Usein kysytyt kysymykset jouluruokiin liittyen

Olemme koonneet tänne saamiamme kysymyksiä jouluruokiin liittyen. Mikäli sinulla on jotain kysyttävää jouluruokiin tai tuotteisiimme liittyen voit soittaa Kuluttajapalvelumme maksuttomaan numeroon 0800 05450. Maksuton numero palvelee arkisin klo 10-14. Kuluttajapalvelu vastaa kysymyksiin myös HK:n Facebook-kanavalla ja Twitterissä arkisin klo 8-16.

Usein kysytyt kysymykset jouluruokiin liittyen

Joulukinkun sulattaminen

Kuinka pakastekinkku sulatetaan?

Kinkku tulee sulattaa jääkaapissa tai muussa kylmässä tilassa. Huoneenlämmössä kinkku sulaa liian nopeasti ja jää helposti sisältä jäiseksi. Noin kuuden kilon kinkun sulattaminen jääkaapissa tai kylmiössä kestää 2-3 vuorokautta. Kinkku on hyvä ottaa kuitenkin huoneenlämpöön riittävän ajoissa ennen paistamista. Tarkista kinkun sisälämpö käyttämällä paistomittaria. Kinkku on valmis uuniin, kun sisälämpötila on noin kymmenen astetta. 

Katso täältä tarkemmat ohjeet joulukinkun sulatukseen »

Joulukinkun kuorruttaminen

Voiko kinkun kuorrutuksen tehdä jotenkin muuten kuin perinteisellä sinappihunnulla?

Jos haluat kokeilla jotain eksoottisempaa vaikkapa kinkkurullalle, niin kokeile käyttää esimerkiksi ryynisinappia tai maustettuja sinappeja, kuten rakuunasinappia. Voit myös itse maustaa sinappia esimerkiksi runsaalla määrällä rouhittua mustapippuria ja pienellä tilkalla tummaa rommia. Lisäksi voit tehdä yrttikuorrutuksen ajamalla yleiskoneessa sekaisin vaaleaa leipää, persiljaa, voita, parmesania ja valkosipulia. Hyödynnä myös reseptihakuamme erilaisten kinkun kuorrutteiden löytämiseksi!

Katso täältä muut ohjeet joulukinkun kuorrutukseen »

Joulukinkun paistaminen

Missä lämpötilassa kinkku pitäisi paistaa, jotta siitä tulisi mahdollisimman hyvänmakuinen? Mistä tietää, että joulukinkku on kypsä?

Käy vilkaisemassa tarkat ohjeet kinkun paistamiseen täältä »

Näillä ohjeilla tulee varmasti hyvää!

Miksi pakastetusta isosta joulukinkusta valuu rasvaa paistamisen aikana monta litraa? Kuinka suuri on luullisen kinkun painohävikki?

Joulukinkun paistohävikki riippuu siitä, miten kinkku on sulatettu ja minkä lämpöinen se on uuniin laitettaessa. Myös kypsennyslämpötilalla on suuri merkitys. Varsinaista rasvaa lihasta ei kuitenkaan kovin paljon irtoa, valuva neste on lähinnä vettä ja lihasnestettä. Jonkin verran valumaa voi vähentää käyttämällä kinkkupussia. Luun osuus kokonaisesta kinkusta on noin 12 %, potkallisessa vähemmän. Kinkun paistoliemestä voi valmistaa esimerkiksi herkullisen kinkun kastikkeen.

Joulukinkkujen alkuperämaa

Onko HK:n kinkkujen alkuperämaa aina Suomi?

Kyllä on. HK-merkki on tae suomalaisesta lihasta. 

Jouluruokien hyödyntäminen joulun jälkeen ja keventäminen

Mitä voisi tehdä kinkusta joulun jälkeen, jos sitä on jäänyt yli?

Perinteisesti kinkusta on tehty pyttipannulihaa tai hernekeittoa laskiaiseksi. Mutta kannattaa kokeilla myös marsalkka Mannerheimin herkkuruokaa Vorshmackia: Laita ylijäänyt kinkku kattilaan, lisää joukkoon lampaan- jauhelihaa, silliä, valkosipulia, sipulia ja valkopippuria. Suolaa ei kannata lisätä, sillä kinkusta ja sillistä sitä irtoaa. Lisää kattilaan hiukan vettä ja keitä noin kolme tuntia. Tarkista välillä, ettei vettä haihdu liikaa ja lisää sitä tarvittaessa. Sekoita voimakkaasti, jotta liha menee ihan hienoksi. Anna lopuksi ylimääräisen veden haihtua. Jos liha ei hienonnu, voit käyttää sauva- tai tehosekoitinta apuna. Tarjoile hautunut lihaseos uuniperunoiden, suola- kurkun, punajuuren ja smetanan kera.
 
Muita loistavia tapoja käyttää kinkun jämät ovat muun muassa Carnitas joulukinkusta, Karamellipossu, Lämmin joulukinkkuleipä, joulukinkku Wellingtonin tapaan, kinkkupaistos sekä chili con carne joulukinkusta . Kinkun nahan voi halutessaan käyttää vaikkapa kamarasipseihin. Mikäli haluat kokeilla jotain aivan uutta ja eksoottista ylijääneestä joulukinkusta, suosittelemme kokeilemaan Tomi Björckin kahta ramen-keittoa, 'skinka-mujua' sekä 'skinka-tonkatsua', joissa kinkun jämät tarjoillaan herkullisen japanilaistyylisen nuudelikeiton kera.
 
Hyödynnä kattavaa reseptipankkiamme, niin saat jokaisen murusen hyödynnettyä ja vältät ruokahävikkiä!

Haluaisin vinkkejä perinteisten jouluruokien modernisointiin ja toisaalta myös kevennykseen.

Lähtökohtana voisi olla, että ei muuteta klassikkoruokien raaka-aineita, mutta käsitellään ne modernilla tavalla. Tee vaikka isojen laatikoiden sijaan pieniin annosvuokiin jokaiselle ruokailijalle oma siro ”laatikkonsa”. Näitä kutsutaan ranskassa timbaaleiksi. Rosolliin voi leikata kasvikset käsin siroiksi suikaleiksi. Voit myös jättää kerman pois rosollista ja tehdä sille raikkaan vinegretten tai kevyemmän kastikkeen vaikkapa ruokajugurtista.

Tutustu uuteen tapaamme tuottaa ruokaa

Lue lisää