Ameriikan maut - make grillaus great again!

Ameriikan maut - make grillaus great again!

Vaikka toisaalta sitähän se on ollutkin jo lähes viisikymmentä vuotta. Varma kesän merkki luonnon heräämisen ohella on ilmassa väreilevä grillin tuoksu, kun kotitalouksien grillit on kaivettu esiin talviteloilta ja ensimmäisiä makkaroita grilleissä tiristellään. Suomessa grillaus alkoi yleistymään 1970-luvulla, kun perheiden vapaa-aika lisääntyi viikonloppujen muuttuessa 60-luvun lopulla kaksipäiväisiksi. Useasta kodista löytyi juuri markkinoille tullut hauskoissa väreissä kiiltelevä emalinen Arabian kupugrilli, jonka perheen isäntä täräytti tulille juhlallisin menoin. Tuohon maailmanaikaan grillissä tirisivät yleisimmin makkara, grilliluut ja kyljykset. Vaan kuinkapa lienee asianlaita nykyään?

Varsinkin viikonlopun lähestyessä monessa taloudessa alkaa tänäkin päivänä armoton pohtiminen viikonlopun grillimenusta. Grillaisiko pitkän kaavan mukaan vai mennäänkö ihan makkaralinjalla? Noh, tosigrillaajat valitsevat molemmat - makkarat grillataan nautittavaksi varsinaista pääruokaa grillatessa. Toiset seuraavat tiiviisti maailman trendejä ja soveltavat niitä omaan grillaukseensa, kun taas toiset luottavat vanhoihin tuttuihin.

Myöskään grillin valinta ei ole niin yksinkertaista kuin tuolloin hippien kulta-aikaan 60-70-luvuilla. Valinnanvaraa grilleissä on niin paljon, että heikkoluontoisimmat menevät vallan sekaisin. Vaikka hardcore-grillaajat sanovatkin hiiligrillin olevan ainoa oikea vaihtoehto, on totuus kuitenkin se, että mikäli hiilillä ei osaa grillata, ei sellaista kannata hankkiakaan (ellei vakaa aikomus tätä taitoa ole opetella). Tällöin kaasugrilli on erittäin onnistunut ostos. Sähkögrilli puolestaan on useimmissa kerrostaloissa ainoa vaihtoehto parvekegrillaukseen. Vaikka sähkögrillillä ei savun makua ruokaan saakaan hiiligrillin tavoin, tuo se kuitenkin kivaa vaihtelua ja kesäntuntua perinteiseen kokkaamiseen. Ja onko mitään parempaa kuin ärsyttää naapuria herkullisella grilliruoan tuoksulla?

Ameriikan maut

Amerikkalainen grillaus on sekoitus trendiä sekä vanhaa tuttua. Se on jo usean vuoden ajan ollut menossa mukana, mutta kuitenkin se esiintyy edelleenkin lähes jokaisella grillauksen trendilistalla – vieläpä globaalisti. Amerikkalainen grillaus on toki melko laaja käsite, sillä se, miten pitmasterit Texasissa homman hoitavat, voi erota suurestikin vaikkapa San Franciscon kokeilevammasta tyylistä. Yksi asia kuitenkin on mikä pysyy – reilut maut.

Ameriikan maut -sarjasta löytyy tuote jokaiseen grilliin aina laavupaikkojen avotulilta kaupunkiparvekkeiden pieniin sähkögrilleihin. Esimerkiksi Viljaporsaan jättipihvi Santa Fe kypsyy suuresta koostaan huolimatta myös sähkögrillissä, kun taas texasilaisittain maustettu grilliseiväs ei perinteiseen sähkögrilliin edes mahdu - ainakaan katkaisematta keskeltä kahtia.

Klassisinta tyyliä jenkkigrillattavissa edustavat possun ribsit, jotka löytävät kesäisin myös Suomessa jokaisen vähänkin enemmän grillaavan kesäkokin grilliritilältä. Oivallinen valinta tähän on Viljaporsaan Baby Back Ribs Carolina. Ribsit vaativat pitkän kypsennyksen, joten ne on hyvä esikypsentää uunissa miedolla lämmöllä ja lopuksi grillata niihin savuinen maku tai sitten hoitaa koko prosessi grillissä epäsuoralla lämmöllä (barbecue). Tekipä homman kummalla tavalla hyvänsä, ei se ole hätähousun hommaa. Mutta se lopputulos odottelun jälkeen, se on kuulkaas nannaa!

Vaikka trendejä, tekniikoita, välineitä ja muita härpäkkeitä grillauksessa on jopa tuskastuttavankin paljon, on kaikkein tärkein muistettava asia hauskanpito ja yhdessä tekeminen. Grillaus ei ole vain ruoanlaittoa, vaan se on pieni tapahtuma ja aina aihe juhlaan. Pienellä tarkkaavaisuudella ja keskittymisellä lopputuloskin on mitä mainioin!

