Miten sulatat kinkun joulun jälkeen

Vuoden suurin ruokajuhla on nurkan takana; 83 % meistä on sitä mieltä, että parasta joulussa on hyvä ruoka. Joulu on yhdessäolon, herkullisen ruuan ja rauhoittumisen aikaa. Monelle se on myös stressiä: notkuvien pöytien ääressä harva välttää ähkyn ja syöminen saattaa aiheuttaa ahdistusta niin määrän kuin laadunkin osalta.

Viisaus, jonka mukaan se mitä syöt uuden vuoden ja joulun välillä on oleellisempaa kuin se, mitä syöt joulun ja uuden vuoden välillä, pitää mielestäni paikkansa. Tilastojen mukaan suomalaiset lihovat joulun aikana puolesta kilosta kolmeen kiloon. Harvalle kilot kuitenkaan jäävät pysyvästi vyötärölle, tästä pitävät huolen arki ja rutiineihin palaaminen - edellyttäen, että järkevä syöminen kuuluu niihin. Tämä tieto auttanee pahimpaan ahdistukseen. 

Ruuasta saa ja kuuluu nauttia, myös jouluna. Stressi harvoin lisää nautintoa. Painetta syömisestä voi välttää muutamalla toimenpiteellä:

  • Kata kerrallaan vain osa herkuista tarjolle. Mitä enemmän eri ruokia on tarjolla, sen enemmän tulee syötyä.
  • Ole itsekäs ja keskity vain niihin ruokiin, joista pidät. Voi kuulostaa tylyltä, mutta kaikkea voi maistaa -se ei tarkoita, että kaikkea pitäisi syödä.
  • Älä tunne syyllisyyttä. Syyllisyys lisää painonnousua. Morkkiksen kourissa hanskat on helppo heittää tiskiin ja ajatella, että peli on menetetty. Nauti, ja tee se hyvällä omalla tunnolla.

Suomalaiset syövät joulukinkkua noin 7 miljoonaa kiloa tänäkin jouluna. Suosituimmat nettihaut tänä aikana liittyvät kinkkuun. Näin sulatat kinkun, näin paistat kinkun, näin hyödynnät tähteet. Jos huolena on kinkun sulattaminen joulun jälkeen, kannattaa muistaa painonhallinnan avainasiat: säännöllinen ateriarytmi, lautasmalli ja annoskoko sekä se ehkä tärkein, joustavuus. Joulun jälkeenkään ei tarvitse syödä täydellisesti, kunhan suurimman osan vuodesta syö järkevästi. 

Nautinnollista ja terveellistä joulua!


Reseptit