BBQ-kastikkeet

BBQ-kastikkeet

Maistuva BBQ-kastike tekee hyvästä grillilihasta täydellisen! Tässä on muutama perusohje kastikkeiden valmistukseen ja käyttöön.

BBQ-kastike mielletään usein tummanruskeaksi, makean savuiseksi kastikkeeksi, mutta se voi olla myös jotain ihan muuta. BBQ on lyhenne sanasta barbeque, joka voi tarkoittaa joko grilliä, grillaamista tai grillijuhlia. Näin ollen BBQ-kastike on lyhyesti sanottuna grillauksessa käytettävä tai grilliruokien lisukkeena käytettävä kastike.

Maailma on täynnä toinen toistaan parempia BBQ-kastikkeiden ohjeita, eikä valmiskastikkeidenkaan valikoimassa ole valittamista. Monella grillaajalla onkin omat vuosien mittaan hiotut kastikereseptinsä tai suosikkinsa valmiskastikkeista. Mitä tahansa kastiketta käytätkin, kannattaa kastikkeiden käytössä muistaa muutama perusvinkki.

Jos sivelet kastiketta lihalle grillauksen aikana:

  • Lämmitä kastike. Jääkaappikylmä kastike on usein paksua, ja lämmittämällä notkistettu kastike on helpompi sivellä. Ei ole muutenkaan tarkoituksenmukaista sivellä 5-asteista kastiketta 120-asteiselle lihalle.
  • Jos kastike sisältää paljon sokeria, sivele kastike vasta grillauksen loppuvaiheessa. Makeat kastikkeet palavat herkästi grillin kuumuudessa.
  • Älä sivele kastiketta raa’alle lihalle, jos aiot säilyttää lopun kastikkeen tai tarjoilla sitä myös lisukkeena. Raa’assa lihassa on aina bakteerikasvustoa, joka kuolee grillauksen aikana. Kasvustoa siirtyy raa’asta lihasta sudin mukana kastikkeeseen, ja sen säilyvyys lyhenee huomattavasti.


Jos tarjoat kastiketta valmiin lihan lisukkeena:

  • Possunliha tykkää usein makeista tai sinappisista kastikkeista. Myös tulisuus sopii possulle.
  • Naudanliha on itsessään voimakkaamman makuista kuin possu, joten kastikkeen ei tarvitse olla kovin voimakas. Kokeille naudalle makeaa ja hieman savuista kastiketta.
  • Ilmankin pärjää. Grillaus ja varsinkin savustus antavat lihalle paljon makua. Joskus pelkkä grillin maku riittää, ja mehukkaaksi grillatulle lihalle ei välttämättä edes tarvita kastiketta.

BBQ-kastike kahdella tapaa

Arvostele resepti
10 arvostelua
Valmistusaika: n. 30 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton Maidoton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

BBQ-kastike kahdella tapaa

BBQ-kastike - makea ja savuinen

  • 2 dl ketsuppia
  • 2 dl fariinisokeria
  • 1 dl vettä
  • 0.5 dl punaviinietikkaa
  • 1 rkl Worcestershire-kastiketta tai HP-kastiketta
  • 1 tl mustapippuria
  • 1 tl sipulijauhetta
  • 1 tl valkosipulijauhetta
  • 0.5 tl savustettua paprikajauhetta
  • 1 rkl sinappia

BBQ-kastike - raikas ja tulinen

  • 1 rkl tomaattipyreetä
  • 2 dl ketsuppia
  • 2 dl vettä
  • 0.5 dl punaviinietikkaa
  • 0.5 dl sriracha-chilikastiketta tai muuta vahvaa chilikastiketta
  • 3 rkl sokeria
  • 1 rkl soijaa
BBQ-kastike kahdella tapaa

Valmistusohje

BBQ-kastike - makea ja savuinen

Yhdistä kattilaan kaikki ainekset sinappia lukuun ottamatta ja keitä hiljalleen 30 minuuttia välillä sekoitellen. Vatkaa joukkoon sinappi ja jäähdytä.

Vinkki: kokeile lisätä kastikkeeseen ½ tl nestemäistä savuaromia, niin saat erityisen savuisen makuisen kastikkeen.

BBQ-kastike - raikas ja tulinen

Yhdistä ainekset kattilaan ja keitä hiljalleen 30 min välillä sekoitellen. Jäähdytä.

Nauti kastike BBQ-kastike herkullisen grillihan kanssa. Kokeile esimerkiksi Viljaporsaan Spare Ribsejä.

Käsittelethän lihaa oikein

 

Lisää juhlavia reseptejä

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksesi parantamiseksi HKScanin Tietosuojaselosteen mukaisesti. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön edellä kuvatulla tavalla. Lisätietoja.