Ruoka ei ole roska

Parhaillaan vietettävä hävikkiviikko muistuttaa meitä jälleen kerran, että ruuan paikka on mahassa, ei jäteastiassa. Ympäristönäkökulmasta ruuan päätyminen jätteeksi on suurinta tuhlausta, koska siinä hukataan koko tuotantoketjun, pellolta pöytään, työ. Kotitalouksista lähes puolet heittää viikoittain ruokaa roskiin -siitä huolimatta, että tavasta halutaan eroon.

Ruokahävikin vähentämistalkoisiin voi osallistua myös oman kotikeittiön ulkopuolella. Ruokakaupassa voi metsästää punalaputettuja tuotteita, etenkin jos tietää, että ruoka tulee kotona syötyä piakkoin. Samoin vihannes- ja hedelmäosastolla kannattaa valita rumia yksilöitä, jotka helposti jäävät nahistumaan sileäpintaisempien valioiden päätyessä ostoskasseihin. Hedelmät ja vihannekset ovat useimmiten jätteeksi päätyviä elintarvikkeita, siksi ”ugly food”-liike on hyvä muistutus, etteivät esim. ravintoarvot riipu ruuan ulkonäöstä. 

Lihaa heitetään eri elintarvikkeista vähiten roskiin, silti senkin hankinnassa on hyvä miettiä käyttötarkoitusta ja -määrää. Usein pieniä pakkauskokoja kannattaa suosia -suurin osa kuluttajista hyväksyy paljon parjatun muovin käytön silloin, kun se avulla voidaan vähentää ruokahävikkiä. Yhden leikkelesiivun päätyminen leivän päältä biojätteeseen on ympäristökuormitukseltaan suurempi kuin koko pakkauksen materiaalien, valmistuksen ja jätehuollon ympäristövaikutus. 

Hävikkiruokaa voi pelastaa myös appseillä, kuten erilaisilla ResQ-sovelluksilla. Ne vinkkaavat lähistöllä olevien ravintoloiden edullisista ruoka-annoksista, jotka muuten menisivät hukkaan. Myös osa ravintoloista valmistaa hävikkiruokaraaka-aineista herkkuja. Helsingin Kalasatamaan on valmisteilla hävikkiruokaa hyödyntävä ruokakauppa ja eri kaupunginosien yhteisöjääkaappeihin voi lahjoittaa oman hävikkiruokansa toisen hyödyksi. 

Hävikkiruuan pelastajia on runsaasti ja hyvä niin. Silti tavoitteena tulisi olla, että ruokahävikkiä ei pääsisi syntymään. Vinkkejä hävikittömään ruokailuun on mm. Lihakoulun blogissa. Ruoka ei ole roska, älä siis heitä sitä muualle kuin suuhun.


Reseptit