Isot ja luulliset palat
Kokonaiset lihat vaativat pitkää ja epäsuoraa grillaamista, mutta lopputulos on odottamisen arvoinen.
HK.fi
Grillaus
Kokonaiset lihat vaativat pitkää ja epäsuoraa grillaamista, mutta lopputulos on odottamisen arvoinen.
Pitkän kypsennysajan vaativat lihat voi joko esikypsentää tai valmistaa kokonaan grillissä.
Tässä helpot ohjeet molempiin tapoihin.
Ohjeet epäsuoraan grillaamiseen ja eri lihojen paistotaulukko >
Hauduta lihoja kattilassa tai uunissa vaikka jo edellisenä päivänä. Jäähdytä liha omassa liemessään, jolloin mehukkuus on taattu. Keitä liemi ennen grillaamista kasaan herkulliseksi grillauskastikkeeksi. Liha grillataan ennen tarjoilua nopeasti kuumaksi ja rapeapintaiseksi. Esikypsennettäväksi sopii mm. porsaan kassler, kylki, ribsit ja naudan etuselkä.
Grillaa lihoja pitkään matalassa ja epäsuorassa lämmössä. Älä siis aseta lihoja suoraan lämmönlähteen päälle. Kääntele lihoja välillä ja valele grillauskastikkeella tai -liemellä. Kun valmistat lihoja suoraan grillissä, työnnä lihan keskelle paistomittari. Se kertoo lihan todellisen kypsyyden ja onnistut aina.
Naudan picanha on maukas Etelä-Amerikasta ja varsinkin Brasiliasta tuttu kolmion muotoinen leikkuu aivan ulkofileen vierestä. Sikäläisittäin picanha löytyy useimmiten massiivista lihavartaista, josta lautaselle vuollaan lihaa, kuin kebabia konsanaan. Picanha kannattaa grillata kokonaisena palana ja viipaloida grillauksen ja hyvän vetäytymisen jälkeen.
- Laita vedellä, viskillä tai konjakilla kostutettuja savustuslastuja folionyyttiin ja nyytti kuumien hiilien kylkeen.
- Aloita grillaus kun nyytistä tulee savua – grillaa kansi kiinni.
- Älä grillaa kovassa lämmössä, se tekee savusta kitkerää.
Klassinen BBQ-kastike valmistuu helposti ja sopii mainiosti maustamaan herkulliset grilliribsit. Lisukkeena maistuu karpaloilla höystetty coleslaw-salaatti.
Vaikka grilli olisi aseteltu supisuomalaisen savusaunan pihaan ja juhannustanhut olisivat hurjimmillaan, ei se tarkoita, etteikö mukaan mahtuisi myös hieman aasialaistakin menoa. Nimittäin grillatun possun muodossa.
Grillikausi on alkamaisillaan, mikäli se on koskaan päättynytkään. Eikä grillikausi olisi mitään ilman ritilällä tiriseviä ribsejä, jotka on tällä kertaa sivelty harissa-glaseerauskastikkeella. HK on mukana Suomen Bocuse d’Or Academyn matkalla kaudella 2020-2021. Tämän kunniaksi Suomen Bocuse d’Or -edustaja Mikko Kaukonen teki muutamia Rypsiporsas® -aiheisia reseptejä kotikeittiöissä laitettaviksi. Mikko kun laittaa niin hyvältä maittaa, takuulla.
Jamaikalainen grilliruoka huumaa tuoksullaan maullaan. Hieman makeutta, sopivasti tulisuutta ja ripaus maustepippurin aromikkuutta tekevät tästä grilliklassikosta uudenlaisen makuelämyksen.
Löydä ohjeet grillikauden mehukkaimpiin pihveihin ja raikkaimpiin lisukkeisiin!