiden toimintojen takana on hyvä, mutta silti tämän...

Reseptit

Lue viimeisimpiä artikkeleita

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste