Joulukinkun sulatus

Joulukinkun sulatukseen kuluva aika riippuu kinkun koosta ja sulatustavasta. Tärkeintä kinkun sulattamisessa on muistaa ottaa se ajoissa sulamaan, sillä suuren kinkun sulattaminen voi kestää viisikin päivää.

Katso ohjeet myös joulukinkun valintaan, paistamiseen ja kuorruttamiseen.

Muista ottaa pakastettu kinkku ajoissa jääkaappiin sulamaan

Pakastetun joulukinkun sulattamiseen tulee varata reilusti aikaa, yleensä useita vuorokausia. Parhaaseen lopputulokseen päästään, kun kinkun annetaan sulaa hitaasti jääkaapissa avaamattomassa pakkauksessaan. Hidas sulattaminen pitää joulukinkun mehukkaana, ja sen suola jatkaa tasaantumistaan vielä sulatuksen aikana. Kinkku säilyy hyvin pari päivää jääkaapissa sulaneenakin, joten se kannattaa ottaa sulamaan mieluummin vaikka vuorokausi liian aikaisin kuin vuorokausi liian myöhään.

Kinkun voi sulattaa myös ulkona

Suurempi kinkku ei välttämättä mahdu jääkaappiin, mutta sen voi antaa sulaa myös ulkona. Käteviä paikkoja kinkun sulatukseen ovat myös parveke ja auton takakontti. Mikäli sulatat kinkun jääkaapin sijaan ulkona, tulee huolehtia, että ulkolämpötila pysyttelee -2° C ja +5° C välillä.

Joulukinkkua ei tule sulattaa huoneenlämmössä. Kauan kestävän sulatuksen aikana kinkun pintaosat lämpiävät liiaksi, sisäosan ollessa vielä jäinen. Tämä aiheuttaa vaaran liiallisesta bakteerikasvusta kinkun pinnassa. Kinkkua ei tule myöskään ”pikasulattaa” lämpimän tai kuuman veden alla samasta syystä. Emme suosittele myöskään kylmässä vedessä sulattamista, mutta kylmällä vedellä voi hätätilanteessa nopeuttaa sulamista. Tosin tällöin kinkusta irtoaa enemmän nestettä paistettaessa ja lopputulos on kuivempi. Vedessä sulattamisen jälkeen kinkku tulee paistaa heti eikä sitä saa enää säilyttää raakana edes jääkaapissa.

Miten sulatusaika eroaa erikokoisilla kinkuilla?

  • 2-4 kg:n kinkku saa sulaa jääkaapissa noin 2-3 vrk
  • 6-8 kg:n kinkku saa sulaa jääkaapissa noin 3-4 vrk
  • 10-12 kg:n kinkku saa sulaa jääkaapissa noin 4-5 vrk

Huom! Luullinen kinkku sulaa hitaammin kuin luuton, sillä luu varaa itseensä kylmää ja pitää kinkun pidempään jäisenä.

Ota kinkku ajoissa huoneenlämpöön ennen paistamista

Kun kinkku on saanut sulaa rauhassa jääkaapissa, sen tulisi antaa olla huoneenlämmössä, kunnes sisälämpötila on 8-10 astetta. Tämän vuoksi lihalämpömittari kannattaa laittaa kinkkuun jo tässä vaiheessa. Kinkun lämpeneminen 8-10-asteiseksi kestää noin tunnin per kilo.

kinkku-1.jpg


Mikäli sulatus kuitenkin unohtui kokonaan, voi kinkun laittaa myös jäisenä uuniin.

Katso sivuiltamme ohjeet myös kinkun valintaan, paistamiseen ja kuorruttamiseen.


Reseptit

Lue blogeja aiheesta