• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Vartissa valmista
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Ravitsemusblogi
  • Huippu-urheilijan vinkeillä parempiin suorituksiin

Huippu-urheilijan vinkeillä parempiin suorituksiin

1.2.2021

Annimari Korte on Suomen nopein 100m aitajuoksija ja lisäksi hänet valittiin vuoden 2020 positiivisimmaksi suomalaiseksi. Annimari on myös HK:n nimikkourheilija. Jututin häntä ennen Etelä-Afrikan harjoitusleiriä syömisestä ja suhteesta ruokaan. Uskon, että Annimarin esimerkeillä kuntoilijakin saa tossuihinsa uutta puhtia. Ohessa Annimarin käytäntöjä ja vinkkejä, joita voi soveltaa omaankin treenisyömiseen.

Annimari noudattaa syömisessään tiettyjä periaatteita

  • Ateriarytmi. Urheilija saa energiaa suorituksiinsa ruuasta, siksi aterioiden ajoituksesta kannattaa huolehtia. Annimari treenaa kaksi kertaa päivässä ja treenejä rytmittävät ateriat, välipalat ja palautusjuomat.
    • Annimarin suosikkiaamiainen on täysjyväleipää maksamakkaralla ja juustolla, jogurtti marjoilla tai munakas leikkeleillä, juustolla ja kevätsipulilla
    • Harjoitusleireillä Annimari syö lämpimän lounaan, muutoin lounas on usein aamiaisen kaltainen.
    • Päivällinen on aina lämmin ateria, usein esim. pastaa ja jauhelihakastiketta, sekä paistettuja kasviksia
    • Välipalana Annimari syö hedelmiä ja marjoja jogurtin kera.

Vinkki:

Huolehdi, että ennen treeniä sinulla on energiaa liikkua. pidä huoli säännöllisestä syömisestä ja varaudu välipaloilla. Hiilihydraateista, kuten viljavalmisteista saat energiaa; proteiineja, kuten lihaa, kanaa, kalaa tai palkokasveja tarvitaan lihasten rakennusaineeksi ja hyvälaatuista kasvirasvaa mm. välttämättömien rasvahappojen turvaamiseksi.

  • Monipuolisuus. Annimari uskoo perusruokaan, eikä seuraa muotidieettejä. Ruuan monipuolisuus takaa riittävän ravintoaineiden saannin, eikä lisäravinteita tarvita.

Vinkki:

Energiaravintoaineiden lähteitä, erityisesti hiilihydraatteja ja proteiineja kannattaa nauttia monipuolisesti. Puurot, myslit, leivät, pastat, peruna, riisit ja muut ateriaviljat tuovat vaihtelua hiilihydraattien saantiin. Hyvälaatuisen proteiinin tarve täyttyy lihalla, kanalla, kalalla, kananmunalla ja monipuolisella palkokasvien käytöllä. Hedelmistä, marjoista ja vihanneksista löytyy varmasti maistuvat vaihtoehdot.   

  • Riittävästi nestettä. Annimari luottaa veteen janojuomana, appelsiinimehuun aamulla ja maitoon illalla. Palautusjuomat täydentävät huippu-urheilijan palautumista kuormittavista treeneistä.

Vinkki:

Vesi on paras treenijuoma kuntoilijalle. Jos energiantarve on suurta, voi vajetta paikata myös palautusjuomilla tai mehuilla.

  • Luottoruuat. Ennen kilpailuja Annimarin luottoateria on yleensä kanaa, mutta poikkeus vahvistaa säännön: naudan sirloinpihvi siivitti hänet suomenmestaruusaikaan 12,72 s 100m aitajuoksussa.

Vinkki:

Kilpaurheilijat luottavat usein tuttuihin ja varmaksi koettuihin ruokiin ennen kisoja. Kuntoilijakin voi hakea pontta suoritukseensa hyväksi koetulla ruualla.

  • Herkuttelu. Annimarin herkkua on jäätelö, joka maistuu erityisesti hyvin menneen kisan jälkeen.

Vinkki:

Sallivuus on suositeltavaa syömisessä. Tutkimusten mukaan salliva suhtautuminen syömiseen auttaa painonhallinnassa ja monipuolisen ruokavalion toteutumisessa.

  • Maku. Annimari arvostaa ruuan makua. Jos hän ei treenaisi, ruuan keskiössä olisi nykyistä enemmän liha. Koska se maistuu hyvältä.

Vinkki:

Ruuasta saa nauttia. Terveellisinkään ruoka ei täytä tehtäväänsä, jos se jää syömättä. Makuaistia voi silti harjoittaa läpi elämän -samalla tavalla kuin lihaksiakin.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Ravitsemusasiantuntija
Ruoka on ihmisen parasta ravintoa. Ruokaa ja syömistä ravitsemuksen, ruokailon, liikunnan, maun ja hyvän olon sekä ruokademokratian näkökulmasta pohtii HKFoods Suomen ravitsemusasiantuntija, laillistettu ravitsemusterapeutti Soile Käkönen.

Blogit

Vähärasvainen jauheliha auttaa pitämään kuntoilijan kehon kunnossa

Vähärasvainen jauheliha auttaa pitämään kuntoilijan kehon kunnossa

Elämme yhä keskellä proteiinibuumia. Proteiinipitoiset ruuat kiinnostavat ja proteiinia halutaan tankata sen hyvää tekevien ominaisuuksien vuoksi. Liha on erinomainen proteiinin lähde – niin laadultaan kuin määrältään. Ravintoaineet kannattaa aina saada...

Vajaa 100 päivää Rioon

Vajaa 100 päivää Rioon

Osallistuin viime viikolla Olympiakomitean järjestämään 100 päivää Rioon – tapahtumaan, jossa kerrottiin mm. olympialaisiin valittujen urheilijoiden kuulumisia. Olympialaisiin kulminoituu urheilijoiden kohdalla monen vuoden harjoittelu, eli paineet ovat kovat. Saimme HK:lle...

Keho koostuu numeroista

Keho koostuu numeroista

Oma sykemittarini sanoi sopimuksensa irti ja olo on kieltämättä hieman orpo, kun on tottunut seuraamaan treenin aikana sykevaihteluita. Mittariin tuijottamisen sijasta olenkin keskittynyt ehkä tavallista enemmän oman kehon kuunteluun. Treenejä...

Lue viimeisimpiä artikkeleita

HK Todella nopeat mureat lastut

HK Todella nopeat mureat lastut

Katso kokkiemme reseptivinkit HK Todella nopeat ja mureat lastuille ja vie arkiruoka uudelle tasolle! Ohuet possu- ja naudanlastut kypsyvät airfryerissa kuudessa minuutissa – pannulla vielä nopeammin!

Vartissa valmis – arjen ruokailua ilman stressiä

Vartissa valmis – arjen ruokailua ilman stressiä

Kun kiire painaa päälle ja arki pyörittää tiukassa aikataulussa, ruoanlaitto saattaa helposti jäädä jalkoihin. Onneksi nopeus ja herkullisuus eivät ole toisiaan poissulkevia asioita – etenkin, kun otat avuksi valmiit ja...

Valmista vauhdilla, terveellisesti

Valmista vauhdilla, terveellisesti

Yhä useamman toivelistalla on ”vartissa valmis” arkiruoka eikä harmittaisi, vaikka ruoka olisi pöydässä tätäkin nopeammin. HK:n Todella nopeat mureat lastut viljaporsaan ja naudanlihasta ovat vastaus tähän toiveeseen, sillä ne valmistuvat...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste