• Lihakoulu
  • Tuotehaku
  • Reseptihaku
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Kuluttajapalvelu
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Uuniruoat
    • Wokit
    • Texmex
    • Salaatit
    • Pyörykät
    • Pizzat
    • Pataruoat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pastat ja risotot
    • Paistit
    • Leivät
    • Keitot
    • Kastikkeet
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Kasvisruoka
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
  • Klassikot
    • HK Sininen Lenkki®
      • Pyöräytä Lenkkiä -peli
      • Sininen Lenkki 60 vuotta
      • Sinisen Lenkin historia
    • HK Aitonakki™
    • HK Amerikan Pekoni®
      • Pekonivinkit
    • HK Herkkumaksamakkara
  • HK Lastut
  • HK Pizzat
  • Maakarit®
  • Popsi®
  • HK Täytetyt leikkeet
  • Leipäbaari®
    • Kape Aihisen leipäbaari
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
    • Lihakoulun blogi
    • Ravitsemusblogi
    • Grillaus blogit
    • Miehemme makumaailmalla
    • Pontta porsaanlihalle
  • Vastuullisuus
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Joulu
  • Joulukinkun valinta
  • Joulu
  • Joulun kysytyimmät kysymykset
  • Joulun hävikkivinkit
  • Joulukinkun valinta
  • Joulukinkun sulatus
  • Joulukinkun paistaminen
  • Joulukinkun kuorrutus

Joulukinkun valinta

Täydellisen joulukinkun valmistus alkaa kinkun valinnasta. Joulukinkkuja on saatavilla erikokoisina, potkalla ja ilman, luullisena ja luuttomana sekä hieman erilaisella suolauksella. Lue ohjeet, niin tiedät minkälainen kinkku sopii sinun jouluusi!

Joulukinkun valinta

Valitsisinko kinkun potkalla vai ilman?

Suomen suosituin kinkku on juhlakinkku potkalla, joka on kinkun alaosa eli potkapää. Siitä on poistettu kinkun sisällä kulkeva luu, joten se on helppo viipaloida joulupöydässä. Potka tuo kinkkuun juhlavaa ulkonäköä ja perinteistä joulukinkun muotoa. 

Luuton kinkku puolestaan tehdään kinkun yläosasta, ja se on nahkaa lukuun ottamatta täyttä syötävää. Luuton joulukinkku kääritään rullalle, verkotetaan verkotuslaitteella ja suolataan. Luuton kinkku ei ole ihan niin juhlavan näköinen kuin potkallinen joulukinkku, mutta se on helpompi käsitellä ja mahtuu pienempäänkin uuniin. Jos joulukinkun haluaa keittää paistamisen sijaan, on luuton kinkku hyvä valinta.

Porsaat kasvatetaan hellällä huolenpidolla, ruokitaan lähipeltojen viljalla, herneillä ja härkäpavuilla - ilman soijaa. Ainutlaatuinen ruokinta takaa terveen ja tyytyväisen porsaan, antibiootteja ei kasvatuksessa käytetä. Kun porsas saa ruokavalioonsa pehmeitä rasvoja suomalaisesta rypsistä, sen omakin rasvakoostumus muuttuu pehmeämmäksi. Ruokinnalla aikaansaatu pehmeämpi rasva taas tekee lihasta maukkaampaa, mehevämpää ja mureampaa, mutta myös paremman valinnan ruokavalion rasvan laadun kannalta.

Pienikokoinen Gourmet Kinkku on oivallinen valinta pieneen talouteen. Gourmet Kinkusta valmistat niin perinteisen korppukinkun, kuin myös rapeapintaisen Crackling pork joulukinkun, jonka ohjeen löydät sivuiltamme.

Kinkun suolaus

Joulukinkkuja on saatavana sekä harmaa- että punasuolattuna. Harmaasuolaaminen tarkoittaa sitä, että suolaamisen yhteydessä ei käytetä nitriittiä, joka saa aikaan kypsän joulukinkun punertavan värin. Nitriitti toimii joulukinkussa myös säilöntäaineena, joten harmaasuolatuista joulukinkuista valtaosa myydäänkin pakasteena hyvän säilyvyyden takaamiseksi. Punasuolattuna on saatavilla kypsä ja valmiiksi viipaloitu joulukinkku. Osa kinkuista myydään myös tuoresuolattuina ja ilman pakastamista. Nitriitittömyytensä vuoksi niiden säilyvyysaika ei kuitenkaan ole kovin pitkä.

Joulukinkun suolaaminen tapahtuu neulasuolaamalla. Joulukinkun sisään johdetaan neulojen avulla suolalientä, jonka avulla saavutetaan haluttu joulukinkun suolapitoisuus. Säilytyksen aikana suola imeytyy lihaan ja näin saadaan tasaisesti suolattu joulukinkku. 

Minkä kokoisen kinkun valitsisin?

