• Lihakoulu
  • Tuotehaku
  • Reseptihaku
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Kuluttajapalvelu
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Uuniruoat
    • Wokit
    • Texmex
    • Salaatit
    • Pyörykät
    • Pizzat
    • Pataruoat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pastat ja risotot
    • Paistit
    • Leivät
    • Keitot
    • Kastikkeet
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Kasvisruoka
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
  • Klassikot
    • HK Sininen Lenkki®
      • Pyöräytä Lenkkiä -peli
      • Sininen Lenkki 60 vuotta
      • Sinisen Lenkin historia
    • HK Aitonakki™
    • HK Amerikan Pekoni®
      • Pekonivinkit
    • HK Herkkumaksamakkara
  • HK Lastut
  • HK Pizzat
  • Maakarit®
  • Popsi®
  • HK Täytetyt leikkeet
  • Leipäbaari®
    • Kape Aihisen leipäbaari
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
    • Lihakoulun blogi
    • Ravitsemusblogi
    • Grillaus blogit
    • Miehemme makumaailmalla
    • Pontta porsaanlihalle
  • Vastuullisuus
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Ravitsemusblogi
  • Kerro, kerro lautasmalli, miten syödä hyvin

Kerro, kerro lautasmalli, miten syödä hyvin

Ravitsemusasiantuntija
20.5.2020

Jaksan jauhaa lautasmallista, koska se on yksinkertaisuudessaan ja konkreettisuudessaan niin nerokas. Lautasen koko määrittelee energiantarpeen, lastaustapa monipuolisuuden. Eräs kollegani kertoo noudattavansa korotettua lautasmallia, siinä kun sektorit nousevat reilusti lautasen reunan yläpuolelle. Jos energiantarve tätä vaatii, mikä ettei, idea toteutuu myös näin!

Kun jokin asia pääsee tv-sarjan repliikkiin, voidaan sen todeta olevan kaikille tuttu. Näin kävi lautasmallille, kun Roba-sarjassa poliisi kertoo työpaikkalääkärille syövänsä lautasmallin mukaan. Tuttuuden mukana voi tulla myös tylsyys; tästä on puhuttu niin kauan, että harva enää innostuu, kaivataan uutta ja erikoisempaa. 

Tutkimusten mukaan henkilöstöravintolassa ruokailevien kasvisten käyttö on evässyöjiä runsaampaa. Moni on nyt etätyöaikoina ikävöinyt tutun työpaikkaruokalan salaattipöytiä ja tuskaillut puolen kilon kasvistavoitteen saavuttamista. Ei hätää, lautasmalli auttaa. Sen ideaa kannattaa toteuttaa jokaisella aterialla: puolet lautasesta kasviksille, neljäsosa erilaisille proteiineille ja viimeinen neljännes lisukkeille eli hiilihydraateille.

Lautasmallin kolmijakoa kannattaa noudattaa myös välipaloissa. Ajatellaanpa, että haluan välipalaksi leipää. Otetaan voileipälautanen, laitetaan leipä neljännekseen, toiseen kulmaan leikkeleet, juusto tai mitä nyt haluaakaan leivän päälle ja lautasen viimeiseen puolikkaaseen salaatinlehdet, paprikarenkaat ja muut kasvikset. Tai jos mieli tekee jogurttia: asettelen jogurttikulhon lautasen neljännekseen, vierelle kipon mysliä ja kruunaan hedelmillä ja marjoilla. Harjoittelun jälkeen konkreettisen lautasen voi jättää pois ja pitää tätä mentaalilautasta mielessä aina kun matka käy kohti syömishetkeä.

Lautasmallifaniutta ylistääksemme kehitimme HK:n valmisaterioihin Lautasmallisarjan. Niissä toteutuu raaka-aineiden jaottelu lautasmallin oppien mukaan. Koska tuotannossa -ainakaan vielä, ei onnistu kunkin lohkon asettelu erikseen rasiaan, saattaa aterian ulkonäkö yllättää: missä ovat pakkauskuvan mukaiset sektorit?! Huoli pois, lautasmallin opit toteutuvat aterioissa varmasti. Ja samalla vinkkaamme, että myös kotona valmistettaviin aterioihin voi kätkeä kasviksia lähes jokaiseen aterian osioon: lisukkeeseen, kastikkeen joukkoon -piiloja löytyy joka paikasta!

Innostuimme lautasmalleista niin, että kuvasimme nettisivuillemme oman lautasmalliosion. Käy tutustumassa! Sivuilla kerrotaan myös lautasmallin yllättävästä historiasta, jäljet kun johtavat ruotsalaiseen lihatehtaaseen…

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Ravitsemusasiantuntija
Ruoka on ihmisen parasta ravintoa. Ruokaa ja syömistä ravitsemuksen, ruokailon, liikunnan, maun ja hyvän olon sekä ruokademokratian näkökulmasta pohtii HKScan Suomen ravitsemusasiantuntija, laillistettu ravitsemusterapeutti Soile Käkönen.

Blogit

Ilman lihaa pärjää

Ilman lihaa pärjää

Liha ei ole ihmiselle välttämätöntä, ilman sitä pärjää kyllä. Pärjäämme myös ilman maitoa, kalaa tai papuja. Harva elintarvike on korvaamaton - aina löytyy ruoka-aine, jolla poisjätettävän ruuan ravintoaineet voi paikata.

Lisää Vihreää lautaselle

Lisää Vihreää lautaselle

Tällä viikolla kauppojen hyllyt vihertyivät entisestään, kun myyntiin saapuivat HK Vihreät kasviproteiinituotteet. Sain olla mukana tässä projektissa alkumetreistä lähtien ja kuten aina, tuotteiden syntyä on mielenkiintoista seurata niiden eri kehitysvaiheissa.

Neljä pelastusrengasta (ja muutama kelluke), joiden avulla lupaukset onnistuvat

Neljä pelastusrengasta (ja muutama kelluke), joiden avulla lupaukset onnistuvat

Vuoden alku on monelle lupausten aikaa. Vuodenvaihde on vedenjakaja, jossa elämäntavat menevät remonttiin: esiin astuu himoliikkuja, herkuista kieltäytyjä, kilojen kurittaja tai muu täyskäännöksen elämässään tekevä, entistä parempi ihminen. Luulisi, että...

Lue viimeisimpiä blogeja

Ismo Sipeläinen Suomen Bocuse d’Or -edustajaksi kaudelle 2024-2025

Ismo Sipeläinen Suomen Bocuse d’Or -edustajaksi kaudelle 2024-2025

Maailman kovimman ja arvostetuimman kokkikilpailu Bocuse d’Orin kausi 2024-2025 starttasi Suomen osalta kilpailijavalinnalla, kun kisapaikasta taisteli kaksi kovaa kokkia. Jo kaudella 2018-2019 samaisessa kilpailussa Suomea edustanut Ismo Sipeläinen sai vastaansa...

Ruokamatkalla - Lontoo

Ruokamatkalla - Lontoo

Camden Market, Borough Market, Soho satoine ravintoloineen, China Town… Lontoo on ruokamatkaajan märkä päiväuni ja toteutuessaan ikimuistoinen kokemus. Toisaalta kuten Pariisi, jota pidetään kulinarismin Mekkana, voi myös Lontoossa olla vaikea...

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Suomen kesään kuuluu olennaisena osana makkara. Kesän ensimmäinen grillimakkara on jo pienen juhlan paikka ja siitä usein kuvakin napataan sosiaaliseen mediaan jaettavaksi. Tyypillinen ruokajuoma makkaralle on olut. Makkaramakujen ollessa nykyään...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste