Testaa, syötkö terveellisesti
Rakastan testejä. Niitä naisten- ja iltapäivälehtien keveitä kyselyitä, joista löytyy vastaus lähes kaikkeen maan ja taivaan välillä. Ketä ei kiinnostaisi mikä rypäle olisi (gewürztraminer), tai muhiiko kotona bakteeripesä (iiks, kyllä). Olen aina valmiina ruksimaan vaihtoehtoja saadakseni tietää mikä kesähitti olisin (vielä on kesää jäljellä), selvittääkseni asuuko sisälläni jäärä (ei), olenko juhlien bilehirmu (noup) tai osaanko oikeasti englantia (well, sure). Testit ovat mainiota viihdettä, mutta joskus niistä saattaa paljastua jotain käyttökelpoistakin; olen mm. opetellut Suomen maantietoa yrittämällä laittaa kaupunkeja oikeille paikoilleen tai pähkäillyt kielioppia testaamalla pilkku- ja yhdyssanasääntöjä.
Viihdearvon lisäksi testit ovat käyttökelpoisia myös tiedon levittämisessä. Käytän testejä ajoittain omassa työssäni herättelemään keskustelua ja pohjustamaan kulloinkin käsittelyssä olevaa aihetta. Simppeleihin kysymyksiin saa kätevästi piilotettua asiaa ja niiden avulla pääsee sukeltamaan joskus yllättävänkin syvälle käyttäytymisen tai ajatusmaailman syövereihin. Syöminen kun on käyttäytymistä ja asenteita, joita pystyy harjoittamaan.
Omia ruokailutottumuksia voi testata vaikka seuraavilla kyllä/ei -väittämillä:
- Päiväni alkaa kunnon aamiaisella
- Syön päivällä 3-4 tunnin välein
- Aterioillani on useimmiten kasviksia
- Valitsen viljatuotteet täysjyväisinä aina kun mahdollista
- Vaikutan itse rasvan laatuun: käyttämäni rasva on näkyvää
- Juon päivän aikana useamman lasin vettä
- Syön hyvällä omalla tunnolla, enkä pode syyllisyyttä satunnaisista herkutteluista
Jos sait täyden kyllä-rivin, hienoa, syömisesi on oikealla tiellä, jatka samaan malliin! Jos joukkoon tuli ei-vastauksia, kannattaa käydä tarkistamassa kyllä vastausten perusteluita vaikkapa ravitsemussuosituksista tai HK:n ravitsemussivuilta ja jatkaa harjoittelua.