Bocuse d’Or – kokkien maailmanmestaruuskisat

Bocuse d’Or – kokkien maailmanmestaruuskisat

Mitä yhteistä on Gordon Ramsaylla, Jamie Oliverilla, Anthony Bourdainilla ja Julia Childilla? Kaikki kuuluvat maailman tunnetuimpien kokkien joukkoon, mutta kukaan heistä ei ole kilpaillut maailman kovimmassa kokkikilpailussa Bocuse d’Orissa. Sen sijaan marraskuussa 2021 Suomen edustajaksi valittu Johan Kurkela kilpailee. Ennen tammikuussa 2023 kilpailtavaa finaalia Johanin on kuitenkin suoriuduttava maaliskuussa 2022 Budapestissa maanosakarsinnoista 10 parhaan joukkoon.

Bocuse d’Or on vuonna 1987 ensimmäisen kerran kilpailtu maailman huipuille tarkoitettu kokkimittelö, jonka perusti nimensäkin kilpailulle antanut Paul Bocuse. Suomi otti osaa kilpailuun ensimmäistä kertaa vuonna 1991, kun suomalaisen gastronomian grand old man Eero Mäkelä pakkasi veitsensä ja matkusti Lyoniin. Tämän jälkeen Suomi on ottanut osaa kilpailuun jokaisena kilpailuvuotena lukuun ottamatta vuonna 2007 pidettyä välivuotta.

Podiumille Suomella ei kuitenkaan ole ollut vielä kertaakaan asiaa, mutta eivät kisat nyt aivan huonostikaan ole menneet. Parhaat Suomen sijoitukset ovat Matti Jämsénin 4. sija vuonna 2015 ja Ismo Sipeläisen samoin 4. sija vuonna 2019. Kahdesti on oltu myös viidensiä (Matti Jämsén 2011 ja Michael Björklund 1999). Nyt siis jahdataan historian ensimmäistä podium-paikkaa, ja sitä myötä viimeistään liittymistä maailman kulinaaristen mahtimaiden joukkoon.



Ismo Sipeläinen Suomen Bocuse d'Or -karsinnassa 2021

Kahdeksastatoista kilpailusta kahdeksan voittoa on mennyt isäntämaa Ranskalle. Pohjoismaat yleisesti ottaen ovat kuitenkin myös loistaneet, sillä Norja on voittanut tittelin viidesti, Tanska kahdesti ja Ruotsi kerran. Näiden maiden lisäksi ainoastaan Yhdysvallat ja Luxemburg ovat onnistuneet tuossa maagisessa tempussa.

Kilpailu koostuu maanosakohtaisista karsintakierroksista Euroopassa, Amerikassa, Afrikassa ja Aasiassa, joista Lyonissa käytävään finaaliin pääsee 24 parasta. Lisäksi jokaisella maalla on oma tapansa valita edustajansa kilpailuun. Suomessa edustaja valittiin marraskuussa karsintakilpailun kautta, ja siinä pisimmän korren siis vei vuonna 2019 Ismo Sipeläisen assistenttina toiminut Johan Kurkela. Johanin assistenttina kilpailussa toimii Aino Kasanen. Tämänkertainen maanosakilpailu käydään Unkarin Budapestissa 23.-24.3.


Johan Kurkela ja Aino Kasanen

HK on tuttuun tapaan tälläkin kilpailukaudella mukana tukemassa Johanin ja muun joukkueen kisamatkaa, joka vaatii jokaiselta mukanaolijalta valtavaa sitoutumista.

– Yhteistyömme laajan kumppaniverkoston kanssa luo Suomen joukkueelle aivan uudenlaisia mahdollisuuksia. Samalla se tuo kumppaniemme mahdollistaman laajan mediapinnan myötä tämän maailmanluokan kilpailun nyt ensimmäistä kertaa kaikkien ruoasta kiinnostuneiden suomalaisten ulottuville, kiittää Bocuse d’Or Academy Finland ry:n hallituksen puheenjohtaja Aki Wahlman.


Bocuse d'Or Finland ry:n hallituksen puheenjohtaja Aki Wahlman

Blogin seuraavassa osassa pureudumme tarkemmin itse kilpailijoihin sekä kilpailutehtävään, joka tällä tasolla on hieman muuta kuin lihapullien pyörittelyä ja ruskeakastikkeen tekoa. Vaikka aika herkkua nekin kyllä ovat.

 

 

Lisää juhlavia reseptejä