Ainutlaatuista rypsiporsastuotantoa

Rypsiporsas® kasvaa tarkkaan valituilla suomalaisilla kotitilolla.
Tilat noudattavat ainutlaatuista rypsiin perustuvaa ruokintaohjelmaa, jonka seurauksena osa porsaan kovasta rasvasta korvautuu pehmeällä, hyvällä rasvalla.
Tuotannon tulee täyttää tiukat eläinten hyvinvoinnin kriteerit. Terveen ja tyytyväisen porsaan tunnistaakin siitä, että karva kiiltää ja saparo on terhakkaasti kiehkurassa.

Rypsiporsas® syö vähän parempaa

On erityisen tärkeää, että porsaat saavat rehua juuri oikean määrän. Sillä taataan, että Rypsiporsas® -liha täyttää ainutlaatuisen lupauksensa: kaksi kolmasosaa sen rasvasta on pehmeää rasvaa. Rypsiporsas® syö maailman tarkimmin valvottua rehua, joka koostuu lähipeltojen viljasta, rypsistä, herneestä ja härkäpavusta. Rehun koostumusta ja menekkiä seurataan tilojen omavalvonnalla sekä säännöllisillä testeillä. Jos porsas ilmoittaa, että ruoka ei maistu, silloinkin reagoidaan heti.

Alakukkun tila

Vampulassa sijaitsevalla Alakukkun tilalla on harjoitettu toimintaa jo vuodesta 1540, kahdeksassatoista sukupolvessa. Sikoja tilalla on pidetty kaiken aikaa, niin kuin maatiloilla perinteisesti. Rypsiporsas® -lihan tuottajiksi tilalla ryhdyttiin heti kun Rypsiporsas® lanseerattiin. Rehuvilja kasvaa tilan pelloilla eikä ostoviljaa ole käytännössä ollenkaan. Matti Ropilo pyörittää tilaa omin voimin, tosin omista pojista saa silloin tällöin kiireapua. Yhdenkin miehen voimin tuotanto pyörii tasaisen varmaan tahtiin.

”Kun ostan sikaa kaupasta, niin otan tietenkin Rypsipossua. Meillä syödään paljon porsaan suikaletta, se on helppo heittää pannulle ja nopea tehdä.”
- Matti Ropilo, Rypsiporsas® -tuottaja

Potra

Huittisissa sijaitseva Potra on varsinainen porsaiden hyvinvoinnin edelläkävijä. Sikalassa on lämmön talteenottojärjestelmä, joka paitsi lämmittää sikalaa, myös parantaa huomattavasti sen ilmanlaatua. Viriketoiminnaksi on muun muassa tehty omasta metsästä koivuklapeja, joita possut käyttävät pureskeluun ja leikkimiseen. Porsaille viedään myös sanomalehtiä, ja ne kuulemma luetaan erittäin tarkasti. Sikalassa on sumutusjärjestelmä, jota käytetään siivoamisen helpottamiseen ja kesäisin ilman viilentämiseen. Lämpimällä säällä annetaan possuille raikastava suihkaus, joka samalla puhdistaa ilmaa pehkuista nousevasta olkipölystä.

”Elukoitten kanssa on kiva toimia. Ne on niin aitoja. Kun näkee, että ne nauttii jostain, niin tulee itsellekin hyvä mieli.”
- Leena Suittio, Rypsiporsas® -tuottaja

Onnelan tila

Onnelan tila on ensimmäinen tila, jossa Rypsiporsasta on tuotettu maatilamittakaavassa. Onnelan tila on myös siitä erityinen, että kaikki rehuainekset tuotetaan siellä itse tai yhteistyössä lähialueen viljelijöiden kanssa, rypsistä lähtien. Onnelan Rypsiporsaat syövät siis aitoa lähiruokaa. Omavaraisuus jatkuu lämmityksessä: sikala lämpenee oman metsän puuhakkeella. Viriketoimintaa Marko pitää tärkeänä, koska sika on älykäs eläin ja vaatii haasteita. Joka päivä ei voi tarjota samaa, vaan aina pitää löytyä uusia konsteja takataskusta. Eläinten kanssa viihtyvä Marko työskentelee tilalla vaimonsa ja yhden työntekijän kanssa, mutta kuulemma tytär ja kaksi poikaakin ovat seuranneet touhua sen verran, että osaavat hommat varmasti sitten aikuisina.

”Itse olen suuri pekonin ystävä, mutta joulukinkussa se ero tavalliseen porsaanlihaan on ihan selkeä. Ja jopa niillä taidoilla, jotka mulle on kokkaamiseen suotu, on helppoa saada mureaa ja maistuvaa grillissä.”
- Marko Onnela, Rypsiporsas® -tuottaja

Lahden tila

Lahden tilalla Ilmajoella Rypsiporsaita hoidetaan Mari ja Hannu Lahden yrittäjäperheen voimin, mutta taustalla vaikuttaa myös vahva yhteistyöverkosto. Kasvatettavat porsaat on ostettu jo yli 20 vuoden ajan samalta tutulta porsastuotantotilalta. Lanta levitetään omille ja lähialueiden sopimusviljelijöiden pelloille avittamaan rehuna käytettävien ohran ja rypsin kasvua. Porsaiden hyvinvoinnista ja viihtymisestä huolehtiminen on aina ollut Lahden tilalla ykkösasia, ja syksyisin pelloilta kerätäänkin runsaasti olkia porsaiden virikkeeksi.

