Näin innostut taas terveellisestä syömisestä

Suurella osaa suomalaisista lomat on vietetty. Iltapäivälehdet pursuavat juttuja, miten päästä kesäkiloista eroon ja kuntosalit täyttyvät ruotuun palaavista lomalaisista. Päätin liittyä tähän letkaan ja vinkata, miten kenties kesällä repsahtaneen syömisen saa taas hyville uomille.

  • Suunnittele syömisesi. Suunnitelmallisuus johtaa usein siihen, että ruoka-ajat säännöllistyvät ja säännöllinen ateriarytmi taas on avain hyvään terveyteen, jaksamiseen, vireyteen ja aika moneen muuhunkin hyvinvoinnin kannalta oleelliseen seikkaan.

  • Innostu kasviksista. Sain piristysruiskeen kasvisten käyttöön pienellä investoinnilla kasvisten spiraalileikkuriin. Kesäkurpitsa, munakoiso, porkkana, bataatti, punajuuri jne. ovat aivan uudessa roolissa aterioissani tuon vempaimen avulla (kts. kuva). Innostus voi tulla paitsi uuden keittiövälineen kautta, myös tekemällä löytöjä satokausikalenterista tai vain tarttumalla uuteen tuttavuuteen kaupan HeVi-osastolla.

  • Selaa ruokaohjeita. Vaihtelu ruokkii mielenkiintoa ja tutustuttaa uusiin makuelämyksiin. Aina ei oma mielikuvitus riitä, kun pitää keksiä mitä mistäkin raaka-aineesta valmistaisi. Onneksi maailma on pullollaan ruokaohjeita. Yhtenä seulontakriteerinä voikin käyttää reseptien terveellisyyskriteerejä: kuinka paljon niissä on käytetty suolaa, kermaa tai muita raaka-aineita, joita ei suositella päivittäiseen käyttöön.

  • Ryhdy sekakäyttäjäksi. Monipuolisuus on suositeltavaa, etenkin syömisessä. Mitä monipuolisemmin kasviksia, viljavalmisteita, lihaa, kanaa, kalaa, maitovalmisteita jne. syö sitä todennäköisemmin ruokavalio on hyvällä tolalla.

  • Älä käytä oikoteitä. Muotidieettejä syntyy kuin sieniä sateella, mutta niiden lupauksiin ei kannata uskoa. Tiukat dieetit yksipuolistavat usein syömistä ja niiden tulokset ovat harvoin pitkäkestoisia. Arkisyömisen kuntoon laittaminen vaihe kerrallaan on varmempi valtatie terveyteen.

Ruokaan innostusta saattaa herättää myös siihen perehtyminen. Ruuan historia, alkuperä, valmistus jne. tuovat uusia näkökulmia syömiseen. Tutustuin omalla lomallani samppanjan valmistukseen Ranskassa. Vaikka samppanja ei olekaan terveellisen ruokavalion peruspilareita, samalla metodilla voi herättää kiinnostuksen myös minkä tahansa muun raaka-aineen suhteen.

Alla muutamia terveellisiä ja herkullisia reseptivinkkejä.

Mausteinen kvinoasalaatti

Arvostele resepti
21 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 35 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Mausteinen kvinoasalaatti
  • 1 pkt
  • 2 dl kvinoaa
  • 4 dl kasvislientä (voit käyttää myös liha- tai kanalientä)
  • 0.5 dl rypsiöljyä mieluiten kylmäpuristettua
  • 1 kpl limen mehu
  • 1 kpl punasipulia pieninä kuutioina
  • 1 kpl valkosipulinkynttä murskattuna
  • 0.25 tl chipotlea jauhettu
  • 1 tl juustokuminaa
  • 250 g kirsikkatomaatteja puolitettuna
  • 1 kpl keltaista paprikaa kuutioituna
  • 1 kpl avokadoa kuutioituna
  • 0.5 tl mustapippuria
  • 1 tl suolaa
  • 1 dl lehtipersiljaa silputtuna
Mausteinen kvinoasalaatti

Valmistusohje

Huuhtele ja valuta kvinoa huolellisesti. Pyörittele kvinoaa kuumalla pannulla, kunnes se kuivuu täysin ja paahtuu hieman. Kuumenna liemi kiehuvaksi ja lisää joukkoon kvinoa. Anna kiehua hiljalleen kannen alla noin 15 minuuttia. Paista fileesuikaleet nopeasti kuumalla pannulla, mausta suolalla, mustapippurilla, chipotlella ja juustokuminalla, anna hieman jäähtyä.

Sekoita kulhossa rypsiöljy, limemehu, sipulikuutiot ja valkosipuli. Kun kvinoa on kypsää, anna sen jäähtyä kattilassaan noin 10 minuuttia ja sekoita sitten haarukalla irtonaiseksi. Sekoita salaatin kaikki ainekset keskenään, mutta jätä osa kasviksista koristeeksi pinnalle. Tarkista suolan määrä ja anna jäähtyä ja maustua jääkaapissa tarjoiluun asti.

Ruokaisa ohrasalaatti

Arvostele resepti
6 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 30 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Ruokaisa ohrasalaatti
  • 1 pkt
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 2 kpl valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 0.25 tl suolaa
  • 0.5 dl mustapippuria

Lisäksi:

  • 1.5 dl rikottuja ohrasuurimoita
  • 10 dl vettä
  • 0.25 tl suolaa
  • 1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja kuutioituna
  • 1 ruukku korianteria (tai persiljaa)

Kastike:

  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 2 rkl balsamicoa
  • 0.5 kpl chilipaprikaa
  • 0.5 tl mustapippuria
Ruokaisa ohrasalaatti

Valmistusohje

Ota liha huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen kypsennystä. 

Kuumenna öljy pannulla ja paista porsaan fileesuikaleet kauttaaltaan. Lisää hienonnetut valkosipulinkynnet ja mausta kypsät suikaleet suolalla ja mustapippurilla. Nosta sivuun.

Keitä rikotut ohrasuurimot suolalla maustetussa vedessä, kunnes vesi on imeytynyt.
Jäähdytä.

Sekoita jäähtyneiden suurimoiden joukkoon paistetut fileesuikaleet, rikotut ohrasuurinot, aurinkokuivatut tomaatit ja hienonnettua korianteria tai persiljaa.

Sekoita kastikkeen ainekset ja valuta salaatin joukkoon. Anna maustua hetki. Tarjoa!

Helppo PoPo®-wok

Arvostele resepti
9 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 10 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton Maidoton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Helppo PoPo®-wok
Helppo PoPo®-wok

Valmistusohje

Ruskista PoPo® pannulla rypsiöljyssä. Lisää pannulle Aurinkosalaatti sekä maustekastike ja sekoittele pari minuuttia. Lisää pannulle vesi ja nuudelit. Pyörittele varovasti, kunnes nuudelit pehmenevät. Kun kohina vaihtuu ritinäksi, on vesi imeytynyt nuudeliin ja ruoka valmis.

Koristele halutessasi esimerkiksi tuoreella korianterilla.

 

Lisää juhlavia reseptejä

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksesi parantamiseksi HKScanin Tietosuojaselosteen mukaisesti. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön edellä kuvatulla tavalla. Lisätietoja.