• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Ravitsemusblogi
  • Miten sulatat kinkun joulun jälkeen

Miten sulatat kinkun joulun jälkeen

21.12.2018

Vuoden suurin ruokajuhla on nurkan takana; 83 % meistä on sitä mieltä, että parasta joulussa on hyvä ruoka. Joulu on yhdessäolon, herkullisen ruuan ja rauhoittumisen aikaa. Monelle se on myös stressiä: notkuvien pöytien ääressä harva välttää ähkyn ja syöminen saattaa aiheuttaa ahdistusta niin määrän kuin laadunkin osalta.

Viisaus, jonka mukaan se mitä syöt uuden vuoden ja joulun välillä on oleellisempaa kuin se, mitä syöt joulun ja uuden vuoden välillä, pitää mielestäni paikkansa. Tilastojen mukaan suomalaiset lihovat joulun aikana puolesta kilosta kolmeen kiloon. Harvalle kilot kuitenkaan jäävät pysyvästi vyötärölle, tästä pitävät huolen arki ja rutiineihin palaaminen - edellyttäen, että järkevä syöminen kuuluu niihin. Tämä tieto auttanee pahimpaan ahdistukseen. 

Ruuasta saa ja kuuluu nauttia, myös jouluna. Stressi harvoin lisää nautintoa. Painetta syömisestä voi välttää muutamalla toimenpiteellä:

  • Kata kerrallaan vain osa herkuista tarjolle. Mitä enemmän eri ruokia on tarjolla, sen enemmän tulee syötyä.
  • Ole itsekäs ja keskity vain niihin ruokiin, joista pidät. Voi kuulostaa tylyltä, mutta kaikkea voi maistaa -se ei tarkoita, että kaikkea pitäisi syödä.
  • Älä tunne syyllisyyttä. Syyllisyys lisää painonnousua. Morkkiksen kourissa hanskat on helppo heittää tiskiin ja ajatella, että peli on menetetty. Nauti, ja tee se hyvällä omalla tunnolla.

Suomalaiset syövät joulukinkkua noin 7 miljoonaa kiloa tänäkin jouluna. Suosituimmat nettihaut tänä aikana liittyvät kinkkuun. Näin sulatat kinkun, näin paistat kinkun, näin hyödynnät tähteet. Jos huolena on kinkun sulattaminen joulun jälkeen, kannattaa muistaa painonhallinnan avainasiat: säännöllinen ateriarytmi, lautasmalli ja annoskoko sekä se ehkä tärkein, joustavuus. Joulun jälkeenkään ei tarvitse syödä täydellisesti, kunhan suurimman osan vuodesta syö järkevästi. 

Nautinnollista ja terveellistä joulua!

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Ravitsemusasiantuntija
Ruoka on ihmisen parasta ravintoa. Ruokaa ja syömistä ravitsemuksen, ruokailon, liikunnan, maun ja hyvän olon sekä ruokademokratian näkökulmasta pohtii HKFoods Suomen ravitsemusasiantuntija, laillistettu ravitsemusterapeutti Soile Käkönen.

Katso kaikki vinkit jouluun

Usein kysytyt kysymykset jouluruokiin liittyen

Olemme koonneet tänne saamiamme kysymyksiä jouluruokiin liittyen. Mikäli sinulla on jotain kysyttävää jouluruokiin tai tuotteisiimme liittyen voit soittaa Kuluttajapalvelumme maksuttomaan numeroon 0800 05450. Maksuton numero palvelee arkisin klo 10-14. Kuluttajapalvelu vastaa kysymyksiin myös HK:n Facebook-kanavalla ja Twitterissä arkisin klo 8-16.

Lue lisää

Joulukinkun hyödyntäminen joulun jälkeen

Jouluna nautitaan läheisten seurasta ja juhlapöydät notkuvat herkuista. Ruokahävikkiä syntyy helposti, miksi olisikin kovin tärkeää käyttää jokainen murunen hyödyksi. Joulukinkun rippeistä kokkaa vaikka mitä ihania herkkuja!

Tutustu lisää

Joulukinkun paistaminen

Joulukinkku paistetaan ajan kanssa meheväksi. Kärsivällisyys ja aika ovat valttia. Katso täältä paras ohje kinkun paistamiseen.

Lue lisää

Joulukinkun kuorrutus

Joulukinkun kuorruttaminen viimeistelee juhlapöydän sankarin ja antaa sille herkullisen ja houkuttelevan ulkonäön. Se kaikkein perinteisin kuorrute on varmasti sinappi ja korppujauho, kananmunankeltuaisella tai ilman, mutta joulukinkun voi kuorruttaa myös monella muulla tavalla. Kinkun kuorruttaminen vaikuttaa enimmäkseen sen ulkonäköön, mutta eri vaihtoehdot antavat pintaan myös makua.

Lue lisää

Joulukinkun sulatus

Joulukinkun sulatukseen kuluva aika riippuu kinkun koosta ja sulatustavasta. Tärkeintä kinkun sulattamisessa on muistaa ottaa se ajoissa sulamaan, sillä suuren kinkun sulattaminen voi kestää viisikin päivää.

Lue lisää

Joulukinkun valinta

Täydellisen joulukinkun valmistus alkaa kinkun valinnasta. Joulukinkkuja on saatavilla erikokoisina, potkalla ja ilman, luullisena ja luuttomana sekä hieman erilaisella suolauksella. Lue ohjeet, niin tiedät minkälainen kinkku sopii sinun jouluusi!

Lue lisää

Blogit

Korkea sähkön hinta ja kinkun paistaminen – onko syytä paniikkiin?

Korkea sähkön hinta ja kinkun paistaminen – onko syytä paniikkiin?

Tänä jouluna erityisesti energian korkea hinta on monen mielessä, kun suunnitellaan jouluherkkujen valmistamista. Syytä panikointiin ei kuitenkaan ole. Koska kinkku paistetaan matalassa, korkeintaan 120 asteen lämpötilassa, ei sähkönkulutus ole suurta.

Joulukinkun uudet vaatteet

Joulukinkun uudet vaatteet

Super-rapeakuorinen crackling pork on kuumaa kamaa isossa maailmassa. Suomessa ollaan aina hieman pelätty kamaraa possun päällä, vaikka oikein tehtynä juuri kamara on kutkuttavan koukuttava lisä mehevälle possulle. Reilu parikiloinen HK...

Joulukinkun rippeet gourmeeksi

Joulukinkun rippeet gourmeeksi

Tämän(kin) vuoden hittiruoka joulupöydässä on joulukinkku! Hannu Karpoa lainatakseni – ”Kenelle tuli yllätyksenä? Minulle ei”. Ja vastoin jokavuotista median kinkkuhysteriointia, kinkut tuskin loppuvat tänäkään vuonna kaupoista. Useammassa taloudessa siitä riittää...

Reseptit

Lue viimeisimpiä artikkeleita

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste