Aito lihaliemi onnistuu myös kotona

Aito lihaliemi onnistuu myös kotona

Hyvä lihaliemi on erinomainen pohja kaikkeen lihaisaan ruuanlaittoon. Sen lisäksi lihaliemi maistuu myös sellaisenaan, ja klassisen jauhelihapiirakan kanssa nautittuna se lämmittää kummasti kylmintäkin talvi-iltaa.

Talven lähestyessä sitä huomaa kaipaavansa ruoalta vahvempia makuja. Lihaisat padat, runsaat keitot ja tummat kastikkeet kuuluvat kylmään ja pimeään vuodenaikaan. Kun liharuokien valmistuksen ja maun haluaa viedä astetta syvemmälle, kannattaa harkita lihaliemen valmistamista itse. Lihaliemi on paitsi hyvän makuista, se myös huokeaa ja ekologista.

Liemen raaka-ainelista ei pituudellaan päätä huimaa. Tärkeimpiä ovat lihaisat naudanluut, liemijuurekset ja vesi. Näiden lisäksi liemeen voi lisätä esimerkiksi sieniä, joilla saadaan entisestään voimistettua liemen lihaisaa makua. Lihaisia luita löytyy parhaiten kauppahalleista ja pienistä lihakaupoista. Jos luita ei ole tarjolla, kannattaa kysellä omalta kauppiaalta luullista keittolihaa. Usein liemeen lisätään myös pippureita ja tuoreita yrttejä, kuten timjamia tai persiljaa.

Luita paahdetaan ensin kuumassa uunissa, joka antaa liemelle sekä makua että tummaa väriä. Myös juuresten maku voimistuu uunissa paahtamalla. Tämän jälkeen työlistalla onkin lähinnä keittämistä ja vielä keittämistä. Kun liemen keittäminen aloitetaan kylmästä vedestä, liemen pinnalle alkaa kertyä kiinteää vaahtoa veden kuumetessa. Vaahto ei ole vaarallista, mutta sen kuoriminen pinnalta pitää liemen kirkkaana.

Makujen irtoaminen luista ja lihoista kestää kauan, joten liemi saa puksutella pikkutulella kolme-neljä tuntia. Vettä lisäillään tarpeen mukaan, loppuvaiheessa lisätään joukkoon myös juurekset, yrtit ja sienet. Kasvisten maku irtoaa nopeammin, joten tunnin päästä liemi on valmis siivilöitäväksi. Periaatteessa liemi on jo tässä vaiheessa valmis, mutta sitä kannattaa tiivistää haihduttamalla siitä vettä pois. Siivilöidyn liemen annetaan siis vielä kiehua, kunnes se on kutistunut vähintään puoleen alkuperäisestä määrästä.

Vaikka lihaliemen valmistus ei kovin vaikeaa olekaan, vaatii se kuitenkin hyvän tovin aikaa. Siksi sitä kannattaakin valmistaa kerralla niin paljon, kuin kodin suurin kattila vetää sisäänsä. Valmista lihalientä voi hyvin pakastaa myöhempää käyttöä varten pakasterasioihin tai –pusseihin. Kun lihalientä keittää reilusti kokoon, siitä saadaan aikaan hyvin intensiivisen makuista ja riittoisaa. Se kannattaa pakastaa jääpalapusseihin pakattuna, jolloin pakastimesta löytyy aina tarpeen tullen maukasta, edullista ja täysin lisäaineetonta fondia, jonka maku taatusti voittaa kaupan versiot!

Hyvä lihaliemi on erinomainen pohja kaikkeen lihaisaan ruuanlaittoon, kuten vaikkapa keittoihin, kastikkeisiin ja patoihin. Sen lisäksi lihaliemi maistuu myös sellaisenaan, ja perinteisen jauhelihapiirakan kanssa nautittuna se lämmittää mukavasti kylmintäkin iltaa.

Lihaliemi

Arvostele resepti
94 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 4 h 30 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton Maidoton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Lihaliemi
 • n. 2 kg naudan lihaisia luita, putkiluita tai luullista keittolihaa
 • vettä
 • 2 sipulia
 • 2 porkkanaa
 • 2 valkosipulinkynttä
 • 1 palsternakka
 • 1 pala juuriselleriä
 • 1 tl suolaa
 • 10 mustapippuria
 • 2 laakerinlehteä
 • 1 pieni kimppu tuoretta timjamia
Lihaliemi

Valmistusohje

Kuumenna uuni niin kuumaksi kuin mahdollista. Huuhtele luut kylmällä vedellä ja asettele ne uunipellille. Paahda luita noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat tumman ruskeita. Laita luut kattilaan ja peitä kylmällä vedellä. Kuumenna liedellä kiehuvaksi ja poista reikäkauhalla pinnalle kertyvä vaahto. Paahda samaan aikaan paloitellut juurekset uunissa noin 10 minuuttia.

Lisää liemeen suola, pippurit ja laakerinlehdet. Anna hautua kannen alla noin 3 tuntia ja lisää tarvittaessa vettä. Lisää joukkoon paahdetut juurekset ja timjamin oksat. Keitä vielä tunti ja siivilöi liemi huolellisesti. Anna liemen kiehua kasaan, kunnes sitä on jäljellä noin puolet. Tarkista suolan riittävyys.

Tarjoile höyryävän kuumana alkuruokana tai jäähdytä myöhempää käyttöä varten.

 

Lisää juhlavia reseptejä