”Meitä kiinnosti Rypsiporsaassa se, että se oli uusi innovaatio. On hieno juttu, että lihan laatua kehitetään terveellisempään suuntaan.”
- Mari Lahti, Rypsiporsas® -tuottaja

Vähäjoki

Jukka-Pekka Sampolahti jatkaa vanhempiensa toimintaa Vähäjoen tilalla. Tila syntyi vuonna 1939, kun se lohkaistiin Jonkan kartanosta. Rypsiporsasta tilalla on tuotettu sen lanseerauksesta lähtien. Osittain kipinän toimintaan sytytti Jukka-Pekan vaimo, joka terveydenhuollon ammattilaisena oli kiinnostunut Rypsiporsaan pehmeästä rasvasta. Jukka-Pekka päätti kokeilla uutta ja mielenkiintoista juttua. Sama kokeilu jatkuu edelleen hänen ja kahden työntekijän voimin. Vaikka omaakin virtaa vielä riittää, niin seuraava polvi on tulossa remmiin lähivuosina.

”Oon aina tykännyt kehittää tätä sikataloutta. Välillä ihmettelen, kun teen lauantai-iltaisin sikalassa vihellellen töitä, että on tämä edelleen kivaa hommaa, vaikka on jo 30 vuotta takana.”
- Jukka-Pekka Sampolahti, Rypsiporsas® -tuottaja

Lehtovaaran tila

Niinijoella sijaitsee Lehtovaaran tila, jossa tuottajana työskentelee Jarmo Onnela. Vanhalla sukutilalla on ollut toimintaa jo vuodesta 1701 lähtien, mutta porsaiden parissa on touhuttu vuodesta 1997. Rypsiporsas® -tuotantoon tilalla lähdettiin vuonna 2010, kun varsinainen lihasikala ja oma rehustamo valmistuivat. Nykyään puolet rehuviljasta tulee omilta pelloilta, loput ostetaan naapureilta. Jarmon lisäksi tilan sikalassa työskentelee yksi työntekijä – ja oma perhe sen, minkä ehtivät.

”Mahdollisuutta alkaa Rypsiporsas® -tuottajaksi tarjottiin kun lihasikala valmistui. Se tuntui houkuttelevalta siinä vaiheessa, koska se oli erikoisuus. Ja olen ollut tyytyväinen.”
- Jarmo Onnela, Rypsiporsas® -tuottaja

Ollin tila

Ollin tila pyörii halusta tuottaa suomalaisille hyvää ruokaa. Rypsiporsas® –tuottajaksi ryhdyttiin myös, koska Rypsiporsas® tuntui erikoistuotteena kiinnostavalta, ja päätökseen ollaan oltu tyytyväisiä. Tila on sukutila, jossa työskentelee Heikki Virtanen veljensä kanssa. Heidän isäpappansakin on touhussa mukana vielä melkein joka päivä, vaikka sukupolvenvaihdos on jo tehty. Tilalla työskentely kuuluukin melkein verenperintöön, sillä Ollin tilalla on harjoitettu maanviljelystä aina 1500-luvun puolivälistä asti.

”Halu tuottaa ihmisille ruokaa – se on se, mistä tykkään. Siinä tulee olo, että omalla työllä on tarkoitus. Syöminen on kuitenkin kaikille välttämätöntä, joten oma työ täyttää tämmöisen elinehdon.”
- Heikki Virtanen, Rypsiporsas® -tuottaja

Antikaisen tila

Maatalousyhtymä Antikainen sijaitsee Aurassa, ja on ollut Antikaisten suvun hallussa jo vuodesta 1912.
Tilalla on harjoitettu päätuotantosuuntana sikataloutta vuodesta 1968. Myös viljan viljelyllä on iso rooli tilan pidossa, ja eläimet saavatkin suuren osan rehustaan omilta tiluksilta: vehnää, ohraa, rapsia ja härkäpapua.
Tilalla hyödynnetään niin eläinten lannasta saatavaa lämmitystä kuin aurinkokennoista saatavaa puhdasta sähköä. Hyvinvointiin panostetaan monin eri tavoin: mm. kuivikkein, virikkein, suihkuin ja erittäin tarkalla eläinten tarpeet huomioivalla ruokinnalla.
Rypsiporsas® -tuotannossa Antikaisen tila on ollut vuodesta 2011 ja he olivat ensimmäinen tila, josta lähti antibioottivapaasti kasvatettua Rypsiporsas® -lihaa vaativille Aasian markkinoille.

”Rypsiporsas® -lihasta maistaa meidän tinkimättömän työn puhtaan, terveellisen ja maukkaan raaka-aineen puolesta. Teemme työmme eläinten hyvinvointia ja ympäristöä kunnioittaen. Yhteistyössä on voimaa!”
- Taru Antikainen