• Lihakoulu
  • Tuotehaku
  • Reseptihaku
  • Joulu
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Kuluttajapalvelu
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Uuniruoat
    • Wokit
    • Texmex
    • Salaatit
    • Pyörykät
    • Pizzat
    • Pataruoat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pastat ja risotot
    • Paistit
    • Leivät
    • Keitot
    • Kastikkeet
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Kasvisruoka
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • HK Täytetyt leikkeet
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
  • Klassikot
    • HK Sininen Lenkki®
      • Pyöräytä Lenkkiä -peli
      • Sininen Lenkki 60 vuotta
      • Sinisen Lenkin historia
    • HK Aitonakki™
    • HK Amerikan Pekoni®
      • Pekonivinkit
    • HK Herkkumaksamakkara
  • Maakarit®
  • Popsi®
  • Leipäbaari®
    • Kape Aihisen leipäbaari
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
    • Lihakoulun blogi
    • Ravitsemusblogi
    • Grillaus blogit
    • Miehemme makumaailmalla
    • Pontta porsaanlihalle
  • Vastuullisuus
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Ravitsemusblogi
  • Maailma ei ole valmis -ravitsemusasiantuntijana elintarviketeollisuudessa

Maailma ei ole valmis -ravitsemusasiantuntijana elintarviketeollisuudessa

Ravitsemusasiantuntija
21.4.2022

Kun valmistuin aikoinaan - kauan sitten - ravitsemustieteilijäksi, maailma oli valmis. Tiesin, mikä oli terveellistä ja mikä epäterveellistä, miten tulee syödä ja mitä elintarvikkeita valita kaupan hyllyltä, jotta terveys kohenee. Näitä ajatuksia jaoin ravitsemusterapeuttina, ja jo tuolloin harmaus alkoi laskeutua selkeään mustavalkoiseen ajattelumaailmaan. Tuli huomioida yksilöllisyys, makumieltymykset, sairaudet, elämäntilanteet – käytännön työ opetti, että ravitsemus ei ole yhtä kuin sallittujen ja kiellettyjen ruokien lista.

Elintarviketeollisuudessa työskentely on lisännyt harmaan sävyjä ruoka- ja ravitsemusajatteluuni. Terapeuttiaikojen havaintoihin on nivoutunut kuluttaja-, kaupan valikoima -, tuotekehitys- ja ruokajärjestelmän ymmärrystä - muutamia harmaan sävyjä mainitakseni. Väripaletin laajentuminen tuo lisää haastetta ja samalla mielenkiintoa työhön ja syventää myös syömisen - tai nälän - ymmärtämistä.

Vain syöty ruoka tuo terveysvaikutuksia ja ravintoaineet kannattaa ensisijaisesti saada ruuasta – nämä totuudet ovat olleet ravitsemuksen ja myös oma ohjenuorani ravitsemusasiantuntijan työssä. Ruokaa, joka ei maistu, ei kannata tuoda markkinoille. Ennen suurempia lanseerauksia tuotteet testataan kuluttajilla: mikä maistuu parhaimmalta, miten käyttäisit tuotteita, millaisessa pakkauksessa haluaisit sen jne. Aina se kirpaisee, jos suolanvähennyksen seurauksena tuote häviääkin makutestin tai valmisruoka-annos maistuu kuluttajaraadista parhaimmalta vaalealla pastalla täysjyvän sijaan. Ja vaikka Sydänmerkin kriteerit täyttävä tuote pääsisikin kaupan hyllylle, kilpailu siellä pysymisestä on kovaa: kolme kertaa vuodessa käydään pudotustaistelu seuraavien uutuuksien kanssa - hyllytila on kaupassa rajallinen ja vain parhaimmat tuotteet pysyvät siellä vuodesta toiseen.

Ravitsemussuositukset ovat peruspilari, johon yrityksissä nojataan. Terveellisen ruokavalion voi koostaa monella tapaa eikä yksittäinen ruoka pelasta tai pilaa sitä. Itse uskon ruokademokratiaan ilman vastakkainasettelua. Terveelliset tuotteet ovat HKScanissa vastuullisuustyömme keskeinen osa, isona yrityksenä tuotteillamme on kansanterveydellistä vaikutusta. Kannatan silti valinnanvapautta, sattumat mahtuvat mainiosti monipuoliseen ruokavalioon.

Edustan ruokataloa, jonka keskeisenä raaka-aineena on liha. Muutos suhtautumisessa lihaan kuvaa hyvin, miten vastuullisuus on astunut ravitsemuksen ohella lautasillemme. Omalta osaltani haluan olla mukana kehittämässä vastuullista lihankulutusta, olipa se sitten entistä terveellisempien tuotteiden innovointia, hiilijalanjälkilaskentaa, kestävien ruoantuotantotapojen tutkimista tai monipuolista viestintää ravitsemuksesta. Ruokatalona tavoitteemme on olla monipuolisesti mukana ihmisten ruokahetkissä, olipa ruokavalio mikä tahansa.

Jos harmaan sävyt ravitsemuksessa kiinnostavat, suosittelen elintarvikeyrityksiin tutustumista. Ravitsemusasiantuntijana alalla pääsee vaikuttamaan: konkreettisesti tuotteiden kautta sekä pitkäjänteisesti tutkimuksen ja viestinnän avulla. Ruokaa syödään nyt ja tulevaisuudessa, ja yritysten palveluksessa sen pariin pääsee koko ruokajärjestelmän matkalla.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Ravitsemusasiantuntija
Ruoka on ihmisen parasta ravintoa. Ruokaa ja syömistä ravitsemuksen, ruokailon, liikunnan, maun ja hyvän olon sekä ruokademokratian näkökulmasta pohtii HKScan Suomen ravitsemusasiantuntija, laillistettu ravitsemusterapeutti Soile Käkönen.

Lue viimeisimpiä blogeja

Ismo Sipeläinen Suomen Bocuse d’Or -edustajaksi kaudelle 2024-2025

Ismo Sipeläinen Suomen Bocuse d’Or -edustajaksi kaudelle 2024-2025

Maailman kovimman ja arvostetuimman kokkikilpailu Bocuse d’Orin kausi 2024-2025 starttasi Suomen osalta kilpailijavalinnalla, kun kisapaikasta taisteli kaksi kovaa kokkia. Jo kaudella 2018-2019 samaisessa kilpailussa Suomea edustanut Ismo Sipeläinen sai vastaansa...

Ruokamatkalla - Lontoo

Ruokamatkalla - Lontoo

Camden Market, Borough Market, Soho satoine ravintoloineen, China Town… Lontoo on ruokamatkaajan märkä päiväuni ja toteutuessaan ikimuistoinen kokemus. Toisaalta kuten Pariisi, jota pidetään kulinarismin Mekkana, voi myös Lontoossa olla vaikea...

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Suomen kesään kuuluu olennaisena osana makkara. Kesän ensimmäinen grillimakkara on jo pienen juhlan paikka ja siitä usein kuvakin napataan sosiaaliseen mediaan jaettavaksi. Tyypillinen ruokajuoma makkaralle on olut. Makkaramakujen ollessa nykyään...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste