Kinkun kuorrutus

Joulukinkun kuorruttaminen viimeistelee juhlapöydän sankarin ja antaa sille herkullisen ja houkuttelevan ulkonäön. Se kaikkein perinteisin kuorrute on varmasti sinappi ja korppujauho, kananmunankeltuaisella tai ilman, mutta joulukinkun voi kuorruttaa myös monella muulla tavalla. Kinkun kuorruttaminen vaikuttaa enimmäkseen sen ulkonäköön, mutta eri vaihtoehdot antavat pintaan myös makua.

Rasvalla vai ilman?

Kypsän ja hieman jäähtyneen kinkun pinnassa oleva kamara poistetaan ennen kuorruttamista. Myös kamaran alla olevaa rasvaa voi poistaa tai olla poistamatta omien mieltymystensä mukaan. Pieni rasvapinta kuitenkin parantaa kuortumista uunissa ja pinnasta tulee rapeampi ja herkullisempi. Kuorrutteeseen kannattaa valita aineksia, jotka ruskistuvat helposti ja muodostavat uunissa kinkulle rapean pinnan yhdessä kinkun rasvan kanssa. Kuorrutteissa on usein myös jotain makeaa, kuten hilloa, siirappia tai hunajaa. Sokerit ruskistuvat kauniisti ja makeus sopii hyvin makupariksi suolaiselle kinkulle.

Vaihtoehtoja korppujauhoille

Perinteisesti joulukinkun pintaan ripotellaan korppujauhoja, jotta pinnasta saataisiin rapea. Korppujauhot voi hyvin korvata esimerkiksi murskatuilla hapankorpuilla, kekseillä, pähkinöillä ja manteleilla tai vaikka rikotuilla maissihiutaleilla. Pintaleivityksen sijaan kinkun voi myös glaseerata paksulla ja makealla glaseerauskastikkeella, jolloin kinkku saa kauniin kiillon, sokerin paahtuessa kinkun pintaan.

Vaihtelunhaluisten kannattaa kokeilla kinkun kuorrutuksessa myös vähän rohkeampia raaka-aineita. Kokeile vaikka ”parasta kinkkua mitä olen maistanut” -kommentteja kerännyttä pähkinävoilla kuorrutettua joulukinkkua, jossa kuorrute saa makua mm. maapähkinävoista, parmesaanista ja vaahterasiirapista.

Loppusilaus kuumassa uunissa

Anna joulukinkunkinkun kuorrutteen ruskistua 225-asteisessa uunissa (200-asteisessa kiertoilmauunissa) n. 5-7 minuuttia, kunnes pinta on saanut väriä ja rapeutta. Kuorruttamisen kanssa on syytä olla varovainen, sillä kuorrute saattaa herkästi palaa kuumassa uunissa. Annetut ohjeajat kuorruttamiselle ovat siksi suuntaa antavia ja melko maltillisia. Kuortumista kannattaa kellosta huolimatta vahtia tarkkaan, sillä muutos sopivasta palaneeksi saattaa tapahtua nopeasti. Aloita kuorruttaminen siis ensin ohjeen minimiajalla ja lisää aikaa tarpeen mukaan pienissä erissä.

Jos käytössä on kiertoilmatoiminnolla varustettu uuni, kannattaa tätä ominaisuutta käyttää kinkun kuorruttamisessa. Uunissa kiertävä ilma saa aikaan tasaisemmin ruskistuneen pinnan kuin perinteinen ylä-/alalämpö, grillivastuksesta puhumattakaan. Kinkku kannattaa kuitenkin sijoittaa uunissa mahdollisimman alas ja mahdollisesti myös kääntää kuortumisen aikana, sillä ruskistuminen on yleensä nopeinta puhaltimen vieressä.

Gluteeniton kuorrutus joulukinkulle

Arvostele resepti
7 arvostelua
16 annosta | Valmistusaika: n. 20 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton Maidoton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Gluteeniton kuorrutus joulukinkulle
 • 1 dl omenahilloa
 • 1 kpl keltuaista
 • 3 rkl sinappia (väkevää)
 • 50 g gluteenittomia keksejä tai korppuja (esim. Semper Cantucci Mandel)
Gluteeniton kuorrutus joulukinkulle

Valmistusohje

Murskaa keksit tai korput hienoksi rouheeksi tehosekoittimessa tai muovipussin sisällä. Sekoita keskenään omenahillo, keltuainen ja sinappi. Sivele seos kinkun pintaan ja ripottele päälle rouhittuja keksejä tai korppuja. Pidä kinkkua 225-asteisessa uunissa (200-asteisessa kiertoilmauunissa) 7-10 minuuttia, kunnes pintaan alkaa ilmestyä tummia pilkkuja.

Ohjeen kuorrutteesta riittää noin 6-8 kilon kinkulle, mutta voit tarvittaessa moninkertaistaa tai vaikkapa puolittaa annosmäärän tarpeen mukaan.

Myös kinkun glaseeraaminen on gluteeniton vaihtoehto, jos haluat kokeilla perinteisestä poikkeavaa tapaa viimeistellä kinkku.

Vaahterasiirappiglaseeraus joulukinkulle

Arvostele resepti
12 arvostelua
8 annosta | Valmistusaika: n. 30 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton Maidoton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Vaahterasiirappiglaseeraus joulukinkulle
 • 2 dl kinkun paistolientä
 • 1 dl vaahterasiirappia
 • 0.5 dl hunajaa (juoksevaa)
 • 1 dl fariinisokeria
 • 2 rkl Dijon-sinappia
 • 0.5 tl kanelia
 • 0.25 tl neilikkaa
Vaahterasiirappiglaseeraus joulukinkulle

Valmistusohje

Keitä siivilöityä paistolientä kattilassa, kunnes siitä on jäljellä noin 1 dl. Lisää joukkoon loput ainekset ja anna hetki jäähtyä. Tee kinkun rasvapintaan ristikkäisviiltoja terävällä veitsellä ja levitä kuorrute kinkun pintaan. Pidä kinkkua 225-asteisessa uunissa (200-asteisessa kiertoilmauunissa) 7-10 minuuttia, kunnes pinta on tumman ruskea.

Ohjeen glaseeraus riittää pienelle, noin 2-4 kilon joulukinkulle.

Katso ohjeet myös kinkun paistamiseen ja muihin joulupöydän herkkuihin.

Aprikoosikuorrutus joulukinkulle

Arvostele resepti
4 arvostelua
8 annosta | Valmistusaika: n. 15 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Maidoton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Aprikoosikuorrutus joulukinkulle
 • 1 dl aprikoosimarmeladia
 • 3 rkl sinappia (väkevää)
 • 0.5 dl korppujauhoa
 • 0.5 dl mantelirouhetta
Aprikoosikuorrutus joulukinkulle

Valmistusohje

Sekoita keskenään marmeladi ja sinappi. Sivele seos kinkun pintaan ja ripottele päälle korppujauhot ja mantelirouhe. Paahda kinkkua 225-asteisessa uunissa (200-asteisessa kiertoilmauunissa) 7-10 minuuttia, kunnes pinta alkaa ruskistua.

Ohjeen kuorrutus riittää pienelle, noin 2-4 kilon joulukinkulle. Voit tarvittaessa moninkertaistaa ohjetta tarpeen mukaan.

Katso ohjeet myös joulukinkun paistamiseen ja muihin joulupöydän herkkuihin.

Käsittelethän lihaa oikein

 

Lisää juhlavia reseptejä

Käytämme evästeitä tarjotaksemme sinulle parempaa palvelua. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja.