• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Ravitsemusblogi
  • Uusi vuosi, uudet kujeet

Uusi vuosi, uudet kujeet

2.1.2019

Vuodenvaihde on perinteisesti päätösten ja uusien lupausten aikaa. Joku aloittaa tipattoman tammikuun, toinen karkkilakon ja kolmas päättää, että urheilullinen elämä alkaa nyt. Ei päivää ilman askelkyykkyjä.

Radikaalit päätökset ovat harvoin pitkäkestoisia, saati johtavat pysyviin elämäntapamuutoksiin. Sen sijaan, että vuoden aloittaa hirmuisella kuurilla, kannattaa miettiä pieniä askelia kohti terveellisempää elämää. Syömisen kohdalla hyviä päätöksiä voisivat olla esim.:

  • Aloitan päivän syömällä aamupalan. Aamupala on ehkä päivän tärkein ateria. Sen avulla loppupäivän energiansaanti pysyy maltillisena. Proteiinipitoinen aamupala ehkäisee myös painonnousua ja tasaa verensokeria.

  • Pidän huolta ateriarytmistä. Säännöllinen syöminen on painonhallinnan kannalta yksi oleellisimmista asioista. Säännöllisyys helpottaa myös monipuolisen ruokavalion koostamisessa.

  • Lisään kasvisten syöntiä. Liian niukka kasvisten syönti on yksi keskeisin suomalaisten ravitsemusongelma. Päivän puolen kilon kasvistavoite tulee helposti täyteen, kun kasviksia ripottelee joka aterialle: leivälle, lihan kylkeen, puuron joukkoon.

Oheisella kolmella päätöksellä ruokavalio paranee jo selvästi. Kaikkia päätöksiä ei kannata ottaa kerralla käyttöön, vaan aloittaa itselle mielekkäämmästä ja kun se sujuu, siirtyä seuraavaan. Näin todennäköisyys, että päätökset juurtuvat tavaksi, kasvaa.

Luin ravitsemusvalistuksen historiasta ja silmiini osui 40-luvulta peräisin oleva USA:n viranomaisten ohje, jossa kehotetaan syömään päivittäin seitsemästä perusruokaryhmästä. Tämän lisäksi opastetaan: lisäksi syö niitä ruokia joita haluat. 40-luvulla valinnanvaraa oli ehkä vähemmän kuin nyt, mutta neuvo sopii mielestäni myös tähän päivään. Hyvän ruokavalion voi rakentaa monella tapaa. Kun perusasiat ovat kunnossa, voi lopussa soveltaa.

Hyviä ruokahetkiä vuodelle 2019!

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Ravitsemusasiantuntija
Ruoka on ihmisen parasta ravintoa. Ruokaa ja syömistä ravitsemuksen, ruokailon, liikunnan, maun ja hyvän olon sekä ruokademokratian näkökulmasta pohtii HKFoods Suomen ravitsemusasiantuntija, laillistettu ravitsemusterapeutti Soile Käkönen.

Blogit

Ravitsemussuositukset -draamaa lautasella

Ravitsemussuositukset -draamaa lautasella

Ravitsemussuositukset kieltävät herkut, puoli kiloa kasviksia ei enää riitä, ruuantuotanto pilaa ilmaston. Suosituksista uutisointi näyttäytyy usein rajoituksina ja kieltoina. Tämä selittänee myös sitä, miksi niin harva toteuttaa niitä omassa syömisessään.

Liha pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa

Liha pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa

Uusissa ravitsemussuosituksissa muuttuu moni asia, mutta perussanoma pysyy entisellään: kasvispainotteinen syöminen on ruokavalion perusta. Suosituksissa keskeistä on joustavuus: on monta tapaa syödä hyvin.

 Maailma ei ole valmis -ravitsemusasiantuntijana elintarviketeollisuudessa

Maailma ei ole valmis -ravitsemusasiantuntijana elintarviketeollisuudessa

Kun valmistuin aikoinaan - kauan sitten - ravitsemustieteilijäksi, maailma oli valmis. Tiesin, mikä oli terveellistä ja mikä epäterveellistä, miten tulee syödä ja mitä elintarvikkeita valita kaupan hyllyltä, jotta terveys kohenee.

Lue viimeisimpiä artikkeleita

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste