• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Ravitsemusblogi
  • Uskottava asiantuntija?

Uskottava asiantuntija?

31.1.2017

Minulla on uskottavuuskriisi. Törmään aika ajoin epäilyihin, että en ole oikea asiantuntija, koska olen yrityksessä töissä. Sehän tarkoittaa automaattisesti sitä, että koulutukseni lensi ikkunasta ulos, kun myin sieluni kaupallisuudelle. Sen lauluja laulat… jne. Muutama ajatus aiheesta -ja varoitus, teksti sisältää esimerkinomaista tuotesijoittelua.

Myönnän, minulla on agenda. Haluan puhua lihan ja liharuokien puolesta. En niin, että jokaisen lautaselle pitäisi kasata läjä lihaa, joka päivä ja joka aterialla. Lihalla on paikkansa monipuolisessa ruokavaliossa, myös ravitsemussuositusten mukaan. Ei yksin, vaan kasvikunnan tuotteiden kanssa. Liha ei ole tyhjää energiaa, vaan monipuolinen, hyvin imeytyvien ravintoaineiden lähde. Sekaruokailija saa helpoiten kaikki tarvitsemansa ravintoaineet ruuasta.

Se, että työskentelen lihayrityksessä, antaa näköalapaikan alan tapahtumiin. Alalla työskentelemällä pääsee myös vaikuttamaan niihin epäkohtiin, jotka eri aikakausina nousevat ongelmiksi. Lihavalmisteiden epäterveellisyyteen olemme vastanneet mm. lisäaineettomuudella ja suolan vähennyksillä, punaisen lihan terveysongelmiin taas kehittämällä Rypsiporsas®-lihan sekä runsaasti tuotteita valkoisesta lihasta. Maailma ei ole valmis, mutta emme paiskaa hanskoja tiskiin:  haasteet ohjaavat mihin suuntaan seuraavaksi mennä ja pitävät yllä mielenkiintoa työhön.

Osallistuin viikonloppuna mentorina Startup weekendiin, jossa kehitettiin kasvuideoita ruuan ympärille. Päivän alustuspuheenvuorossa puhuja mm. totesi, että yritys ei voi olla uskottava, jos se valmistaa erilaisia, myös epäterveellisiksi miellettäviä ruokia. En ymmärrä miten se, että palvelee erilaisia kuluttajia heidän erilaisissa arjen ja juhlan tarpeissa, romuttaisi uskottavuuden. En usko, että on olemassa yhtä oikeaa tapaa syödä oikein.

Sen sijaan uskon, että suurimmalle osalle yksinkertaisin ja tehokkain keino parantaa oman ruokavalionsa laatua, on kasvisten käytön lisääminen. Suurin osa meistä, 93 %, syö lihaa. Sen sijaan, että tämä enemmistö kansasta tekisi radikaalin elämäntapamuutoksen ja ryhtyisi vegaaniksi, ensi askel kohti terveellisempää elämää voisi olla positiivinen viesti: lisää kasviksia kaikkialle minne voit.

Elämme vastakkainasettelun aikaa. Otsikoita klikataan sitä kiivaammin, mitä rajummin niissä huudetaan. Koska puhun lihan puolesta, olen siis kasviksia vastaan. Ravitsemussuosituksista toitottaminen vuodesta toiseen lähes samoilla viesteillä: lisätkää kasviksia ja täysjyväviljaa, vähemmän suolaa jne. eivät ole kovin mediaseksikkäitä keskustelunavauksia. Ne kuitenkin perustuvat tieteeseen ja ovat tämän hetken totuuksia. Kunnes uudet, hyvin toteutetut ja useasti toistetut tutkimukset vievät meidät uusien faktojen pariin. Yrityksen asiantuntijana tiedän olevani julkisuudessa suurennuslasin alla, siksi sanomani perustuu tutkittuun tietoon. Vaikka lihasta puhuisinkin.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Ravitsemusasiantuntija
Ruoka on ihmisen parasta ravintoa. Ruokaa ja syömistä ravitsemuksen, ruokailon, liikunnan, maun ja hyvän olon sekä ruokademokratian näkökulmasta pohtii HKFoods Suomen ravitsemusasiantuntija, laillistettu ravitsemusterapeutti Soile Käkönen.

Blogit

Huippu-urheilijan vinkeillä parempiin suorituksiin

Huippu-urheilijan vinkeillä parempiin suorituksiin

Annimari Korte on Suomen nopein 100m aitajuoksija ja lisäksi hänet valittiin vuoden 2020 positiivisimmaksi suomalaiseksi. Annimari on myös HK:n nimikkourheilija. Jututin häntä ennen Etelä-Afrikan harjoitusleiriä syömisestä ja suhteesta ruokaan. Uskon,...

Ilman lihaa pärjää

Ilman lihaa pärjää

Liha ei ole ihmiselle välttämätöntä, ilman sitä pärjää kyllä. Pärjäämme myös ilman maitoa, kalaa tai papuja. Harva elintarvike on korvaamaton - aina löytyy ruoka-aine, jolla poisjätettävän ruuan ravintoaineet voi paikata.

Pitääkö olla huolissaan

Pitääkö olla huolissaan

Kotimaisten kielten keskus valitsi kuukauden sanaksi heinäkuussa kaiketon-sanan. Kaiketon kuvaa ruokarajoitteiden ja – toiveiden pohjatonta toivomuskaivoa. Kaiketon ruoka on laktoositonta, gluteenitonta, soijatonta jne. Aiemmin tällaisia ruokia kuvattiin myös tonton-nimityksellä. Usein...

Lue viimeisimpiä artikkeleita

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste