• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Vartissa valmista
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Ravitsemusblogi
  • Makutreenit

Makutreenit

21.8.2018

”Makuasioista ei voi kiistellä” on sanonta joka joutaa romukoppaan, sillä mausta voi ja saa olla montaa mieltä. Universaalia hyvää makua, josta kaikki ovat samaa mieltä, kun ei ole olemassa. Makumieltymykset kehittyvät vuosien varrella; harvan mielestä esimerkiksi ensisiemaisu kahvia oli herkullinen, silti olemme maailman eniten kahvia nauttiva kansa. Jotain siis on tapahtunut makumatkan varrella.

Makumieltymykset ovat sekä geneettisiä että opittuja. Meillä on luontainen mieltymys makeaan ja inho karvaaseen, koska näillä ominaisuuksilla hengissä pysyminen on ollut todennäköisempää aikana, jolloin maistamalla on selvinnyt, onko ruoka ravitsevaa vai tappavaa. Makean lisäksi myös mieltymys happamaan ja herkkyys karvaudelle vaihtelee perimän mukaan. Henkilöillä, jotka maistavat vahvasti karvaan, saattaa geneettisesti olla muita hankalampaa kokea salaattiannos herkulliseksi (tästäkö kumpuaa hokema ”terveellinen ei voi olla hyvää”). 

Peritty makupaletti ei ole vakio, opimme uusiin makuihin koko elämän ajan. Lapsuudessa opitut maut kantavat usein läpi elämän, siksi lapsille on erityisen tärkeää tarjota monipuolisesti erilaisia ruokia. Seikkailuja makujen maailmassa voi jatkaa läpi elämän: toistuvien maistamiskertojen tiedetään auttavan uusien makujen pariin (ei aina, itse kamppailen tuoreen korianterin kanssa vielä useiden vuosien maistamiskertojen jälkeen). Matkaan voi tulla mutkia mm. aversioiden muodossa (satut maistamaan silakkaa oksennustaudin aikaan ja yhdistät jatkossa silakan mahahappoihin, etkä halua syödä sitä enää koskaan, tai ainakaan todella pitkään aikaan -koettu sekin). 

Terveysnäkökulmasta maku kulminoituu usein makeaan ja suolaiseen, mutta näitä makuja täydentävät kolme muuta perusmakua: karvas, hapan ja umami. Tähän viiden perusmaun palettiin kannattaa tukeutua silloin, jos ruoka tuntuu olevan mautonta. Sen sijaan, että ensimmäiseksi tarttuisi suolapurkkiin, kannattaa makua rakentaa kerroksittain: hapan korostaa suolaisuutta, makea pyöristää happamuutta ja karvautta ja umami sitoo maut yhteen. Hyvä esimerkki tällaisesta makujen sopusointuisesta sinfoniasta on tomaatti-mozzarellasalaatti tai makkara ketsupilla (todellakin)! 

Maku ei kerro, onko ruoka terveellistä vai epäterveellistä. Maku on yksilöllinen kokemus, jossa yhdistyvät perimä, kokemus ja ympäristö. Makumieltymystä voi onneksi treenata. Kuten muussakin treenissä, tavoitteellinen harjoittelu tekee mestarin. Jos omalla kohdalla tuntuu, ettei terveellinen maistu hyvälle, voi makutreenin aloittaa liikesarjalla:

  1. Lämmittele makulihakset syömällä jotain tuttua, hyvänmakuista ruokaa
  2. Varaa sopivat välineet valmiiksi ja säädä ympäristö: kata kauniisti, säädä valaistus, hanki hyvää seuraa, jos mahdollista
  3. Maista uutta ruokaa
  4. Jäähdyttele ja analysoi miltä ruoka maistui, jos tajuntasi ei räjähtänyt, mieti sopisiko se jonkun toisen ruuan pariksi
  5. Toista

Makuasioista ei ehkä edelleenkään kannata kiistellä, mutta kehittyä niissä voi. Antoisia elämän kestäviä makutreenejä!

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Ravitsemusasiantuntija
Ruoka on ihmisen parasta ravintoa. Ruokaa ja syömistä ravitsemuksen, ruokailon, liikunnan, maun ja hyvän olon sekä ruokademokratian näkökulmasta pohtii HKFoods Suomen ravitsemusasiantuntija, laillistettu ravitsemusterapeutti Soile Käkönen.

Blogit

 Maailma ei ole valmis -ravitsemusasiantuntijana elintarviketeollisuudessa

Maailma ei ole valmis -ravitsemusasiantuntijana elintarviketeollisuudessa

Kun valmistuin aikoinaan - kauan sitten - ravitsemustieteilijäksi, maailma oli valmis. Tiesin, mikä oli terveellistä ja mikä epäterveellistä, miten tulee syödä ja mitä elintarvikkeita valita kaupan hyllyltä, jotta terveys kohenee.

Ilman lihaa pärjää

Ilman lihaa pärjää

Liha ei ole ihmiselle välttämätöntä, ilman sitä pärjää kyllä. Pärjäämme myös ilman maitoa, kalaa tai papuja. Harva elintarvike on korvaamaton - aina löytyy ruoka-aine, jolla poisjätettävän ruuan ravintoaineet voi paikata.

Kieltokuukausista sesonkeihin

Kieltokuukausista sesonkeihin

Syömisessä intoillaan satokausiajattelusta ja sesongeista, mikä on hieno juttu. Vastuullinen herkuttelija valitsee lautaselleen sesongissa olevia ruokia, koska silloin mm. kasvikset maistuvat parhaimmilta ja niiden satoa voi korjata läheltä. Vaikka meidät...

Lue viimeisimpiä artikkeleita

HK Todella nopeat mureat lastut

HK Todella nopeat mureat lastut

Katso kokkiemme reseptivinkit HK Todella nopeat ja mureat lastuille ja vie arkiruoka uudelle tasolle! Ohuet possu- ja naudanlastut kypsyvät airfryerissa kuudessa minuutissa – pannulla vielä nopeammin!

Vartissa valmis – arjen ruokailua ilman stressiä

Vartissa valmis – arjen ruokailua ilman stressiä

Kun kiire painaa päälle ja arki pyörittää tiukassa aikataulussa, ruoanlaitto saattaa helposti jäädä jalkoihin. Onneksi nopeus ja herkullisuus eivät ole toisiaan poissulkevia asioita – etenkin, kun otat avuksi valmiit ja...

Valmista vauhdilla, terveellisesti

Valmista vauhdilla, terveellisesti

Yhä useamman toivelistalla on ”vartissa valmis” arkiruoka eikä harmittaisi, vaikka ruoka olisi pöydässä tätäkin nopeammin. HK:n Todella nopeat mureat lastut viljaporsaan ja naudanlihasta ovat vastaus tähän toiveeseen, sillä ne valmistuvat...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste