Joulukinkun valinta
Täydellisen joulukinkun valmistus alkaa kinkun valinnasta. Joulukinkkuja on saatavilla erikokoisina, potkalla ja ilman, luullisena ja luuttomana sekä hieman erilaisella suolauksella. Lue ohjeet, niin tiedät minkälainen kinkku sopii sinun jouluusi!
Valitsisinko kinkun potkalla vai ilman?
Suomen suosituin kinkku on juhlakinkku potkalla, joka on kinkun alaosa eli potkapää. Siitä on poistettu kinkun sisällä kulkeva luu, joten se on helppo viipaloida joulupöydässä. Potka tuo kinkkuun juhlavaa ulkonäköä ja perinteistä joulukinkun muotoa.
Luuton kinkku puolestaan tehdään kinkun yläosasta, ja se on nahkaa lukuun ottamatta täyttä syötävää. Luuton joulukinkku kääritään rullalle, verkotetaan verkotuslaitteella ja suolataan. Luuton kinkku ei ole ihan niin juhlavan näköinen kuin potkallinen joulukinkku, mutta se on helpompi käsitellä ja mahtuu pienempäänkin uuniin. Jos joulukinkun haluaa keittää paistamisen sijaan, on luuton kinkku hyvä valinta.
Kinkun suolaus
Joulukinkkuja on saatavana sekä harmaa- että punasuolattuna. Harmaasuolaaminen tarkoittaa sitä, että suolaamisen yhteydessä ei käytetä nitriittiä, joka saa aikaan kypsän joulukinkun punertavan värin. Nitriitti toimii joulukinkussa myös säilöntäaineena, joten harmaasuolatuista joulukinkuista valtaosa myydäänkin pakasteena hyvän säilyvyyden takaamiseksi. Punasuolattuna on saatavilla kypsä ja valmiiksi viipaloitu joulukinkku. Osa kinkuista myydään myös tuoresuolattuina ja ilman pakastamista. Nitriitittömyytensä vuoksi niiden säilyvyysaika ei kuitenkaan ole kovin pitkä.
Joulukinkun suolaaminen tapahtuu neulasuolaamalla. Joulukinkun sisään johdetaan neulojen avulla suolalientä, jonka avulla saavutetaan haluttu joulukinkun suolapitoisuus. Säilytyksen aikana suola imeytyy lihaan ja näin saadaan tasaisesti suolattu joulukinkku.
Minkä kokoisen kinkun valitsisin?
Joulukinkun koon valintaan vaikuttaa moni asia. Kuinka monelle hengelle kinkusta on riitettävä, kuinka pitkään kinkkua on tarkoitus syödä vielä aattoillan jälkeen ja onko kinkun tähteitä tarkoitus hyödyntää muussa ruuanlaitossa? Myös joulukinkun rooli joulupöydässä vaikuttaa sen koon valintaan. Mikäli kinkun lisäksi pöytä notkuu runsaasti muita joulun herkkuja, saattaa kinkku jäädä sivuosaan. Nyrkkisääntönä voidaan kuitenkin pitää 1 kg/aikuinen ja 500 g/lapsi. Kilo saattaa kuulostaa suurelta määrältä, mutta osa painosta menetetään kypsennyksen aikana, ja osa saattaa päätyä vatsoihin jo ennen aattoa. Luun osuus perinteisessä joulukinkussa on noin 2 kilon verran, joten sekin kannattaa ottaa huomioon kinkun valinnassa.
Raakojen kinkkujen lisäksi saatavilla on myös valmiiksi kypsennettyjä kinkkuja, kokonaisena ja viipaloituna. Valmiiksi kypsennetty kinkku on joulun stressittömin vaihtoehto.