Joulukinkun koon valintaan vaikuttaa moni asia. Kuinka monelle hengelle kinkusta on riitettävä, kuinka pitkään kinkkua on tarkoitus syödä vielä aattoillan jälkeen ja onko kinkun tähteitä tarkoitus hyödyntää muussa ruuanlaitossa? Myös joulukinkun rooli joulupöydässä vaikuttaa sen koon valintaan. Mikäli kinkun lisäksi pöytä notkuu runsaasti muita joulun herkkuja, saattaa kinkku jäädä sivuosaan. Nyrkkisääntönä voidaan kuitenkin pitää 1 kg/aikuinen ja 500 g/lapsi. Kilo saattaa kuulostaa suurelta määrältä, mutta osa painosta menetetään kypsennyksen aikana, ja osa saattaa päätyä vatsoihin jo ennen aattoa. Luun osuus perinteisessä joulukinkussa on noin 2 kilon verran, joten sekin kannattaa ottaa huomioon kinkun valinnassa.

Raakojen kinkkujen lisäksi saatavilla on myös valmiiksi kypsennettyjä kinkkuja, kokonaisena ja viipaloituna. Valmiiksi kypsennetty kinkku on joulun stressittömin vaihtoehto. 

  • Katso ohjeet kinkun sulatukseen
  • Katso ohjeet kinkun paistamiseen
  • Katso ohjeet kinkun kuorruttamiseen
Jaa
Tulosta

Reseptit joulu

Näin selviät jouluherkuttelusta

Jouluherkuttelusta

Jouluherkuttelusta

Yksi suurimmista ruokajuhlista, joulu, lähestyy. Jouluruokia odotetaan ja herkkupöytien koostumusta suunnitellaan hartaasti, mutta monelle joulun runsas ruokatarjonta aiheuttaa myös ahdistusta. Selviääkö joulusta ilman ähkyä?

Selviytymisopas joulusyömiseen

Selviytymisopas joulusyömiseen

Joulu lähestyy. Perinteisten joulusiivous-, lahjanosto- ym. stressin lisäksi moni ahdistuu jo etukäteen myös syömisestä. HKScan Finlandin teettämän tutkimuksen mukaan joka kolmannessa joulupöydässä ruokailee vain 1-3 henkilöä, mutta silti monella tarjoilut...

Miten sulatat kinkun joulun jälkeen

Miten sulatat kinkun joulun jälkeen

Vuoden suurin ruokajuhla on nurkan takana; 83 % meistä on sitä mieltä, että parasta joulussa on hyvä ruoka. Joulu on yhdessäolon, herkullisen ruuan ja rauhoittumisen aikaa. Monelle se on myös...

Lue aiheeseen liittyviä blogeja

Korkea sähkön hinta ja kinkun paistaminen – onko syytä paniikkiin?

Korkea sähkön hinta ja kinkun paistaminen – onko syytä paniikkiin?

Tänä jouluna erityisesti energian korkea hinta on monen mielessä, kun suunnitellaan jouluherkkujen valmistamista. Syytä panikointiin ei kuitenkaan ole. Koska kinkku paistetaan matalassa, korkeintaan 120 asteen lämpötilassa, ei sähkönkulutus ole suurta.

Joulukinkun uudet vaatteet

Joulukinkun uudet vaatteet

Super-rapeakuorinen crackling pork on kuumaa kamaa isossa maailmassa. Suomessa ollaan aina hieman pelätty kamaraa possun päällä, vaikka oikein tehtynä juuri kamara on kutkuttavan koukuttava lisä mehevälle possulle. Reilu parikiloinen HK...

Joulukinkun rippeet gourmeeksi

Joulukinkun rippeet gourmeeksi

Tämän(kin) vuoden hittiruoka joulupöydässä on joulukinkku! Hannu Karpoa lainatakseni – ”Kenelle tuli yllätyksenä? Minulle ei”. Ja vastoin jokavuotista median kinkkuhysteriointia, kinkut tuskin loppuvat tänäkään vuonna kaupoista. Useammassa taloudessa siitä riittää...

Miten sulatat kinkun joulun jälkeen

Miten sulatat kinkun joulun jälkeen

Vuoden suurin ruokajuhla on nurkan takana; 83 % meistä on sitä mieltä, että parasta joulussa on hyvä ruoka. Joulu on yhdessäolon, herkullisen ruuan ja rauhoittumisen aikaa. Monelle se on myös...

Näin epäonnistut joulukinkun paistossa

Näin epäonnistut joulukinkun paistossa

Tapoja joulukinkun pilaamiseen on lukuisia. Epäonnistuneesta kinkusta syytetään helposti aviopuolisoa, naapuria, kauppiasta ja lihantuottajaa, vaikka syy on yleensä oma huolimattomuus sekä lapsellinen hätäily.

Joulun rapein pikkupaketti

Joulun rapein pikkupaketti

Joulu tulla jolkottaa mikä tarkoittaa sitä, että on aika ruveta miettimään joulupöydän antimia tähän vuoden kovimpaan ruokajuhlaan. Suomessa myydään vuosittain 6-7 miljoonaa kiloa joulukinkkua mikä lyhyellä matikalla tarkoittaa noin 1,3...

Hae lisää luettavaa
  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste