Sinisen Lenkin historia

Tutustu Sinisen lenkin mielenkiintoiseen historiaan ja kuluttajien muistoihin suomalaisten rakastamasta klassikosta.

Sinisen Lenkin historia

Tiesitkö, että kunnianosoituksena suomalaiselle makkaralle julistettiin vuonna 1991 Kansallinen lenkkipäivä, jota vietetään HK:n Sinisen Lenkin syntymäpäivänä, aina elokuun kolmantena perjantaina?  

LÄHDE LENKILLE

Ota tästä Lenkkipäivän tanssiliikkeet haltuun!

1950-luku

Helsingin Kauppiaat Oy valmisti ensimmäiset lenkkimakkaransa jo 50-luvun lopussa. Makkarat valmistettiin luonnonsuoleen käsityönä, mikä teki valmistuksesta hidasta ja kallista. Lenkkimakkaran kilohinta olikin tuolloin korkeampi kuin täyslihan: lenkki ei vielä ollut joka kodin perusruokaa.

Muisto Sinisestä Lenkistä: Makkara-”varas”

Olimme metsästysreissulla. Minä ja veljekset, Ranni ja Renni, sekä ajokoira Eppu ja pystykorva Lulu. Oli jo saatu ajosta jänis saaliiksi. Koirat siitä lähti johonkin ympäristöön pyörimään, ja me ajattelimme pistää pystyyn pienen evästauon. Valitsimme siinä jokainen oman taukopaikan ja availimme reppuja. Olimme siinä Rennin kanssa jo saaneet kahvit kuppeihin ja makkaraleivät käsiimme. HK:n Sinisestä tietysti, kun se sattui olemaan meidän jokaisen herkkua. Ranni, joka erityisesti piti "HK:n blööstä", oli laittanut suuhunsa oikein pitemmän pätkän lenkistä – toisessa kädessään kahvikuppi ja toisessa voileipä.
 
Juuri kun hän oli istuutumassa kannolleen, molemmat kädet varattuina, niin koirat pelmahti samalla paikanpäälle. Ajokoira tuli ja vetäisi hetikohta isäntänsä suusta lenkkimakkaran. Katsoimme Rennin kanssa,mitä hiivattia nyt tapahtui. Rannin naama painui ruttuun. Ajokoiran hotkiessa makkaraa siltä putosi jotain maahan. Siihen iski heti pystykorva ja alkoi kaluamaan saalistaan. Renni huusi veljelleen: ”Perhana, hampaas vei!”. Ranni siihen: ”Feikö?”. Ja syöksyi samalla pystykorvan luokse. Kaivoi sieltä kidasta sitten omat tekohampaansa. Huuhteli niitä vähän kahvilla ja laittoi suuhunsa. Meinasi siinä vähän nauru pärskähdellä jokaiselta. Ja olihan sille pystykorvallekin annettava vähän kunnon lenkkiäkin.
 
-Herkkua

1960-luku

Vielä 1960-luvun alussa jokaisen lenkkimakkaran päähän sidottiin käsin alumiininen sinetti, joka kertoi tuotteen laatunimen. Vuonna 1963 käyttöön otetun Naturin-kuoren myötä siirryttiin koneellisesti kiinnitettäviin niitteihin ja alumiinisinetit poistuivat käytöstä. Mutta koska elintarvikeasetus vaati yhä tuotteeseen tiedon makkaran laadusta, kuoren sisäpintaan painettiin sana "lenkkimakkara" sinisellä, mustikoista saadulla värillä. Sisartuotteessa komeili sana "kiuaslenkki" punaisella. Vuotta 1963 pidetäänkin Sinisen Lenkin syntymävuotena.
 
Sininen painatus erotti HK-lenkkimakkaran kilpailijoistaan. Niinpä kauppiaat alkoivat ennen pitkää tehdä tilauksensa lyhyesti "20 lenkkiä sinistä ja kymmenen punaista". Myöhemmin tapa siirtyi myös tiskin toiselle puolelle, kansan suuhun.

Muisto Sinisestä Lenkistä: Evästä sedälle

Olin rippikouluikäisenä juuri leskeytyneen setäni apuna. Hänellä ei ollut vanhankansan miehenä juuri käsitystä taloudenhoidosta, siivoamisesta, pyykkäämisestä, ruuanlaitosta tai edes asioinnista pankissa. Hänen vaimonsa oli ollut perinteinen vanhan kansan emäntä ja hoitanut kodin niin, että setäni sai keskittyä nopeitakin lähtöjä vaatineeseen konekorjaajan työhönsä. Minä kelpasin oppaaksi "naisten hommien" maailmaan varmaan juuri siksi, etten ollut itse vielä emäntäiässä. Joten siivosimme siis huushollia, leivoimme pakkaseen ja sitä rataa.
 
Eräänä päivänä setäni hälytettiin taas kiirehommiin ja minä jäin hänen asunnolleen siivoilemaan. Hän palasi kotiin iltapäivällä kiireisenä ja hoputti kauppaan lähtöä, jotta saadaan evästä vatsaan. Näppäränä tyttönä löysin jääkaapista Sinistä Lenkkiä, kananmunia ja kaapista makaronia ja tein makaronilaatikon. Pilkoin Sinisen Lenkin pieniksi kuutioiksi, keitin makaronit ja nakkasin munamaidon kera vuokaan ja uuniin. Sedän tullessa siis kiireisenä kotiin, hän huomasi, että olenkin jo laittanut ruokaa ja kohta päästäisiin syömäänkin jo. Hänen silmänsä ihan kyyneltyivät ja joka kerta soitellessamme hän muistuttaa tuosta päivästä.
 