Viljaporsaan grillifileetä ja baked beans

Arvostele resepti
4 arvostelua
4-6 annosta | Valmistusaika: n. 45 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Viljaporsaan grillifileetä ja baked beans

1 pkt HK Viljaporsaan Grilliseiväs Ulkofileestä Texas

2 prk papuja tomaattikastikkeessa, esim. Heinz
½ punasipuli silputtuna
2 valkosipulin kynttä viipaloituna
½ pnt lehtipersiljaa ja rouhittua mustapippuria
loraus rypsiöljyä

Lisäksi laakeahko foliorasia

Viljaporsaan grillifileetä ja baked beans

Valmistusohje

Kuumenna foliorasia grillissä ja lorauta siihen öljyä. Lisää rasiaan sipulisilppu ja valkosipuli. Anna sipuleiden saada hieman väriä. Lisää mukaan lehtipersilja ja sekoittele hetki, kunnes persiljakin alkaa ”paistumaan”. Kaada joukkoon pavut, sekoita ja anna muhia puolisen tuntia välillä sekoitellen.

Grillaa grilliseipääseen hyvä väri molemmin puolin. Tökkää lihan paksuimpaan kohtaan paistimittari (mielellään digitaalinen). Vähennä grillin lämpöä ja jatka grillaamista miedolla lämmöllä, kunnes mittari näyttää lihan sisälämpötilaksi 72 astetta. Kääri liha folioon ja anna vetäytyä ainakin kymmenen minuuttia.

Viipaloi grilliseiväs ja tarjoa papujen kera.

 

Grillattuja baby back ribsejä ja kaali-punasipulisalaattia

Arvostele resepti
1 arvostelu
4 annosta | Valmistusaika: n. 3 h | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Grillattuja baby back ribsejä ja kaali-punasipulisalaattia

2 pkt HK Viljaporsaan Baby Back Ribs Carolina

 

Kaali-punasipulisalaatti:

½ kiinankaali ohueksi viipaloituna
1 punasipuli ohueksi viipaloituna
15 mintunlehteä silputtuna
½ pnt basilikaa silputtuna
½ sitruunan raastettu kuori ja mehu
1 dl majoneesia, esim. Hellmann's Real
suolaa
rouhittua mustapippuria

Savuchiliketsuppi:

2 dl hyvää ketsuppia
½ dl chipotle-kastiketta
½ tl rouhittua mustapippuria
1 tl savuaromia

Grillattuja baby back ribsejä ja kaali-punasipulisalaattia

Valmistusohje

Kääri ribsit folioon ja kypsennä 150-asteisessa uunissa noin 2,5 tuntia, kunnes liha on kypsää ja irtoaa lähes luusta. Voit tehdä tämän vaiheen valmiiksi hyvin vaikka jo edellisenä päivänä ja jäähdyttää ribsit seuraavaa päivää varten.

Sekoita savuchiliketsupin ainekset keskenään ja anna maustua kylmässä ainakin puolisen tuntia.

Sekoita kaali-punasipulisalaatin ainekset keskenään ja anna maustua hetki ennen tarjoilua.

Grillaa esikypsennetyt ribsit kuumassa grillissä molemmin puolin, kunnes niissä on kaunis grillattu ja rapea pinta. Leikkaa ribsit luiden välistä ja tarjoa kaali-punasipulisalaatin kera.

Bbq-possua, chilivoita ja parmesaaniparsaa

Arvostele resepti
2 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 40 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Bbq-possua, chilivoita ja parmesaaniparsaa

1 pkt HK Viljaporsaan Jättipihvi sisäfilee, Santa Fe

1 nippu vihreitä parsoja
100 g parmesaania
2 rkl oliiviöljyä
suolaa

Chilivoi:

100 g voita
25 g chipotle-kastiketta
2 rkl hienonnettua lehtipersiljaa
1/3 tl rouhittua mustapippuria
1 tl sitruunamehua

Bbq-possua, chilivoita ja parmesaaniparsaa

Valmistusohje

Valmista ensin maustevoi. Sekoita kaikki ainekset hieman pehmenneeseen voihin huolellisesti ja kääri pötkyläksi tuorekelmuun. Laita voi pakastimeen kovettumaan. Vinkki: voit valmistaa voita kerralla suuremman määrän ja pakastaa sitä myöhempää käyttöä varten.

Grillaa lankkufileetä noin 15 minuuttia keskilämmöllä välillä käännellen, kunnes liha on mehevän kypsää ja pinnassa on hyvä grilliväri. Kääri lankkufilee folioon ja anna vetäytyä ainakin kymmenen minuuttia ennen tarjoilua

Pyöräytä parsat oliiviöljyssä. Grillaa parsoja kuumassa grillissä välillä käännellen noin 5 minuuttia, kunnes ne ovat napakan kypsiä ja kauniin värisiä. Mausta suolalla. Laita parsat tarjoiluastiaan ja raasta päälle reilusti parmesaania.

Leikkaa liha viipaleiksi ja tarjoa parmesaaniparsojen ja chilivoin kera.

 

Lisää juhlavia reseptejä

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksesi parantamiseksi HKScanin Tietosuojaselosteen mukaisesti. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön edellä kuvatulla tavalla. Lisätietoja.