Kerro, kerro lautasmalli, miten syödä hyvin

Jaksan jauhaa lautasmallista, koska se on yksinkertaisuudessaan ja konkreettisuudessaan niin nerokas. Lautasen koko määrittelee energiantarpeen, lastaustapa monipuolisuuden. Eräs kollegani kertoo noudattavansa korotettua lautasmallia, siinä kun sektorit nousevat reilusti lautasen reunan yläpuolelle. Jos energiantarve tätä vaatii, mikä ettei, idea toteutuu myös näin!

Kun jokin asia pääsee tv-sarjan repliikkiin, voidaan sen todeta olevan kaikille tuttu. Näin kävi lautasmallille, kun Roba-sarjassa poliisi kertoo työpaikkalääkärille syövänsä lautasmallin mukaan. Tuttuuden mukana voi tulla myös tylsyys; tästä on puhuttu niin kauan, että harva enää innostuu, kaivataan uutta ja erikoisempaa. 

Tutkimusten mukaan henkilöstöravintolassa ruokailevien kasvisten käyttö on evässyöjiä runsaampaa. Moni on nyt etätyöaikoina ikävöinyt tutun työpaikkaruokalan salaattipöytiä ja tuskaillut puolen kilon kasvistavoitteen saavuttamista. Ei hätää, lautasmalli auttaa. Sen ideaa kannattaa toteuttaa jokaisella aterialla: puolet lautasesta kasviksille, neljäsosa erilaisille proteiineille ja viimeinen neljännes lisukkeille eli hiilihydraateille.

Lautasmallin kolmijakoa kannattaa noudattaa myös välipaloissa. Ajatellaanpa, että haluan välipalaksi leipää. Otetaan voileipälautanen, laitetaan leipä neljännekseen, toiseen kulmaan leikkeleet, juusto tai mitä nyt haluaakaan leivän päälle ja lautasen viimeiseen puolikkaaseen salaatinlehdet, paprikarenkaat ja muut kasvikset. Tai jos mieli tekee jogurttia: asettelen jogurttikulhon lautasen neljännekseen, vierelle kipon mysliä ja kruunaan hedelmillä ja marjoilla. Harjoittelun jälkeen konkreettisen lautasen voi jättää pois ja pitää tätä mentaalilautasta mielessä aina kun matka käy kohti syömishetkeä.

Lautasmallifaniutta ylistääksemme kehitimme HK:n valmisaterioihin Lautasmallisarjan. Niissä toteutuu raaka-aineiden jaottelu lautasmallin oppien mukaan. Koska tuotannossa -ainakaan vielä, ei onnistu kunkin lohkon asettelu erikseen rasiaan, saattaa aterian ulkonäkö yllättää: missä ovat pakkauskuvan mukaiset sektorit?! Huoli pois, lautasmallin opit toteutuvat aterioissa varmasti. Ja samalla vinkkaamme, että myös kotona valmistettaviin aterioihin voi kätkeä kasviksia lähes jokaiseen aterian osioon: lisukkeeseen, kastikkeen joukkoon -piiloja löytyy joka paikasta!

Innostuimme lautasmalleista niin, että kuvasimme nettisivuillemme oman lautasmalliosion. Käy tutustumassa! Sivuilla kerrotaan myös lautasmallin yllättävästä historiasta, jäljet kun johtavat ruotsalaiseen lihatehtaaseen…


Reseptit