-Suppana

 

1970-luku

Maaltamuuton hurjimpina aikoina 1970-luvun taitteessa Sinisen Lenkin kysyntä kasvoi voimakkaasti – se alkoi olla jo käsite. Menekkiä lisäsi entisestään parantunut säilyvyys, kun tuotannossa siirryttiin hygieenisempiin vakuumipakkauksiin. Niiden myötä myös kuoren sininen painatus poistui ja sen tilalle painettiin uuteen pakkaukseen sana ”Sininen”.

Muisto Sinisestä Lenkistä: Runebergin ”tortut”

Joitakin vuosia sitten luin uuden reseptin Runebergin torttujen valmistamiseen.
Olimme partiokämpällä talkoissa ja lauantai-iltana saunan jälkeen lähdin keittiöön tekemään iltapalaa. Kaveri oli lukenut saman reseptin. Laitoimme oven kiinni, paloittelimme viisi HK:n sinistä paloiksi (nelisen senttiä), päälle ketsupista rengas ja sinapista sisus.
Laitoimme Runebergin tortut uuniin, niitä tuli kaksi pellillistä, ja kun veimme kuumat tortut tarjolle, niin kymmenellä miehellä ei kauaa mennyt peltien tyhjentämiseen. Kokkitaitojamme kehuttiin pitkään.
 
-rmv1987

1980-luku

HK Sininen Lenkki -nimi vietiin tavaramerkkirekisteriin vuonna 1980. Tuotteen kulutus kasvoi edelleen ja tuotantotilat Sörnäisessä jäivät pieneksi. Samalla vuosikymmenellä HK Sininen Lenkki® nousi Suomen ostetuimmaksi ja tunnetuimmaksi lenkkimakkaraksi. 
 
Makkaramestari Urho Hirvosta (kuvassa) pidetään Sinisen isänä.

Muisto Sinisestä Lenkistä: Lapsuuden laskiainen

Muistan elävästi, kuinka lapsuuteni laskiaistiistaina söimme kotipihan grillikatoksessa äidin keittämää hernerokkaa, paistoimme HK:n sinistä (kuoret pois, makkarat halkaistu ja pätkitty lapsille sopiviksi paloiksi) ja joimme lämmintä mustaherukkamehua. Kestittäjänä oli äitini ja mukana meidän omien lasten lisäksi olivat äitini silloiset hoitolapset.
 
-utas
 
 

1990-luku

Tuotanto siirrettiin Vantaalle HK Ruokataloon, joka vihittiin käyttöön vuonna 1991. Tuotanto on uusinta teknologiaa. Myyntimäärät ovat vuosittain noin 10 000 000 kg.
 
Kunnianosoituksena suomalaiselle makkaralle, hyvälle perusruualle ja monipuoliselle ruuan raaka-aineelle julistettiin vuonna 1991 oma "Kansallinen lenkkipäivä". Kansallista lenkkipäivää vietetään HK:n Sinisen syntymäpäivänä, aina elokuun kolmantena perjantaina.

Muisto Sinisestä Lenkistä: insinöörilenkki

Olimme ystäväni kanssa kesämökillä ja ruuaksi olimme tekemässä uunimakkaraa perunamuusilla. Pyysin ystävääni leikkaamaan makkaran sopusuhtaisiksi paloiksi. Kyseinen ystävä ei laita itse ruokaa, ja insinöörin jämptiydellä siivutti makkaran millintarkasti kaarevuuden huomioon ottaen, en seurannut oliko viivoitin ja muut apuvälineet käytössä.
 
Lopuksi hän laittoi sinapit ja ketsupit + juustot makkaralle ja herne-maissi-paprikaa keskelle. Touhu kesti kauemmin kuin minulta perunamuusin teko, mutta ainakin ruoka on estettisen kaunis. Sen jälkeen meillä on syöty vain insinöörilenkkiä.
 
-rundi

2000-luku

Sininen Lenkki kasvatti milleniumin kunniaksi pituuttaan, ja sitä saa perinteisen koon lisäksi Iso Sinisenä. Sininen on saanut rinnalleen myös makuvariantteja – tuoteperhe täydentyi 2000-luvun alussa kahdella uutuudella: Sininen Lenkki Kevyt ja Sininen Lenkki Juusto.

2010-luku

Vuosikymmenen alku oli HK:lle juhlien täyttämää aikaa. Vuonna 2013 yritys juhli 100-vuotissyntymäpäiväänsä ja Siniselle tuli täyteen 50 vuotta suomalaisten kansallismakkarana. Juhlien kunniaksi myyntiin tuli myös Sininen Lenkki Juhla. Vaikka ikää alkaakin jo mittarissa olla, Sininen Lenkki edelleen vahvasti kiinni tässä päivässä ja maistuu suomalaisille tuttuun tapaan.
 
Legendan resepti on monella tapaa säilynyt samana koko makkaran kymmenien vuosien mittaisen historian. Raaka-aineet ovat toki jonkin verran vaihdelleet ajan muutosten mukana – alkuvaiheessa käytettiin hevosen- ja naudanlihaa, kun taas nyky-Sinisen pääasiallinen raaka-aine on sianliha. Maustaminenkin on mullistunut. Kun Urho Hirvosen aikaan makkaramestari arvioi raakaa makkaramassaa maistamalla, tulevat maustesekoitukset nyt valmiina maustetoimittajalta ja ne lisätään tietokoneen ohjaamina makkaran massaan.

2020-luku

2020-luku tuo mukanaan Sinisen Lenkin 60-vuotisjuhlat.  Olemme kysyneet kuluttajilta mikä makupari sopisi tälle klassikolle parhaiten ja tuotantotestaukset ovat jo käynnissä.  Arvaatko sinä jo mikä maku kauppoihin ilmestyy? 

Tutustu uuteen tapaamme tuottaa ruokaa

Lue lisää