Usein kysytyt kysymykset

Täältä saatat löytää vastauksen mieltä askarruttavaan kysymykseesi. Voit myös soittaa numeroon 0800 05450. Maksuton numero palvelee sinua arkisin klo 10-14.

Usein kysytyt kysymykset

Alkuperä

Mikä on lihan alkuperä HK-merkin tuotteissa?

HK-merkin tuotteet valmistetaan aina suomalaisesta lihasta.

Allergeenit

Ovatko makkarat ja leikkeleet gluteenittomia?

Kyllä. HK-tuotemerkin kaikki makkarat ja leikkeleet ovat gluteenittomia eli ne sopivat keliaakikoille.

Lisä- ja säilöntäaineet

Miksi lisäaineita käytetään?

Lisäaineita käytetään elintarvikkeeseen tiettyä tarkoitusta varten ja ne kerrotaan pakkauksissa. Käyttötarkoituksia ovat mm. elintarvikkeen turvallisuuden lisäys estämällä mikrobien kasvua, elintarvikkeiden rakenteen parannus, ulkonäön muokkaaminen houkuttelevammaksi tai elintarvikkeen maun, rakenteen ja ravitsemuksellisen laadun säilyttäminen koko myyntiajan. Useat lisäaineet ovat luonnosta peräisin ja niitä esiintyy myös luontaisesti eräissä elintarvikkeissa. Esimerkiksi puolukka sisältää vettä, sokeria, vitamiineja, kivennäisaineita, happoja, hyytelöitä, väriaineita ja aromeita. Jos puolukan kyljessä olisi tuoteseloste, siinä lukisi mm.: luontaiset hapot E200 ja E210, hyytelöimisaine E440 ja väriaineet E160a ja E163.

Mitä ovat emulgointi-, stabilointi- ja sakeuttamisaineet?

Emulgointi-, stabilointi- ja sakeuttamisaineet ovat ryhmä lisäaineita, joita käytetään, kun halutaan vaikuttaa elintarvikkeen rakenteeseen. Aineilla on useita käyttötarkoituksia. Emulgointiaineen avulla esim. rasvapisarat jakautuvat ruokaan tasaisesti ja kestävästi muodostaen emulsion. Näin esimerkiksi kuljetuksen ja varastoinnin aikana tuote säilyttää halutut ominaisuutensa. Stabilointiaineet vaikuttavat tuotteen tasaisuuteen. Esimerkiksi mansikkahillossa mansikat jakautuvat sen avulla tasaisesti, eivätkä nouse pintaan. Sakeuttamisaineet sakeuttavat tuotetta. Näin saadaan aikaan esim. ohuita maustekastikkeita. Emulgointi-, stabilointi- ja sakeuttamisaineita esiintyy luonnostaan useissa elintarvikkeissa tai niitä voidaan valmistaa luonnollisista lähteistä kemiallisesti.

Tuotetiedot ja ainesosat

Mitä eroa on tärkkelyksellä ja muunnetulla tärkkelyksellä?

Monet kasvit varastoivat energiaa tärkkelyksen muodossa. Elintarvikkeissa käytetään tärkkelyksiä sakeuttamis- ja stabilointiaineena antamaan tuotteelle rakennetta. Ne valmistetaan maissista, vehnästä, riisistä, perunasta tai tapiokasta. HK-merkin tuotteiden pakkausmerkinnöissä ilmoitetaan tärkkelyksen alkuperä. Tärkkelystä voidaan muuntaa kemiallisilla, fysikaalisilla ja entsymaattisilla menetelmillä. Kemiallisella käsittelyllä saadaan muunnettuja tärkkelyksiä, jotka kestävät korkeita lämpötiloja ja säilyttävät rakenteensa muuttumattomana kaupasta kuluttajan jääkaappiin asti.

Mitä ruokamakkaroiden kuoret ovat?

Ruokamakkaroiden kuoret ovat luonnonsuolta. Toisaalta esimerkiksi Sinisessä Lenkissä käytetään kollageeni-suolta, joka ei ole syötävää ja tulee poistaa ennen makkaran syömistä. Mikäli makkaran kuori on luonnonsuolta, pakkausmerkinnöissä kerrotaan mistä eläimestä se on peräisin.

Mitä suolaa käytetään HK:n tuotteissa?

HK:n tuotteissa käytetään pääasiassa jodioitua suolaa, joka merkitään tuotteen ainesosiin merkinnällä ”jodioitu suola”. Osaan tuotteista suolaa tulee myös mm. mausteseosten kautta, jolloin se ei aina ole jodioitua. Tällöin ainesosissa lukee ”suola”. Lisäksi käytämme joissain tuotteissa natriumin vähentämiseksi mineraalisuolaa, jolloin ainesosissa on merkintä ”mineraalisuola (natrium- ja kaliumkloridi)”.

Tuotevirheet

Miksi nakkipaketissa oli sinistä muovia?

Kuorettomia nakkeja valmistettaessa massa ruiskutetaan siniseen muovisuoleen kypsennyksen ajaksi. Tämän jälkeen nakit kuoritaan koneellisesti. Joskus sinistä kuorta saattaa jäädä tuotteeseen. Muovi on keittämisen kestävää elintarvikemuovia eikä siitä liukene tuotteeseen mitään.

Miksi paistovahti ei aina toimi kunnolla?

Paistovahti on muovinen ja kertakäyttöinen. Marinoiduissa tuotteissa saattaa paistovahtiin mennä mausteita tai öljyä, jolloin sen toiminta heikkenee. Paistovahdin pää kannattaakin pyyhkiä talouspaperilla ennen uuniin laittoa, jolloin toimintavarmuus kasvaa. Paistovahti ei välttämättä toimi, jos se on jäänyt verkon tai lihan sisälle jumiin. Tuotteen pakastaminen ja sulattaminen lisää tätä riskiä. Paistamista onkin aina seurattava myös ajallisesti. Nyrkkisääntö on, että paistia pidetään uunissa 150 asteessa 1 h 50 min painokiloa kohti. 

Tutustu uuteen tapaamme tuottaa ruokaa

Lue lisää