Huippu-urheilijan vinkeillä parempiin suorituksiin

Annimari Korte on Suomen nopein 100m aitajuoksija ja lisäksi hänet valittiin vuoden 2020 positiivisimmaksi suomalaiseksi. Annimari on myös HK:n nimikkourheilija. Jututin häntä ennen Etelä-Afrikan harjoitusleiriä syömisestä ja suhteesta ruokaan. Uskon, että Annimarin esimerkeillä kuntoilijakin saa tossuihinsa uutta puhtia. Ohessa Annimarin käytäntöjä ja vinkkejä, joita voi soveltaa omaankin treenisyömiseen.

Annimari noudattaa syömisessään tiettyjä periaatteita

 • Ateriarytmi. Urheilija saa energiaa suorituksiinsa ruuasta, siksi aterioiden ajoituksesta kannattaa huolehtia. Annimari treenaa kaksi kertaa päivässä ja treenejä rytmittävät ateriat, välipalat ja palautusjuomat.
  • Annimarin suosikkiaamiainen on täysjyväleipää maksamakkaralla ja juustolla, jogurtti marjoilla tai munakas leikkeleillä, juustolla ja kevätsipulilla
  • Harjoitusleireillä Annimari syö lämpimän lounaan, muutoin lounas on usein aamiaisen kaltainen.
  • Päivällinen on aina lämmin ateria, usein esim. pastaa ja jauhelihakastiketta, sekä paistettuja kasviksia
  • Välipalana Annimari syö hedelmiä ja marjoja jogurtin kera.

Vinkki:

Huolehdi, että ennen treeniä sinulla on energiaa liikkua. pidä huoli säännöllisestä syömisestä ja varaudu välipaloilla. Hiilihydraateista, kuten viljavalmisteista saat energiaa; proteiineja, kuten lihaa, kanaa, kalaa tai palkokasveja tarvitaan lihasten rakennusaineeksi ja hyvälaatuista kasvirasvaa mm. välttämättömien rasvahappojen turvaamiseksi.

 • Monipuolisuus. Annimari uskoo perusruokaan, eikä seuraa muotidieettejä. Ruuan monipuolisuus takaa riittävän ravintoaineiden saannin, eikä lisäravinteita tarvita.

Vinkki:

Energiaravintoaineiden lähteitä, erityisesti hiilihydraatteja ja proteiineja kannattaa nauttia monipuolisesti. Puurot, myslit, leivät, pastat, peruna, riisit ja muut ateriaviljat tuovat vaihtelua hiilihydraattien saantiin. Hyvälaatuisen proteiinin tarve täyttyy lihalla, kanalla, kalalla, kananmunalla ja monipuolisella palkokasvien käytöllä. Hedelmistä, marjoista ja vihanneksista löytyy varmasti maistuvat vaihtoehdot.   

 • Riittävästi nestettä. Annimari luottaa veteen janojuomana, appelsiinimehuun aamulla ja maitoon illalla. Palautusjuomat täydentävät huippu-urheilijan palautumista kuormittavista treeneistä.

Vinkki:

Vesi on paras treenijuoma kuntoilijalle. Jos energiantarve on suurta, voi vajetta paikata myös palautusjuomilla tai mehuilla.

 • Luottoruuat. Ennen kilpailuja Annimarin luottoateria on yleensä kanaa, mutta poikkeus vahvistaa säännön: naudan sirloinpihvi siivitti hänet suomenmestaruusaikaan 12,72 s 100m aitajuoksussa.

Vinkki:

Kilpaurheilijat luottavat usein tuttuihin ja varmaksi koettuihin ruokiin ennen kisoja. Kuntoilijakin voi hakea pontta suoritukseensa hyväksi koetulla ruualla.

 • Herkuttelu. Annimarin herkkua on jäätelö, joka maistuu erityisesti hyvin menneen kisan jälkeen.

Vinkki:

Sallivuus on suositeltavaa syömisessä. Tutkimusten mukaan salliva suhtautuminen syömiseen auttaa painonhallinnassa ja monipuolisen ruokavalion toteutumisessa.

 • Maku. Annimari arvostaa ruuan makua. Jos hän ei treenaisi, ruuan keskiössä olisi nykyistä enemmän liha. Koska se maistuu hyvältä.

Vinkki:

Ruuasta saa nauttia. Terveellisinkään ruoka ei täytä tehtäväänsä, jos se jää syömättä. Makuaistia voi silti harjoittaa läpi elämän -samalla tavalla kuin lihaksiakin.