
Joulukinkun kuorruttaminen viimeistelee juhlapöydän sankarin ja antaa sille herkullisen ja houkuttelevan ulkonäön. Se kaikkein perinteisin kuorrute on varmasti sinappi ja korppujauho, kananmunankeltuaisella tai ilman, mutta joulukinkun voi kuorruttaa myös monella muulla tavalla. Kinkun kuorruttaminen vaikuttaa enimmäkseen sen ulkonäköön, mutta eri vaihtoehdot antavat pintaan myös makua.
Rasvalla vai ilman?
Kypsän ja hieman jäähtyneen kinkun pinnassa oleva kamara poistetaan ennen kuorruttamista. Myös kamaran alla olevaa rasvaa voi poistaa tai olla poistamatta omien mieltymystensä mukaan. Pieni rasvapinta kuitenkin parantaa kuortumista uunissa ja pinnasta tulee rapeampi ja herkullisempi. Kuorrutteeseen kannattaa valita aineksia, jotka ruskistuvat helposti ja muodostavat uunissa kinkulle rapean pinnan yhdessä kinkun rasvan kanssa. Kuorrutteissa on usein myös jotain makeaa, kuten hilloa, siirappia tai hunajaa. Sokerit ruskistuvat kauniisti ja makeus sopii hyvin makupariksi suolaiselle kinkulle.
Vaihtoehtoja korppujauhoille
Perinteisesti joulukinkun pintaan ripotellaan korppujauhoja, jotta pinnasta saataisiin rapea. Korppujauhot voi hyvin korvata esimerkiksi murskatuilla hapankorpuilla, kekseillä, pähkinöillä ja manteleilla tai vaikka rikotuilla maissihiutaleilla. Pintaleivityksen sijaan kinkun voi myös glaseerata paksulla ja makealla glaseerauskastikkeella, jolloin kinkku saa kauniin kiillon, sokerin paahtuessa kinkun pintaan.
Vaihtelunhaluisten kannattaa kokeilla kinkun kuorrutuksessa myös vähän rohkeampia raaka-aineita. Kokeile vaikka ”parasta kinkkua mitä olen maistanut” -kommentteja kerännyttä pähkinävoilla kuorrutettua joulukinkkua, jossa kuorrute saa makua mm. maapähkinävoista, parmesaanista ja vaahterasiirapista.
Loppusilaus kuumassa uunissa
Anna joulukinkunkinkun kuorrutteen ruskistua 225-asteisessa uunissa (200-asteisessa kiertoilmauunissa) n. 5-7 minuuttia, kunnes pinta on saanut väriä ja rapeutta. Kuorruttamisen kanssa on syytä olla varovainen, sillä kuorrute saattaa herkästi palaa kuumassa uunissa. Annetut ohjeajat kuorruttamiselle ovat siksi suuntaa antavia ja melko maltillisia. Kuortumista kannattaa kellosta huolimatta vahtia tarkkaan, sillä muutos sopivasta palaneeksi saattaa tapahtua nopeasti. Aloita kuorruttaminen siis ensin ohjeen minimiajalla ja lisää aikaa tarpeen mukaan pienissä erissä.
Jos käytössä on kiertoilmatoiminnolla varustettu uuni, kannattaa tätä ominaisuutta käyttää kinkun kuorruttamisessa. Uunissa kiertävä ilma saa aikaan tasaisemmin ruskistuneen pinnan kuin perinteinen ylä-/alalämpö, grillivastuksesta puhumattakaan. Kinkku kannattaa kuitenkin sijoittaa uunissa mahdollisimman alas ja mahdollisesti myös kääntää kuortumisen aikana, sillä ruskistuminen on yleensä nopeinta puhaltimen vieressä.
Gluteeniton kuorrutus joulukinkulle



Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.
Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

1 dl omenahilloa
1 kpl keltuaista
3 rkl sinappia (väkevää)
50 g gluteenittomia keksejä tai korppuja (esim. Semper Cantucci Mandel)

Valmistusohje
Murskaa keksit tai korput hienoksi rouheeksi tehosekoittimessa tai muovipussin sisällä. Sekoita keskenään omenahillo, keltuainen ja sinappi. Sivele seos kinkun pintaan ja ripottele päälle rouhittuja keksejä tai korppuja. Pidä kinkkua 225-asteisessa uunissa (200-asteisessa kiertoilmauunissa) 7-10 minuuttia, kunnes pintaan alkaa ilmestyä tummia pilkkuja.
Ohjeen kuorrutteesta riittää noin 6-8 kilon kinkulle, mutta voit tarvittaessa moninkertaistaa tai vaikkapa puolittaa annosmäärän tarpeen mukaan.
Myös kinkun glaseeraaminen on gluteeniton vaihtoehto, jos haluat kokeilla perinteisestä poikkeavaa tapaa viimeistellä kinkku.
Pähkinävoilla kuorrutettu joulukinkku

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.
Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

1 kpl HK Rypsiporsas® Juhlakinkku potkalla, tuoresuolattu
- paistopussi
Pähkinäkuorrute
- 100g pistaasipähkinöitä
- 100g macadamiapähkinöitä
- 50g parmesanjuustoa raastettuna
- 100g maapähkinävoita
- 1 ruukku lehtipersiljaa
- 2 rkl vaahterasiirappia tai taloussiirappia
- 1 kananmuna
- 1 tl suolaa

Valmistusohje
Ota kinkku huoneenlämpöön. Kinkun sisälämpötilan tulisi nousta jääkaappilämpötilasta noin 10 asteeseen ennen kypsennystä.
Laita kinkku paistopussiin ja kuumenna uuni 100-120 asteeseen. Paista kinkku noin 1-1,5 tuntia per kilo, kunnes paistolämpömittari osoittaa 75-80 astetta, eli noin 10 tuntia.
Ota kypsä kinkku uunista ja jäähdytä hetken aikaa jotta päältä on helpompi poistaa nahka ja tarvittaessa ylimääräistä rasvaa, Siivilöi paistoliemi astiaan, jäähdytä ja kuori päältä rasva talteen. Älä heitä mitään pois.
Rypsiporsas®-kinkun rasvasta ja voista saa tehtyä maistuvan hollandaise-tyyppisen kastikkeen joulupöytään ja kinkun nahasta rapeita sipsejä.
Paahda pähkinöitä 160 asteisessa uunissa 8-12 minuuttia. Rouhi paahdetut pähkinät hienoksi, lisää parmesan ja hienonnettu lehtipersilja ja sekoita.
Mittaa toiseen astiaan pähkinävoi, siirappi, kananmuna ja suola. Sekoita tasaiseksi ja lisää joukkoon pähkinät juuri ennen kinkun kuorrutusta. Levitä seos käsin kinkun päälle ja paahda 200 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia, kunnes väri on kauniin ruskea.
HUOM! Kuortumista kannattaa vahtia, sillä kuorrute saattaa herkästi palaa.
Perinteinen Joulukinkku


Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.
Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään
1 kpl HK Rypsiporsas® Juhlakinkku potkalla, tuoresuolattu
- 1 dl vahvaa sinappia
- 1 kananmunan keltuainen
- 1,5 dl korppujauhoja
- (kokonaisia neilikoita)
Valmistusohje
Ota kinkku huoneenlämpöön useita tunteja ennen paistamisen aloittamista.
Työnnä lihalämpömittarin piikki lihan paksuimpaan kohtaan. Kinkku on uunivalmis, kun mittari näyttää 8-10 astetta.
Laita kinkku ritilän päällä 100-125 asteiseen uuniin ja ritilän alle uunipelti. Kaada uunipellille lasillinen vettä, niin rasva ei pala kiinni uunipeltiin ja uuni saa sopivasti kosteutta.
Kinkun paistoaika on noin 1 tunti/kg. Mehevän kinkun sisälämpötila on 75 astetta ja perinteisen, murean kinkun 78 - 80 astetta.
Kun kinkku on paistunut, ota se pois uunista ja anna levätä huoneenlämmössä muutaman tunnin. Poista kinkusta seuraavaksi mahdollinen verkotus ja kamara. Kuori silava pois ja nosta kinkku puhtaalle uunipellille.
Sivele kinkun pinnalle sinappi-keltuaisseosta ja ripottele päälle korppujauho. Koristele halutessasi vielä neilikoilla ja laita kuorrutettu kinkku 225-asteiseen uuniin noin viideksi minuutiksi, minkä jälkeen kauniiksi ruskistuneen kinkun voi asettaa lepäämään.
Aprikoosikuorrutus joulukinkulle


Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.
Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

1 dl aprikoosimarmeladia
3 rkl sinappia (väkevää)
0.5 dl korppujauhoa
0.5 dl mantelirouhetta

Valmistusohje
Sekoita keskenään marmeladi ja sinappi. Sivele seos kinkun pintaan ja ripottele päälle korppujauhot ja mantelirouhe. Paahda kinkkua 225-asteisessa uunissa (200-asteisessa kiertoilmauunissa) 7-10 minuuttia, kunnes pinta alkaa ruskistua.
Ohjeen kuorrutus riittää pienelle, noin 2-4 kilon joulukinkulle. Voit tarvittaessa moninkertaistaa ohjetta tarpeen mukaan.