Usein kysytyt kysymykset jouluruokiin liittyen
Olemme koonneet tänne saamiamme kysymyksiä jouluruokiin liittyen. Mikäli sinulla on jotain kysyttävää jouluruokiin tai tuotteisiimme liittyen voit soittaa Kuluttajapalvelumme maksuttomaan numeroon 0800 05450. Maksuton numero palvelee arkisin klo 10-14. Kuluttajapalvelu vastaa kysymyksiin myös HK:n Facebook-kanavalla ja Twitterissä arkisin klo 8-16.
Joulukinkun sulattaminen
Kuinka pakastekinkku sulatetaan?
Kuinka pakastekinkku sulatetaan?
Kinkku tulee sulattaa jääkaapissa tai muussa kylmässä tilassa. Huoneenlämmössä kinkku sulaa liian nopeasti ja jää helposti sisältä jäiseksi. Noin kuuden kilon kinkun sulattaminen jääkaapissa tai kylmiössä kestää 2-3 vuorokautta. Kinkku on hyvä ottaa kuitenkin huoneenlämpöön riittävän ajoissa ennen paistamista. Tarkista kinkun sisälämpö käyttämällä paistomittaria. Kinkku on valmis uuniin, kun sisälämpötila on noin kymmenen astetta.
Joulukinkun kuorruttaminen
Voiko kinkun kuorrutuksen tehdä jotenkin muuten kuin perinteisellä sinappihunnulla?
Voiko kinkun kuorrutuksen tehdä jotenkin muuten kuin perinteisellä sinappihunnulla?
Jos haluat kokeilla jotain eksoottisempaa vaikkapa kinkkurullalle, niin kokeile käyttää esimerkiksi ryynisinappia tai maustettuja sinappeja, kuten rakuunasinappia. Voit myös itse maustaa sinappia esimerkiksi runsaalla määrällä rouhittua mustapippuria ja pienellä tilkalla tummaa rommia. Lisäksi voit tehdä yrttikuorrutuksen ajamalla yleiskoneessa sekaisin vaaleaa leipää, persiljaa, voita, parmesania ja valkosipulia. Hyödynnä myös reseptihakuamme erilaisten kinkun kuorrutteiden löytämiseksi!
Joulukinkun paistaminen
Missä lämpötilassa kinkku pitäisi paistaa, jotta siitä tulisi mahdollisimman hyvänmakuinen? Mistä tietää, että joulukinkku on kypsä?
Missä lämpötilassa kinkku pitäisi paistaa, jotta siitä tulisi mahdollisimman hyvänmakuinen? Mistä tietää, että joulukinkku on kypsä?
Käy vilkaisemassa tarkat ohjeet kinkun paistamiseen täältä »
Näillä ohjeilla tulee varmasti hyvää!
Miksi pakastetusta isosta joulukinkusta valuu rasvaa paistamisen aikana monta litraa? Kuinka suuri on luullisen kinkun painohävikki?
Miksi pakastetusta isosta joulukinkusta valuu rasvaa paistamisen aikana monta litraa? Kuinka suuri on luullisen kinkun painohävikki?
Joulukinkun paistohävikki riippuu siitä, miten kinkku on sulatettu ja minkä lämpöinen se on uuniin laitettaessa. Myös kypsennyslämpötilalla on suuri merkitys. Varsinaista rasvaa lihasta ei kuitenkaan kovin paljon irtoa, valuva neste on lähinnä vettä ja lihasnestettä. Jonkin verran valumaa voi vähentää käyttämällä kinkkupussia. Luun osuus kokonaisesta kinkusta on noin 12 %, potkallisessa vähemmän. Kinkun paistoliemestä voi valmistaa esimerkiksi herkullisen kinkun kastikkeen.
Joulukinkkujen alkuperämaa
Onko HK:n kinkkujen alkuperämaa aina Suomi?
Onko HK:n kinkkujen alkuperämaa aina Suomi?
Kyllä on. HK-merkki on tae suomalaisesta lihasta.
Jouluruokien hyödyntäminen joulun jälkeen ja keventäminen
Mitä voisi tehdä kinkusta joulun jälkeen, jos sitä on jäänyt yli?
Mitä voisi tehdä kinkusta joulun jälkeen, jos sitä on jäänyt yli?
Haluaisin vinkkejä perinteisten jouluruokien modernisointiin ja toisaalta myös kevennykseen.
Haluaisin vinkkejä perinteisten jouluruokien modernisointiin ja toisaalta myös kevennykseen.
Lähtökohtana voisi olla, että ei muuteta klassikkoruokien raaka-aineita, mutta käsitellään ne modernilla tavalla. Tee vaikka isojen laatikoiden sijaan pieniin annosvuokiin jokaiselle ruokailijalle oma siro ”laatikkonsa”. Näitä kutsutaan ranskassa timbaaleiksi. Rosolliin voi leikata kasvikset käsin siroiksi suikaleiksi. Voit myös jättää kerman pois rosollista ja tehdä sille raikkaan vinegretten tai kevyemmän kastikkeen vaikkapa ruokajugurtista.