• Lihakoulu
  • Tuotehaku
  • Reseptihaku
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Kuluttajapalvelu
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Uuniruoat
    • Wokit
    • Texmex
    • Salaatit
    • Pyörykät
    • Pizzat
    • Pataruoat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pastat ja risotot
    • Paistit
    • Leivät
    • Keitot
    • Kastikkeet
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Kasvisruoka
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
  • Klassikot
    • HK Sininen Lenkki®
      • Pyöräytä Lenkkiä -peli
      • Sininen Lenkki 60 vuotta
      • Sinisen Lenkin historia
    • HK Aitonakki™
    • HK Amerikan Pekoni®
      • Pekonivinkit
    • HK Herkkumaksamakkara
  • HK Lastut
  • HK Pizzat
  • Maakarit®
  • Popsi®
  • HK Täytetyt leikkeet
  • Leipäbaari®
    • Kape Aihisen leipäbaari
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
    • Lihakoulun blogi
    • Ravitsemusblogi
    • Grillaus blogit
    • Miehemme makumaailmalla
    • Pontta porsaanlihalle
  • Vastuullisuus
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Joulu
  • Joulukinkun kuorrutus
  • Joulu
  • Joulun kysytyimmät kysymykset
  • Joulun hävikkivinkit
  • Joulukinkun valinta
  • Joulukinkun sulatus
  • Joulukinkun paistaminen
  • Joulukinkun kuorrutus

Joulukinkun kuorrutus

Joulukinkun kuorruttaminen viimeistelee juhlapöydän sankarin ja antaa sille herkullisen ja houkuttelevan ulkonäön. Se kaikkein perinteisin kuorrute on varmasti sinappi ja korppujauho, kananmunankeltuaisella tai ilman, mutta joulukinkun voi kuorruttaa myös monella muulla tavalla. Kinkun kuorruttaminen vaikuttaa enimmäkseen sen ulkonäköön, mutta eri vaihtoehdot antavat pintaan myös makua.

Joulukinkun kuorrutus

Rasvalla vai ilman?

Kypsän ja hieman jäähtyneen kinkun pinnassa oleva kamara poistetaan ennen kuorruttamista. Myös kamaran alla olevaa rasvaa voi poistaa tai olla poistamatta omien mieltymystensä mukaan. Pieni rasvapinta kuitenkin parantaa kuortumista uunissa ja pinnasta tulee rapeampi ja herkullisempi. Kuorrutteeseen kannattaa valita aineksia, jotka ruskistuvat helposti ja muodostavat uunissa kinkulle rapean pinnan yhdessä kinkun rasvan kanssa. Kuorrutteissa on usein myös jotain makeaa, kuten hilloa, siirappia tai hunajaa. Sokerit ruskistuvat kauniisti ja makeus sopii hyvin makupariksi suolaiselle kinkulle.

Vaihtoehtoja korppujauhoille

Perinteisesti joulukinkun pintaan ripotellaan korppujauhoja, jotta pinnasta saataisiin rapea. Korppujauhot voi hyvin korvata esimerkiksi murskatuilla hapankorpuilla, kekseillä, pähkinöillä ja manteleilla tai vaikka rikotuilla maissihiutaleilla. Pintaleivityksen sijaan kinkun voi myös glaseerata paksulla ja makealla glaseerauskastikkeella, jolloin kinkku saa kauniin kiillon, sokerin paahtuessa kinkun pintaan.

Vaihtelunhaluisten kannattaa kokeilla kinkun kuorrutuksessa myös vähän rohkeampia raaka-aineita. Kokeile vaikka ”parasta kinkkua mitä olen maistanut” -kommentteja kerännyttä pähkinävoilla kuorrutettua joulukinkkua, jossa kuorrute saa makua mm. maapähkinävoista, parmesaanista ja vaahterasiirapista.

Loppusilaus kuumassa uunissa

Anna joulukinkun kuorrutteen ruskistua 225-asteisessa uunissa (200-asteisessa kiertoilmauunissa) n. 5-7 minuuttia, kunnes pinta on saanut väriä ja rapeutta. Kuorruttamisen kanssa on syytä olla varovainen, sillä kuorrute saattaa herkästi palaa kuumassa uunissa. Annetut ohjeajat kuorruttamiselle ovat siksi suuntaa antavia ja melko maltillisia. Kuortumista kannattaa kellosta huolimatta vahtia tarkkaan, sillä muutos sopivasta palaneeksi saattaa tapahtua nopeasti. Aloita kuorruttaminen siis ensin ohjeen minimiajalla ja lisää aikaa tarpeen mukaan pienissä erissä.

Jos käytössä on kiertoilmatoiminnolla varustettu uuni, kannattaa tätä ominaisuutta käyttää kinkun kuorruttamisessa. Uunissa kiertävä ilma saa aikaan tasaisemmin ruskistuneen pinnan kuin perinteinen ylä-/alalämpö, grillivastuksesta puhumattakaan. Kinkku kannattaa kuitenkin sijoittaa uunissa mahdollisimman alas ja mahdollisesti myös kääntää kuortumisen aikana, sillä ruskistuminen on yleensä nopeinta puhaltimen vieressä.

  • Katso ohjeet kinkun valintaan
  • Katso ohjeet kinkun sulatukseen
  • Katso ohjeet kinkun paistamiseen
Jaa
Tulosta

Reseptit

Näin selviät jouluherkuttelusta

Jouluherkuttelusta

Jouluherkuttelusta

Yksi suurimmista ruokajuhlista, joulu, lähestyy. Jouluruokia odotetaan ja herkkupöytien koostumusta suunnitellaan hartaasti, mutta monelle joulun runsas ruokatarjonta aiheuttaa myös ahdistusta. Selviääkö joulusta ilman ähkyä?

Selviytymisopas joulusyömiseen

Selviytymisopas joulusyömiseen

Joulu lähestyy. Perinteisten joulusiivous-, lahjanosto- ym. stressin lisäksi moni ahdistuu jo etukäteen myös syömisestä. HKScan Finlandin teettämän tutkimuksen mukaan joka kolmannessa joulupöydässä ruokailee vain 1-3 henkilöä, mutta silti monella tarjoilut...

Miten sulatat kinkun joulun jälkeen

Miten sulatat kinkun joulun jälkeen

Vuoden suurin ruokajuhla on nurkan takana; 83 % meistä on sitä mieltä, että parasta joulussa on hyvä ruoka. Joulu on yhdessäolon, herkullisen ruuan ja rauhoittumisen aikaa. Monelle se on myös...

Lue blogeja aiheesta

Korkea sähkön hinta ja kinkun paistaminen – onko syytä paniikkiin?

Korkea sähkön hinta ja kinkun paistaminen – onko syytä paniikkiin?

Tänä jouluna erityisesti energian korkea hinta on monen mielessä, kun suunnitellaan jouluherkkujen valmistamista. Syytä panikointiin ei kuitenkaan ole. Koska kinkku paistetaan matalassa, korkeintaan 120 asteen lämpötilassa, ei sähkönkulutus ole suurta.

Joulukinkun uudet vaatteet

Joulukinkun uudet vaatteet

Super-rapeakuorinen crackling pork on kuumaa kamaa isossa maailmassa. Suomessa ollaan aina hieman pelätty kamaraa possun päällä, vaikka oikein tehtynä juuri kamara on kutkuttavan koukuttava lisä mehevälle possulle. Reilu parikiloinen HK...

Joulukinkun rippeet gourmeeksi

Joulukinkun rippeet gourmeeksi

Tämän(kin) vuoden hittiruoka joulupöydässä on joulukinkku! Hannu Karpoa lainatakseni – ”Kenelle tuli yllätyksenä? Minulle ei”. Ja vastoin jokavuotista median kinkkuhysteriointia, kinkut tuskin loppuvat tänäkään vuonna kaupoista. Useammassa taloudessa siitä riittää...

Miten sulatat kinkun joulun jälkeen

Miten sulatat kinkun joulun jälkeen

Vuoden suurin ruokajuhla on nurkan takana; 83 % meistä on sitä mieltä, että parasta joulussa on hyvä ruoka. Joulu on yhdessäolon, herkullisen ruuan ja rauhoittumisen aikaa. Monelle se on myös...

Näin epäonnistut joulukinkun paistossa

Näin epäonnistut joulukinkun paistossa

Tapoja joulukinkun pilaamiseen on lukuisia. Epäonnistuneesta kinkusta syytetään helposti aviopuolisoa, naapuria, kauppiasta ja lihantuottajaa, vaikka syy on yleensä oma huolimattomuus sekä lapsellinen hätäily.

Joulun rapein pikkupaketti

Joulun rapein pikkupaketti

Joulu tulla jolkottaa mikä tarkoittaa sitä, että on aika ruveta miettimään joulupöydän antimia tähän vuoden kovimpaan ruokajuhlaan. Suomessa myydään vuosittain 6-7 miljoonaa kiloa joulukinkkua mikä lyhyellä matikalla tarkoittaa noin 1,3...

Hae lisää luettavaa
  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste