Grillausvinkit pitkään kuumaan kesään

Kaikki maailman grillausvinkit on lueteltu jo varmasti tuhansia kertoja, mutta kertaus ei ole koskaan turhaa. Grillaaminen ei ole todellakaan mitään rakettitiedettä, vaikka sitä jostain syystä siihen välillä verrataankin. Muutaman perusasian muistaminen helpottaa urakkaa ja vieraasi saavat nauttia hyvin valmistetusta grilliruoasta.
Välineet. Grillaus on jossain määrin välineurheilua, mutta et kuitenkaan tarvitse välttämättä satojen tai jopa yli tuhannen euron keraamista grilliä onnistuaksesi. Jos grillisi kuitenkin pitää ennen grillausta tukea pystyyn ilmastointiteippiä ja pajunoksia apuna käyttäen, on syytä harkita kunnollisen grillin ostoa. Hyvä hiiligrilli on tukeva rakenteinen ja siitä löytyy toimivat säädettävät ilma-aukot kannesta ja pohjasta. Myös hiilissä on eroja. Toiset hiilet kytevät pidempään kuin toiset ja tämä vaikuttaa tietenkin aikaan, kuinka pitkään hiillos pysyy hyvänä. Reilu hiillos syntyy näppärällä hiilipussikikalla. Valitse grillisi kokoon sopiva hiilipussi, töki veitsellä reikiä ympäri pussia ja aseta pussi grilliin. Liruta rei’istä sytytysnestettä hiilille ja anna imeytyä kymmenisen minuuttia. Sytytä pussi ja odota mahtavaa hiillosta. Tämä konsti sopii tietenkin pitkää kypsennystä vaativille tuotteille, tai jos muuten grillin pitää olla pitkään lämpimänä. Mikäli ajatuksissa oli grillata vain paketillinen Kabanossia, on turhaa tuhota pussillista hiiliä.
Esivalmistelu. Mikäli grilliateriasi valmistus vaatii myös keittiössä tapahtuvaa toimintaa, kannattaa asioita valmistaa etukäteen mahdollisimman pitkälle. Näin sinun ei tarvitse juosta grillin ja keittiön väliä, mikä tuplaa mahdollisuutesi onnistua grillauksessa. Grillattavat vihannekset kannattaa siis leikata valmiiksi grillattavaksi ja mahdollisen kastikkeen voi lämmittää grillissä. Samoin grilli, -ja glaseerauskastikkeet kannattaa valmistaa etukäteen. Myös salaatin voi sekoitella etukäteen jääkaappiin odottelemaan h-hetkeä.
Ajoitus. Pihvit, makkarat, spare ribsit ja vihannekset yhtä aikaa grilliin ja ruoka on takuulla pilalla. Grillaa tuotteet aina kypsymisajan mukaan lämpötila huomioon ottaen. Makkaraa luonnollisesti ei kannata laittaa grilliin samaan aikaan spare ribsin kanssa.
Oikea grillauslämpötila. Possun fileepihvit ja naudan pihvit kannattaa grillata nopeasti kuumassa grillissä. Pidempää kypsennystä vaativat lihat kuten ribletit ja kokonaiset fileet vaativat puolestaan hieman matalampaa epäsuoraa lämpöä, jotta kypsennys tapahtuu tasaisesti. Pitkässä kypsennyksessä olevia lihoja voi sumuttaa välillä suihkepulloon tehdyllä grillivedellä, jossa on veden lisäksi esimerkiksi omenaviinietikkaa, sokeria ja suolaa. Myös makkara grillataan usein väärin. Liian kovalla tulella poltetaan kuori, sisällön jäädessä haaleaksi. Grillauksen jälkeisen vetäytymisen tärkeyttä ei voi liikaa korostaa, eli anna lihan vetäytyä aina tovi ennen tarjoilua.
Oikea kypsyys. Yksi yleisimmistä virheistä grillauksessa on ylikypsentäminen. Ribseille ja porsaan niskalle ylikypsennys on suotavaa, mutta possun fileepihvit kuivuvat nopeasti rakenteeltaan kengänpohjaa muistuttaviksi läpysköiksi. Porsaan fileepihvi on kypsä, kun molemmin puolin paistettuna pinta alkaa pisaroimaan kirkasta nestettä. Tästä eteenpäin kypsennys ainoastaan kuivattaa lihaa. Ota liha siis ajoissa pois grillistä ja laita se folioon vetäytymään ja odottelemaan muiden lisukkeiden valmistumista. Suurempia paloja, kuten fileitä kypsentäessä ehdoton apuväline on digitaalinen lämpömittari.
Hauskan pito. Iloinen kokki tekee parempaa ruokaa kuin myrtynyt mököttäjä. Jos grillaaminen ei kiinnosta, älä grillaa. Grillauksen tulee olla ennen kaikkea hauskaa ajanvietettä, jonka jälkituotteena syntyy mahtavaa ruokaa.