• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Ravitsemusblogi
  • Ravitsemussuositukset -draamaa lautasella

Ravitsemussuositukset -draamaa lautasella

27.11.2024

Ravitsemussuositukset kieltävät herkut, puoli kiloa kasviksia ei enää riitä, ruuantuotanto pilaa ilmaston. Suosituksista uutisointi näyttäytyy usein rajoituksina ja kieltoina. Tämä selittänee myös sitä, miksi niin harva toteuttaa niitä omassa syömisessään. Kiellot eivät motivoi.

Myöskään liian korkealle asetettu rima ei kannusta. Suomalaisista vain harva ylsi ”vanhaan” puoli kiloa päivässä kasvistavoitteeseen. En usko, että tavoitteen hivuttaminen 800 g:aan ja palkokasvit päälle, motivoi valtaosaa kansaa kohti kasvisvoittoista ruokavaliota. Suurimmalle osalle riittänee edelleen pyrkimys 500 g:aan kasviksia päivässä. Ja edes vähän kasviksia on aina parempi kuin ei kasviksia lainkaan. 

Kansalliset ravitsemussuositukset pohjaavat pohjoismaisiin suosituksiin, jotka julkaistiin 2023. Niissä huomioitiin ilmasto entistä vahvemmin terveyden ohella. Juuri ilmaston huomioiminen sai omat odotukseni korkealle kansallisten suositusten sisällöstä. Jospa lopultakin otettaisiin kantaa omavaraisuuteen ja suosittaisiin maailmalla palkittua suomalaista ruuantuotantoa. Kestävyyden kannalta on väliä, missä ja millä tavoin ruokaa tuotetaan.  

Ravitsemussuositukset on suunniteltu väestön terveyttä silmällä pitäen. Silti iso osa peilaa omaa syömistään niihin: pääsenkö kasvistavoitteeseen, syönkö liikaa lihaa. Yksilötasolla suositusten joustavuus realisoituu, täydellisyyteen ei tarvitse pyrkiä, suuntaviivat on annettu. Draaman sijaan kohtuus toimii edelleen. Koko ruokavaliota ei tarvitse muuttaa, suosituksista voi ottaa itselleen täsmätavoitteita.

Leikkelekiellosta syttyi someraivo

Ruoka herättää tunteita, joten siitä saa herkullisia klikkiotsikoita mediaan. Kaikkea saa syödä-lallatus ei herätä intohimoja. Ravitsemussuositukset eivät kiellä minkään ruuan syömistä ja terveyttä edistävän ruokavalion voi koota monella tapaa. Liha ja lihavalmisteet mahtuvat terveyttä edistävään ruokavalioon kohtuudella ja suositusten mukaisesti nautittuna. 

Lautasen lastausmalli, eli lautasmalli opastaa sopivan liha-annoksen annostelussa aterialla. Neljäsosan lautasesta voi täyttää punaisella lihalla muutaman kerran viikossa, muutoin proteiiniksi kannattaa valita vaikka kanaa, kalaa tai palkokasveja. Lautasesta aina vähintään ¾ on kasviperäistä. Tämä on helppo suunnistusvinkki kohti kasvisvoittoisuutta.

Kun leivälle laittaa lihaleikkeleen, kannattaa se valita vähän rasvaa ja suolaa sisältävänä ja nauttia yhdessä kasvisten kanssa. Näin vähenee usea lihavalmisteisiin liitetty riskitekijä. Suomalaiset ovat voileipäkansaa, leivänpäällisillä päällystetty leipä on suosituin aamu- ja iltapalamme. Oheisella vinkillä tuttua voileipäkulttuuria ei tarvitse kerralla laittaa uusiksi, jolloin askel kohti terveellisempiä ruokatottumuksia on helpompi ottaa.

Syö ja nauti

Ruoka yhdistää toivottavasti enemmän kuin erottaa. Tämän vuoksi uskon ruokademokratiaan, jossa vastakkainasettelua vältetään. Terveellisen ruokavalion kulmakivet ovat monipuolisuus ja kohtuus -hyvällä maulla viimeisteltynä, koska jos ruoka ei maistu ja jää syömättä, ei se tuo myöskään terveyshyötyjä. Tämä on ohjenuorana myös terveyttä edistävien ruokien tuotekehityksessä.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Ravitsemusasiantuntija
Ruoka on ihmisen parasta ravintoa. Ruokaa ja syömistä ravitsemuksen, ruokailon, liikunnan, maun ja hyvän olon sekä ruokademokratian näkökulmasta pohtii HKFoods Suomen ravitsemusasiantuntija, laillistettu ravitsemusterapeutti Soile Käkönen.

Saatko sopivasti proteiinia?

Proteiinilaskurilla selvität nopeasti ja helposti saatko ravinnostasi sopivasti proteiinia.

Kokeile proteiinilaskuria

Sinua saattaisi kiinnostaa

Liha pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa

Liha pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa

Uusissa ravitsemussuosituksissa muuttuu moni asia, mutta perussanoma pysyy entisellään: kasvispainotteinen syöminen on ruokavalion perusta. Suosituksissa keskeistä on joustavuus: on monta tapaa syödä hyvin.

 Maailma ei ole valmis -ravitsemusasiantuntijana elintarviketeollisuudessa

Maailma ei ole valmis -ravitsemusasiantuntijana elintarviketeollisuudessa

Kun valmistuin aikoinaan - kauan sitten - ravitsemustieteilijäksi, maailma oli valmis. Tiesin, mikä oli terveellistä ja mikä epäterveellistä, miten tulee syödä ja mitä elintarvikkeita valita kaupan hyllyltä, jotta terveys kohenee.

Lyödäkö vai syödäkö lihaa

Lyödäkö vai syödäkö lihaa

Tänä päivänä on helppo olla ilmaston ja terveyden ystävä. Riittää, kun lopettaa punaisen lihan syönnin. Onko suomalaisesta punaisesta lihasta luopuminen todella se, joka pelastaa maapallon?

Lue myös

Ilman lihaa pärjää

Ilman lihaa pärjää

Liha ei ole ihmiselle välttämätöntä, ilman sitä pärjää kyllä. Pärjäämme myös ilman maitoa, kalaa tai papuja. Harva elintarvike on korvaamaton - aina löytyy ruoka-aine, jolla poisjätettävän ruuan ravintoaineet voi paikata.

Kerro, kerro lautasmalli, miten syödä hyvin

Kerro, kerro lautasmalli, miten syödä hyvin

Jaksan jauhaa lautasmallista, koska se on yksinkertaisuudessaan ja konkreettisuudessaan niin nerokas. Lautasen koko määrittelee energiantarpeen, lastaustapa monipuolisuuden. Eräs kollegani kertoo noudattavansa korotettua lautasmallia, siinä kun sektorit nousevat reilusti lautasen reunan...

Neljä pelastusrengasta (ja muutama kelluke), joiden avulla lupaukset onnistuvat

Neljä pelastusrengasta (ja muutama kelluke), joiden avulla lupaukset onnistuvat

Vuoden alku on monelle lupausten aikaa. Vuodenvaihde on vedenjakaja, jossa elämäntavat menevät remonttiin: esiin astuu himoliikkuja, herkuista kieltäytyjä, kilojen kurittaja tai muu täyskäännöksen elämässään tekevä, entistä parempi ihminen. Luulisi, että...

Etsi lisää luettavaa
  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste