• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Ravitsemusblogi
  • Maailman parasta suomalaista ruokaa

Maailman parasta suomalaista ruokaa

3.9.2020

Suomalaisen ruuan päivää vietetään jälleen 4.9. Vaikka useimmille jokainen päivä on suomalaisen ruuan päivä, on silti hyvä pysähtyä pohtimaan, mitä kotimainen ruoka itselle merkitsee. Työskentelen suomalaisessa elintarvikeyrityksessä, jolle on kunnia-asia käyttää suomalaisia raaka-aineita, olen koulutukseltani ravitsemustieteilijä, eli mietin ruokaa päätyökseni. Ruoka on minulle työn lisäksi loputtoman mielenkiinnon kohde.

Ruoka on tunneasia. Vaikka kuinka rationalisoisi syömistä energian ja ravintoaineiden tankkauksena, liittyy ruokaan aina muistoja. Mummon leipomukset, lapsuuden lempiruuat, kouluruokamuistot -hyvät tai huonot sellaiset, ruuat, joita ikävöi ulkomaanmatkoilla -näistä kaikista muodostuu oma ruokakarttamme, joka elää ja kehittyy matkan varrella. Yksi vahvimmista ruokamuistoistani liittyy peltilihapiirakkaan, jonka resepti ei ole tallessa ja jota aika ajoin yritän saada kotikeittiössäni onnistumaan. Jahtaan muistojen makua ja tuoksua, joita yritän toistaa.

Ruokailutottumukset elävät. Meille on opetettu, että ruokailun muuttaminen on vaikeaa, tämän olen myös todennut työskennellessäni ravitsemusterapeuttina. Kuitenkin meille esitellään jatkuvasti uusia trendiraaka-aineita lehtikaalista kasviproteiinituotteisiin ja muotidieetit lyövät itsensä läpi mediassa. Jos vertaan lapsuuteni kaupan valikoimaa nykypäivään, näyttää se runsaudessaan sangen erilaiselta. Muutosta niin ruokailutottumuksissa kuin ruokakulttuurissakin tapahtuu koko ajan -osa pysyvämpää, osa ohimenevää.

Ruoka tuo turvaa. Harvan tarvitsee enää huolehtia ruuan riittävyydestä, tilalle on tullut huoli ruuan turvallisuudesta. Ruokaväärennökset ovat kasvava rikollisuuden ala, joka on sitä helpompi toteuttaa mitä useampi välikäsi ruokaketjussa toimii. Tässä kotimaisuus on selkeä valtti: Suomi on pieni maa, jossa toimijat tuntevat toisensa, ruuan tuotantoketjut ovat lyhyitä, jäljitettävyys ja läpinäkyvyys selviöitä ja jatkuvan kehityksen kohteena. Sitä, että oman maan ruokaa on turvallista syödä ilman pelkoa ruokamyrkytyksistä arvostaa viimeistään silloin, kun halailee kaakeleita eksoottisissa lomakohteissa.

Korona-aikana suhtautuminen ruokaan on muuttunut. On kokattu enemmän kotona, ostettu valmisruokia, hamstrattu elintarvikkeita, kaipailtu ravintoloihin. Myös huoli huoltovarmuudesta on nostanut päätään. Poikkeusaikoina konkretisoituu kotimaisen ruuantuotannon merkitys, kun uhka rajojen sulkeutumisesta on todellinen. Oman maan ruoka on tärkeää: tuoreimmassa brändien arvostus -tutkimuksessa Hyvää Suomesta-merkki arvostettiin neljännelle sijalle. Toivon, että myös merkin takana olevia toimijoita arvostetaan: ruuantuottajia maaseudulla.

Faktojen valossa suomalaiselle ruualle olisi huimat vientimarkkinat. Turvallisuus, jäljitettävyys, maku -check! Väitän, että ruoka on faktan sijaan enemmän tunnetta -ja tunne syntyy kokemuksen, makujen ja muistojen myötä. Lähes jokaisen maan asukkaat arvostavat oman maansa ruokaa. Harvalla kuitenkaan lähtökohdat ovat niin hyvissä kantimissa kuin meillä.  

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Ravitsemusasiantuntija
Ruoka on ihmisen parasta ravintoa. Ruokaa ja syömistä ravitsemuksen, ruokailon, liikunnan, maun ja hyvän olon sekä ruokademokratian näkökulmasta pohtii HKFoods Suomen ravitsemusasiantuntija, laillistettu ravitsemusterapeutti Soile Käkönen.

Blogit

Sorkitaan uskomuksia ja lisätään porsaanliha takaisin lautasille

Sorkitaan uskomuksia ja lisätään porsaanliha takaisin lautasille

Mitä sinä valitset mieluiten ostoskoriin tai ruokalistalta? Oletko huomannut, että ehkä harvemmin porsaanlihaa? Valintoihisi lienee monia syitä - ehkäpä uskomuksia ravitsemuksesta tai kokkailun haasteellisuuteen liittyviä mielikuvia. Yhtä kaikki, päätimme korjata...

Hirvilammella karja laiduntaa kaupungin kupeessa

Hirvilammella karja laiduntaa kaupungin kupeessa

Emolehmätilaa Hämeenlinnan kupeessa avopuolisonsa kanssa pitävän Susanna Valtosen arjessa maatalous yhdistyy palkkatöihin ja maisteriopintoihin Viikissä. Puhtia jää vielä järjestää tilakierroksia perheille ja harrastaa triathlonia.

Suomalaisen ruuan päivä

Suomalaisen ruuan päivä

Mitä kaipaamme matkoilla, millä lohduttaudumme vastoinkäymisissä tai juhlimme ilon hetkellä, mikä sitoo meidät yhteen, mihin liittyy valtava määrä muistoja ja tunnelatausta, mikä maistuu omalta? Suomalainen ruoka.

Lue viimeisimpiä artikkeleita

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste