Arkiruokaa - yhden kattilan nakkispagetti

Onnistuneen spagetin keittäminen saattaa olla kompastuskivi monelle kotikokille. Jos pastaa ei sekoittele riittävästi kypsymisen aikana, on lopputuloksena muutama yhteen liimautunut ”kaapeli”. Liian aikaisin sekoittaminen puolestaan synnyttää helposti rakettispagettia. Yllä olevalla videolla näytän, kuinka nopean arkiherkun spagetista voi valmistaa myös toisella tavalla – keittämällä pastan ja kaikki kastikkeen ainekset samaan aikaan samassa kattilassa.

Vaikka grillisesonki alkaa pian olla kuumimmillaan, monissa perheissä arki jatkaa silti rullaamistaan totuttuun tapaan. Elämä ei voi olla pelkkää grillaamista, vaan välillä on loihdittava muutakin helppoa, nopeaa ja edullista ruokaa perheen nälkäisille suille. Pastaruokia syödään varsinkin lapsiperheissä usein, joten niiden valmistuksessa kannattaa joskus kokeilla pieniä oikopolkuja. Esimerkiksi spagettia ja sen kanssa tarjottavaa kastiketta ei välttämättä tarvitse keittää eri kattiloissa, vaan kaikki ainekset voi latoa samaan kattilaan, ja näin tiskin määräkin jää pienemmäksi. Samalla pasta ehtii imeä itseensä kastikkeen hyvät maut.

Teräksinen laakea uunivuoka sopii hyvin one pot  -spagetin valmistukseen

Vaikka yleensä pastan keitto-ohjeissa veden mittaamisella ei ole suurta merkitystä, tässä ohjeessa tilanne on vähän toinen. Pastan ja veden suhde on oltava juuri oikea, jotta pastan kypsyys on parhaimmillaan, kun kaikki ylimääräinen neste on imeytynyt siihen. Kun veden joukossa on kaikki muutkin aterian raaka-aineet, neste imeytyy pastaan hieman perinteistä keittotapaa hitaammin. Sen vuoksi keittoaikakin on vähän perinteistä pidempi.

Vesi lisätään ainesten päälle kylmänä, ja spagettia kannattaa varovasti nostella irti pohjasta veden kuumetessa. Parhaiten homma hoituu leveäkärkisillä grillipihdeillä. Kun vesi alkaa reilusti poreilla, lieden lämpöä voi jo pienentää ja antaa spagetin hiljaa hautua välillä sekoitellen.

Spagetin sekoittaminen sujuu helpoiten pihdeillä

Samaa valmistustapaa voi kokeilla muillekin pastalaaduille ja kastikkeille. Esimerkiksi pennepastasta, tomaattimurskasta, pekonista ja sinihomejuustosta syntyy mainio combo. Myös perinteinen tomaattinen jauhelihakastike onnistuu tällä metodilla pikana.  Kaikki maitoa sisältävät raaka-aineet, kuten juustot ja kermat, suosittelen lisäämään vasta valmistuksen loppuvaiheessa. Muuten kastike saattaa juoksettua eli muuttua kokkareiseksi keittämisen aikana. Pastakin kypsyy nopeammin, kun liemi on alkuvaiheessa riittävän ohutta.

Tuorejuusto lisätään joukkoon vasta lopuksi

Joko ehdit kokeilla? Pistä omat one pot -vinkkisi kommenttikenttään muidenkin iloksi!

Nakkispagetti

Arvostele resepti
50 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 15 min

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Nakkispagetti
  • 400 g spagettia tai muuta pastaa
  • 1 pkt HK Aito Nakki paloiteltuina
  • 1 kpl sipulia ohuina suikaleina
  • 2 kpl valkosipulinkynttä murskattuna
  • 250 g kirsikkatomaatteja puolitettuina
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 tl mustapippuria
  • 0.5 tl suolaa
  • 0.5 tl chilijauhetta tai -rouhetta
  • 1 kpl lihaliemikuutiota
  • 1.4 l vettä
  • 1 ruukkua basilikaa
  • 1 ruukkua persiljaa
  • 100 g tuorejuustoa esim. Crème Bonjour Yrttitarha
Nakkispagetti

Valmistusohje

Laita kaikki ainekset tuorejuustoa lukuun ottamatta laakeaan kattilaan tai teräsvuokaan. Kuumenna liedellä kiehuvaksi ja vähennä lieden lämpöä. Anna porista 12 minuuttia sekoitellen. Sekoita joukkoon vielä tuorejuusto ja tarjoile.

 

Lisää juhlavia reseptejä

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksesi parantamiseksi HKScanin Tietosuojaselosteen mukaisesti. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön edellä kuvatulla tavalla. Lisätietoja.