Tulisieluisen grillaajan muistilista

Suven tulo on ollut takkuista säiden suhteen, mutta innokkaimmat grillaajat lienevät silti polkaisseet grillikauden käyntiin. Grillaus liitetään usein herkutteluun, mutta jos grillisi kuumenee useamman kerran viikossa, kannattaa myös terveellisyyteen kiinnittää huomiota.

Terveellisemmän grillauksen muistilista:

  • Älä kärvennä. Grillasitpa lihaa, kalaa, kanaa tai kasviksia – mustaa hiilipintaa ei kannata tavoitella. Epäsuora grillaaminen, jossa kypsennettävä ruoka ei ole suoraan tulen yläpuolella, vähentää kuumassa helposti syntyvien haitallisten aineiden muodostumista. Folio ruuan ja liekkien välissä toimii myös.
  • Vaali ehjiä pintoja. Kun lihan pintaa ei töki teräaseilla, lihasnesteet eivätkä lihan rasva pääse valumaan liekkeihin.
  • Muista grillata myös kasviksia ja kevyt kypsennys niillekin. Hyvä nyrkkisääntö on tuplamäärä kasviksia liha-annosta kohden. Myös hedelmiä voi grillata.
  • Suosi punaisessa lihassa marinadeja ja medium – kypsyyttä. Marinadi lihan pinnalla mureuttaa lihaa ja suojaa sen pintaa kuuman kypsennyksen aikana. Medium-kypsänä liha pysyy mehevämpänä ja terveysriskitkin ovat rajusti kypsennettyä lihaa pienemmät.
  • Huolehdi grillin ja grillausvälineiden puhtaudesta – grillaukseen liitettävien haitallisten yhdisteiden muodostuminen pysyvät tehokkaimmin kurissa puhtaiden työvälineiden avulla.

Grillaus antaa ruualle oman jäljittelemättömän arominsa. Oheista listaa noudattamalla herkuttelusta voi nauttia hyvällä omalla tunnolla. Hyviä grillitirinöitä!


Reseptit