Joulukinkun kuorrutus
Joulukinkun kuorruttaminen viimeistelee juhlapöydän sankarin ja antaa sille herkullisen ja houkuttelevan ulkonäön. Se kaikkein perinteisin kuorrute on varmasti sinappi ja korppujauho, kananmunankeltuaisella tai ilman, mutta joulukinkun voi kuorruttaa myös monella muulla tavalla. Kinkun kuorruttaminen vaikuttaa enimmäkseen sen ulkonäköön, mutta eri vaihtoehdot antavat pintaan myös makua.
Rasvalla vai ilman?
Kypsän ja hieman jäähtyneen kinkun pinnassa oleva kamara poistetaan ennen kuorruttamista. Myös kamaran alla olevaa rasvaa voi poistaa tai olla poistamatta omien mieltymystensä mukaan. Pieni rasvapinta kuitenkin parantaa kuortumista uunissa ja pinnasta tulee rapeampi ja herkullisempi. Kuorrutteeseen kannattaa valita aineksia, jotka ruskistuvat helposti ja muodostavat uunissa kinkulle rapean pinnan yhdessä kinkun rasvan kanssa. Kuorrutteissa on usein myös jotain makeaa, kuten hilloa, siirappia tai hunajaa. Sokerit ruskistuvat kauniisti ja makeus sopii hyvin makupariksi suolaiselle kinkulle.
Vaihtoehtoja korppujauhoille
Perinteisesti joulukinkun pintaan ripotellaan korppujauhoja, jotta pinnasta saataisiin rapea. Korppujauhot voi hyvin korvata esimerkiksi murskatuilla hapankorpuilla, kekseillä, pähkinöillä ja manteleilla tai vaikka rikotuilla maissihiutaleilla. Pintaleivityksen sijaan kinkun voi myös glaseerata paksulla ja makealla glaseerauskastikkeella, jolloin kinkku saa kauniin kiillon, sokerin paahtuessa kinkun pintaan.
Vaihtelunhaluisten kannattaa kokeilla kinkun kuorrutuksessa myös vähän rohkeampia raaka-aineita. Kokeile vaikka ”parasta kinkkua mitä olen maistanut” -kommentteja kerännyttä pähkinävoilla kuorrutettua joulukinkkua, jossa kuorrute saa makua mm. maapähkinävoista, parmesaanista ja vaahterasiirapista.
Loppusilaus kuumassa uunissa
Anna joulukinkun kuorrutteen ruskistua 225-asteisessa uunissa (200-asteisessa kiertoilmauunissa) n. 5-7 minuuttia, kunnes pinta on saanut väriä ja rapeutta. Kuorruttamisen kanssa on syytä olla varovainen, sillä kuorrute saattaa herkästi palaa kuumassa uunissa. Annetut ohjeajat kuorruttamiselle ovat siksi suuntaa antavia ja melko maltillisia. Kuortumista kannattaa kellosta huolimatta vahtia tarkkaan, sillä muutos sopivasta palaneeksi saattaa tapahtua nopeasti. Aloita kuorruttaminen siis ensin ohjeen minimiajalla ja lisää aikaa tarpeen mukaan pienissä erissä.
Jos käytössä on kiertoilmatoiminnolla varustettu uuni, kannattaa tätä ominaisuutta käyttää kinkun kuorruttamisessa. Uunissa kiertävä ilma saa aikaan tasaisemmin ruskistuneen pinnan kuin perinteinen ylä-/alalämpö, grillivastuksesta puhumattakaan. Kinkku kannattaa kuitenkin sijoittaa uunissa mahdollisimman alas ja mahdollisesti myös kääntää kuortumisen aikana, sillä ruskistuminen on yleensä nopeinta puhaltimen vieressä.