Rypsiporsaan ruokavalio

Rypsi tekee lihasta mehevää

HK Rypsiporsas® ruokitaan lähipeltojen viljalla, herneillä, härkäpavuilla ja rypsillä ja se aina ilman antibiootteja kasvatettu. Tarkan ruokavalion ansiosta HK Rypsiporsas®-liha on maukkaampaa, mehevämpää ja mureampaa. Kun porsas saa ruokavalioonsa pehmeitä rasvoja suomalaisesta rypsistä, sen omakin rasvakoostumus muuttuu pehmeämmäksi. Ruokinnalla aikaansaatu pehmeämpi rasva taas tekee lihasta paitsi herkullista, myös paremman valinnan ruokavalion rasvan laadun kannalta. Porsaiden ruuan puhtaus on tärkeää: se on lähellä kasvanutta eikä sisällä koskaan kasvunedistäjiä tai hormoneja. Soijaa ei ruokinnassa käytetä.

Rypsiporsas® on hyvä omega 3 –rasvojen lähde

Ruokinta ei muuta Rypsiporsas® -lihan kokonaisrasvan määrää, vaan pehmentää rasvan laatua ja nostaa monityydyttämättömien rasvojen pitoisuutta. Eniten lisääntyy omega 3 -rasva, jota Rypsiporsas®-lihassa on noin neljä kertaa enemmän tavalliseen porsaanlihaan verrattuna. Myös omega 6 ja omega 3 -rasvojen suhde muuttuu. Tavallisessa porsaanlihassa suhde on noin 8:1, kun Rypsiporsas® -lihassa se on noin 4:1. Rypsiporsas® -lihasta saa siis välttämättömiä omega 6 ja omega 3 -rasvoja neljä kertaa enemmän tavalliseen porsaanlihaan verrattuna.

Rypsiporsas® on hyvä omega 3 –rasvojen lähde

Tutkittuja vaikutuksia

 

Helsingin yliopistossa toteutetun kliinisen tutkimuksen mukaan Rypsiporsas® -liha osana tavallista ruokavaliota parantaa ruokavalion rasvan laatua ja lisää omega 3 -rasvan määrää merkitsevästi verrattuna viljaporsasta syöviin.
 
RYPSIPORSAS® -KLIINISEN TUTKIMUKSEN TULOKSIA
 
Tutkimusasetelma
  • Ryhmät Rypsiporsas® (n=22) ja viljaporsas (n=21)
  • Söivät 4 viikon ajan porsaanlihatuotteita 160 g / päivä
Tulokset
  • Tutkimuksen päättyessä Rypsiporsas® -ryhmän ruokavalion kovan ja transrasvan määrä oli vähentynyt merkitsevästi ja alfalinoleenihapon (omega 3 -rasva) määrä lisääntynyt merkitsevästi
  • Ei merkitseviä muutoksia seerumin rasvahapoissa (fosfolipideissä tai kolesteroliarvoissa)

Lähde: Rasvahappokoostumukseltaan muokatun porsaanlihan vaikutus plasman rasvahappokoostumukseen terveillä aikuisilla. KarniMari 2015 - loppuraportti, Elintarvike- ja ympäristötieteiden laitos/ravitsemustiede, Helsingin yliopisto

Pehmeämpää rasvaa

Rypsipitoisen ruokinnan ansiosta osa porsaan kovasta rasvasta korvautuu pehmeällä rasvalla. Keskimäärin kovan rasvan vähennys on noin 17 %. Muutoksen seurauksena Rypsiporsas® -lihan rasvan laatu on lähempänä valkoista siipikarjan lihaa kuin tavallista porsaanlihaa. Rypsiporsas® -lihassa kovaa rasvaa on aina alle kolmasosa kokonaisrasvasta.

Tutustu uuteen tapaamme tuottaa ruokaa

Lue lisää