Pienet teot, suuret vaikutukset

Jos paremman elämän tavoittelu on sidoksissa terveelliseen syömiseen, eikö olisi helpompi, jos terveellisiä tuotteita olisi entistä enemmän tarjolla? Ravitsemussitoumus, vastaan minä.

Moni on luvannut tänäkin vuonna aloittaa terveemmän elämän panostamalla terveellisiin ruokiin, liikuntaan tai muuhun elämäntapamuutokseen. Edellisessä blogissani kävin läpi, mitä päätös vaatii onnistuakseen. Lisään siihen vielä yhden vinkin: kerro siitä muille.

Jos paremman elämän tavoittelu on sidoksissa terveelliseen syömiseen, eikö olisi helpompi, jos terveellisiä tuotteita olisi entistä enemmän tarjolla? Itse uskon näin. En kuitenkaan kannata yhden totuuden mallia, jossa valittavana olisi vain ja ainoastaan terveellisiä tuotteita. Sillä kuka määrittelee terveellisyyden yksittäisen ruuan kohdalla, ruokavaliohan on kokonaisuus. Kannatan vaihtoehtoja. Koska ei ole olemassa yhtä universaalia maku- tai tuotevarianttia, joka miellyttäisi kaikkia, tarvitaan valinnanmahdollisuuksia. 

Viime kesästä lähtien ruokayrityksillä on ollut mahdollisuus tehdä henkilökohtaisten lupausten kaltaisia sitoumuksia paremman ravitsemuksen edistämiseksi. Ravitsemussitoumus on toimintamalli, jossa mm. yritykset sitoutuvat parantamaan tuotteidensa ravitsemuksellista laatua. Kuten toimivat lupaukset, myös ravitsemussitoumukset ovat konkreettisia, aikataulutettuja ja mitattavia. Tämän lisäksi ne ovat julkisia – asian ääneen lausuminen kun usein tuo lisäpainetta päätöksen toteutumiselle. 

HKScan on lähtenyt mukaan parantamaan suomalaisten vaihtoehtoja terveellisten tuotteiden osalta viidellä ravitsemussitoumuksella:

  • HKScan kehittää valmisruokakategoriaan kasvisvaihtoehtoja
  • HK ja Kariniemen tuotteissa enemmän kasviksia
  • HK ja Kariniemen lihavalmisteissa lanseerataan pieniä pakkauskokoja
  • HKScan kehittää HoReCa-sektoriin vähemmän suolaa sisältäviä lihavalmisteita
  • HK ja Kariniemen tuotteissa on valittavana suolan kannalta parempia valintoja

Ravitsemussuositusten mukaan on monta tapaa syödä hyvin, ja ravitsemussitoumukset vinkkaavat hyviä vaihtoehtoja tähän. Ravitsemussitoumus tuo näkyväksi pienetkin ravitsemusteot. Usein pienet teot ovat toistuessaan niitä merkittävimpiä. Niin yrityksillä kuin yksilöillä.