• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Ravitsemusblogi
  • Ilman lihaa pärjää

Ilman lihaa pärjää

29.10.2020

Liha ei ole ihmiselle välttämätöntä, ilman sitä pärjää kyllä. Pärjäämme myös ilman maitoa, kalaa tai papuja. Harva elintarvike on korvaamaton - aina löytyy ruoka-aine, jolla pois jätettävän ruuan ravintoaineet voi paikata. Ja viime kädessä voi turvautua täydennettyihin elintarvikkeisiin tai ravintolisiin. Ravitsemusterapeuttiaikoina olen koostanut moniallergisten ruokavalioita monipuoliseksi muutaman elintarvikkeen ympärille. Mahdollista, mutta melko rajoittavaa, ja vieläpä väliaikaiseksi tarkoitettua, koska ravintoaineet kannattaa ensisijaisesti saada ruuasta.

Liika liha tekee ruokavaliosta epäterveellisen. Samoin liika vesi, leipä tai pähkinät. Yksitoikkoisuuden myötä ruokavalio helposti kaventuu. Suositusten mukaisen ruokavalion toteuttamisessa kohtuus on avainasemassa, tai kuten sanonta kuuluu ”ei makeaa mahan täydeltä”. Usein mainitaan, että suomalaiset syövät valtavasti lihaa. Kulutuksemme on alle EU-keskitason, vajaa 80 kg luullista lihaa henkeä kohden vuodessa. Punaisen lihan osuus tästä on noin 50 kg, mikä tarkoittaa noin 480 g kypsää lihaa jokaisen suomalaisen lautasella viikoittain. Lihan, kuten muidenkaan elintarvikkeiden kulutus ei kuitenkaan jakaudu väestössä tasaisesti, osa syö runsaasti lihaa, osa vähemmän tai ei lainkaan.

Tästä kulutuksen epäsuhdasta johtuen yleiset kehotukset vähentää punaisen lihan syömistä eivät välttämättä toimi. Suomalaisista valtaosa ei noudata ravitsemussuosituksia ja hanakammin ohjeisiin tarttuvat ne, joilla syöminen on jo hyvällä tolalla. Niinpä punaista lihaa vähentävät ensisijaisesti (nuoret) naiset, joiden kuitenkin kannattaisi pitää kohtuumäärä lihaa lautasellaan. Työikäiset naiset eivät saa riittävästi rautaa ruokavaliostaan ja punaisessa lihassa sitä olisi tarjolla hyvin imeytyvässä muodossa.

Liha on täyttä ravintoa, niin hyvässä kuin huonossa. Harva ruoka on pelkkää autuutta: kalan erinomaisen rasvakoostumuksen kylkiäisenä tulee raskasmetalleja, palkokasvien kuidun lisäksi osalle vatsavaivoja. Määrä ja ruokavalion kokonaisuus ratkaisee. Punaista lihaa suositellaan nautittavaksi korkeintaan puoli kiloa viikossa, siis noin kolmella aterialla. Tämä antaa tilaa mainiosti kasviksille, joista saadaan antioksidantteja suojaamaan mm. lihan raudan hapettumista, viljavalmisteille, jotka tuovat lihasta puuttuvaa kuitua ruokavalioon, tai vaikkapa maidolle, jonka tuotannon sivuvirta naudanliha on. Suositeltu määrä punaista lihaa viikossa tuo ruokavalioon aimo annoksen hyvin imeytyviä ravintoaineita: proteiinia, B-vitamiineja ja useita kivennäisaineita, kuten rautaa, sinkkiä ja magnesiumia.

Suomalaisista 96 % syö lihaa. Osuutta ei ole tarpeen saada pienemmäksi. Sen sijaan jokaisen punaisesta lihasta nauttivan on syytä tarkastella syömistään: toteutuuhan monipuolisuus? Entä kohtuus? Jos nämä ovat kunnossa, lihansyönti ei ole terveyden kannalta ongelma - jos eivät, mieti kannattaisiko lihan vähentäminen.

Liha ei ole välttämätöntä ruokavaliossa. Se on kuitenkin monipuolinen raaka-aine, jonka ansiosta ravintoaineiden saanti ruuasta helpottuu, eikä lisäravinteita tarvita. Mitä enemmän rajoituksia syömisessä on, sitä hankalammaksi monipuolisen ruokavalion koostaminen muodostuu. Siksi suosittelen ruokademokratiaa ilman vastakkainasettelua: lautasella on tilaa monenlaisille ruuille.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Ravitsemusasiantuntija
Ruoka on ihmisen parasta ravintoa. Ruokaa ja syömistä ravitsemuksen, ruokailon, liikunnan, maun ja hyvän olon sekä ruokademokratian näkökulmasta pohtii HKFoods Suomen ravitsemusasiantuntija, laillistettu ravitsemusterapeutti Soile Käkönen.

Blogit

 Maailma ei ole valmis -ravitsemusasiantuntijana elintarviketeollisuudessa

Maailma ei ole valmis -ravitsemusasiantuntijana elintarviketeollisuudessa

Kun valmistuin aikoinaan - kauan sitten - ravitsemustieteilijäksi, maailma oli valmis. Tiesin, mikä oli terveellistä ja mikä epäterveellistä, miten tulee syödä ja mitä elintarvikkeita valita kaupan hyllyltä, jotta terveys kohenee.

Kieltokuukausista sesonkeihin

Kieltokuukausista sesonkeihin

Syömisessä intoillaan satokausiajattelusta ja sesongeista, mikä on hieno juttu. Vastuullinen herkuttelija valitsee lautaselleen sesongissa olevia ruokia, koska silloin mm. kasvikset maistuvat parhaimmilta ja niiden satoa voi korjata läheltä. Vaikka meidät...

Makutreenit

Makutreenit

”Makuasioista ei voi kiistellä” on sanonta joka joutaa romukoppaan, sillä mausta voi ja saa olla montaa mieltä. Universaalia hyvää makua, josta kaikki ovat samaa mieltä, kun ei ole olemassa. Makumieltymykset...

Lue viimeisimpiä artikkeleita

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste