Neljä pelastusrengasta (ja muutama kelluke), joiden avulla lupaukset onnistuvat
Vuoden alku on monelle lupausten aikaa. Vuodenvaihde on vedenjakaja, jossa elämäntavat menevät remonttiin: esiin astuu himoliikkuja, herkuista kieltäytyjä, kilojen kurittaja tai muu täyskäännöksen elämässään tekevä, entistä parempi ihminen. Luulisi, että tällä metodilla seuraavan vuoden lupaukset olisivat turhia, viimeistään vuoden lopussa kun peilistä katsoo se tavoitteiden tyyppi.
Mutta. Suurin osa tehdyistä uudenvuodenlupauksista kariutuu jo alkumetreillä. Mitä musta-valkoisempi tavoite, sitä varmemmin se kaatuu omaan mahdottomuuteensa. ”En enää koskaan syö karkkia” ei ole lupausten aatelia, koska useimmille se merkitsee liian jyrkkää muutosta. ”Ei enää koskaan” – ajattelu tekee kiellon kohteena olevasta asiasta kielletyn hedelmän, jolloin sen houkutus kasvaa entisestään. Liian jyrkän lupauksen tavoin myös liian lepsu tavoite jää helposti toteutumatta. ”Aloitan liikunnan”-päätöstä voi siirtää hamaan tulevaisuuteen.
Elämäntapoihin liittyviä hyviä päätöksiä kannattaa tehdä. Pienistä teoista kasvaa merkittäviä, kunhan ne toistuvat. Todennäköisimmin toteutuvat lupaukset ovatkin realistisia (eivät vaadi koko elämän pistämistä uusiksi), aikataulutettuja (tällä viikolla menen nukkumaan arkisin viimeistään klo 23), mitattavia (nousen bussista 3 pysäkkiä aikaisemmin ja kävelen 15 minuuttia) sekä konkreettisia (valitsen lounaalla pienen lautasen).
Muutos toteutuu helpommin, jos lupauksesta seuraa jotain hyvää. Positiiviset päätökset toimivat siis kieltoja paremmin: ”lisään kasviksia” on toimivampi lupaus kuin ”syön vähemmän” (lopputulema on usein sama). Lupausten suhteen toimii myös itsekkyys, sellaiset tavoitteet, joista seuraa jotain hyvää itselle toteutuvat helpommin. Epärealistinen tavoite jää usein saavuttamattomaksi – ponnistelu kuitenkin motivoi, siksi päämäärän ei kannata olla turhan helppo. Motivaatiota ylläpitää myös tavoitteen pilkkominen pienempiin välitavoitteisiin, näin onnistumisen tunteita tulee enemmän, jotka edelleen innostavat jatkamaan.
En itse harrasta uudenvuodenlupauksia. Ryhtiliikkeitä omaan elämään kun voi tehdä vaikka joka päivä vuoden varrella. Suuremmilta katastrofeilta vältyn, kun syön lautasmallin mukaan ja merkitsen kalenteriin niin lounas- kuin liikunta-ajatkin. Ne kun ovat tärkeitä tapaamisia oman terveyden kanssa, joten niistä kannattaa pitää kiinni.