Uskottava asiantuntija?

Minulla on uskottavuuskriisi. Törmään aika ajoin epäilyihin, että en ole oikea asiantuntija, koska olen yrityksessä töissä. Sehän tarkoittaa automaattisesti sitä, että koulutukseni lensi ikkunasta ulos, kun myin sieluni kaupallisuudelle. Sen lauluja laulat… jne. Muutama ajatus aiheesta -ja varoitus, teksti sisältää esimerkinomaista tuotesijoittelua.

Myönnän, minulla on agenda. Haluan puhua lihan ja liharuokien puolesta. En niin, että jokaisen lautaselle pitäisi kasata läjä lihaa, joka päivä ja joka aterialla. Lihalla on paikkansa monipuolisessa ruokavaliossa, myös ravitsemussuositusten mukaan. Ei yksin, vaan kasvikunnan tuotteiden kanssa. Liha ei ole tyhjää energiaa, vaan monipuolinen, hyvin imeytyvien ravintoaineiden lähde. Sekaruokailija saa helpoiten kaikki tarvitsemansa ravintoaineet ruuasta.

Se, että työskentelen lihayrityksessä, antaa näköalapaikan alan tapahtumiin. Alalla työskentelemällä pääsee myös vaikuttamaan niihin epäkohtiin, jotka eri aikakausina nousevat ongelmiksi. Lihavalmisteiden epäterveellisyyteen olemme vastanneet mm. lisäaineettomuudella ja suolan vähennyksillä, punaisen lihan terveysongelmiin taas kehittämällä Rypsiporsas®-lihan sekä runsaasti tuotteita valkoisesta lihasta. Maailma ei ole valmis, mutta emme paiskaa hanskoja tiskiin:  haasteet ohjaavat mihin suuntaan seuraavaksi mennä ja pitävät yllä mielenkiintoa työhön.

Osallistuin viikonloppuna mentorina Startup weekendiin, jossa kehitettiin kasvuideoita ruuan ympärille. Päivän alustuspuheenvuorossa puhuja mm. totesi, että yritys ei voi olla uskottava, jos se valmistaa erilaisia, myös epäterveellisiksi miellettäviä ruokia. En ymmärrä miten se, että palvelee erilaisia kuluttajia heidän erilaisissa arjen ja juhlan tarpeissa, romuttaisi uskottavuuden. En usko, että on olemassa yhtä oikeaa tapaa syödä oikein.

Sen sijaan uskon, että suurimmalle osalle yksinkertaisin ja tehokkain keino parantaa oman ruokavalionsa laatua, on kasvisten käytön lisääminen. Suurin osa meistä, 93 %, syö lihaa. Sen sijaan, että tämä enemmistö kansasta tekisi radikaalin elämäntapamuutoksen ja ryhtyisi vegaaniksi, ensi askel kohti terveellisempää elämää voisi olla positiivinen viesti: lisää kasviksia kaikkialle minne voit.

Elämme vastakkainasettelun aikaa. Otsikoita klikataan sitä kiivaammin, mitä rajummin niissä huudetaan. Koska puhun lihan puolesta, olen siis kasviksia vastaan. Ravitsemussuosituksista toitottaminen vuodesta toiseen lähes samoilla viesteillä: lisätkää kasviksia ja täysjyväviljaa, vähemmän suolaa jne. eivät ole kovin mediaseksikkäitä keskustelunavauksia. Ne kuitenkin perustuvat tieteeseen ja ovat tämän hetken totuuksia. Kunnes uudet, hyvin toteutetut ja useasti toistetut tutkimukset vievät meidät uusien faktojen pariin. Yrityksen asiantuntijana tiedän olevani julkisuudessa suurennuslasin alla, siksi sanomani perustuu tutkittuun tietoon. Vaikka lihasta puhuisinkin.


Reseptit