Grillausvinkit pitkään kuumaan kesään

Grillausvinkit pitkään kuumaan kesään

Kaikki maailman grillausvinkit on lueteltu jo varmasti tuhansia kertoja, mutta kertaus ei ole koskaan turhaa. Grillaaminen ei ole todellakaan mitään rakettitiedettä, vaikka sitä jostain syystä siihen välillä verrataankin. Muutaman perusasian muistaminen helpottaa urakkaa ja vieraasi saavat nauttia hyvin valmistetusta grilliruoasta.

Välineet. Grillaus on jossain määrin välineurheilua, mutta et kuitenkaan tarvitse välttämättä satojen tai jopa yli tuhannen euron keraamista grilliä onnistuaksesi. Jos grillisi kuitenkin pitää ennen grillausta tukea pystyyn ilmastointiteippiä ja pajunoksia apuna käyttäen, on syytä harkita kunnollisen grillin ostoa. Hyvä hiiligrilli on tukeva rakenteinen ja siitä löytyy toimivat säädettävät ilma-aukot kannesta ja pohjasta. Myös hiilissä on eroja. Toiset hiilet kytevät pidempään kuin toiset ja tämä vaikuttaa tietenkin aikaan, kuinka pitkään hiillos pysyy hyvänä. Reilu hiillos syntyy näppärällä hiilipussikikalla. Valitse grillisi kokoon sopiva hiilipussi, töki veitsellä reikiä ympäri pussia ja aseta pussi grilliin. Liruta rei’istä sytytysnestettä hiilille ja anna imeytyä kymmenisen minuuttia. Sytytä pussi ja odota mahtavaa hiillosta. Tämä konsti sopii tietenkin pitkää kypsennystä vaativille tuotteille, tai jos muuten grillin pitää olla pitkään lämpimänä. Mikäli ajatuksissa oli grillata vain paketillinen Kabanossia, on turhaa tuhota pussillista hiiliä.

Esivalmistelu. Mikäli grilliateriasi valmistus vaatii myös keittiössä tapahtuvaa toimintaa, kannattaa asioita valmistaa etukäteen mahdollisimman pitkälle. Näin sinun ei tarvitse juosta grillin ja keittiön väliä, mikä tuplaa mahdollisuutesi onnistua grillauksessa. Grillattavat vihannekset kannattaa siis leikata valmiiksi grillattavaksi ja mahdollisen kastikkeen voi lämmittää grillissä. Samoin grilli, -ja glaseerauskastikkeet kannattaa valmistaa etukäteen. Myös salaatin voi sekoitella etukäteen jääkaappiin odottelemaan h-hetkeä.

Ajoitus. Pihvit, makkarat, spare ribsit ja vihannekset yhtä aikaa grilliin ja ruoka on takuulla pilalla. Grillaa tuotteet aina kypsymisajan mukaan lämpötila huomioon ottaen. Makkaraa luonnollisesti ei kannata laittaa grilliin samaan aikaan spare ribsin kanssa.

Oikea grillauslämpötila. Possun fileepihvit ja naudan pihvit kannattaa grillata nopeasti kuumassa grillissä. Pidempää kypsennystä vaativat lihat kuten ribletit ja kokonaiset fileet vaativat puolestaan hieman matalampaa epäsuoraa lämpöä, jotta kypsennys tapahtuu tasaisesti. Pitkässä kypsennyksessä olevia lihoja voi sumuttaa välillä suihkepulloon tehdyllä grillivedellä, jossa on veden lisäksi esimerkiksi omenaviinietikkaa, sokeria ja suolaa. Myös makkara grillataan usein väärin. Liian kovalla tulella poltetaan kuori, sisällön jäädessä haaleaksi. Grillauksen jälkeisen vetäytymisen tärkeyttä ei voi liikaa korostaa, eli anna lihan vetäytyä aina tovi ennen tarjoilua.

Oikea kypsyys. Yksi yleisimmistä virheistä grillauksessa on ylikypsentäminen. Ribseille ja porsaan niskalle ylikypsennys on suotavaa, mutta possun fileepihvit kuivuvat nopeasti rakenteeltaan kengänpohjaa muistuttaviksi läpysköiksi. Porsaan fileepihvi on kypsä, kun molemmin puolin paistettuna pinta alkaa pisaroimaan kirkasta nestettä. Tästä eteenpäin kypsennys ainoastaan kuivattaa lihaa. Ota liha siis ajoissa pois grillistä ja laita se folioon vetäytymään ja odottelemaan muiden lisukkeiden valmistumista. Suurempia paloja, kuten fileitä kypsentäessä ehdoton apuväline on digitaalinen lämpömittari.

Hauskan pito. Iloinen kokki tekee parempaa ruokaa kuin myrtynyt mököttäjä. Jos grillaaminen ei kiinnosta, älä grillaa. Grillauksen tulee olla ennen kaikkea hauskaa ajanvietettä, jonka jälkituotteena syntyy mahtavaa ruokaa.

Grillattua feather steakia, tomaatti-punasipulisalaattia ja avokadocreme

Arvostele resepti
19 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 60 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Grillattua feather steakia, tomaatti-punasipulisalaattia ja avokadocreme

1 pkt HK Ehta® Takuumurea Naudan Feather steak

suolaa
rouhittua mustapippuria

Tomaattisalaatti:

1-2 kpl punasipulia
1dl valkoviinietikka
1 dl rypsiöljyä
3 rkl sokeria
3 tomaattia

Avokadocreme:

1 kpl avokado
1 prk ranskankermaa
2 tl sitruunamehua
suolaa
rouhittua mustapippuria

Grillattua feather steakia, tomaatti-punasipulisalaattia ja avokadocreme

Valmistusohje

Leikkaa sipuli ihan ohuiksi viipaleiksi. Sekoita mukaan valkoviinietikka, öljy ja sokeri. Anna marinoitua tunnin ajan. Viipaloi tomaatti ja sekoita joukkoon marinoitu sipuli. Mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla.

Kuori ja poista kivi avokadosta. Soseuta sileäksi sauvasekoittajalla sitruunamehun kanssa. Sekoita lusikalla mukaan ranskankerma, suola ja pippuri. Anna maustua kylmässä noin puoli tuntia.

Grillaa tai pariloi feather steakiin hyvä väri molemmin puolin. Aseta paistiin sisälämpömittari ja paista 120 asteisessa uunissa tai epäsuoralla tulella grillissä, kunnes mittari näyttää 58 astetta. Mausta molemmin puolin suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Pyöräytä folioon ja anna vetäytyä ainakin 20 minuuttia ennen leikkaamista.

Tarjoa avokadocremen ja tomaatti-punasipulisalaatin kera.

 

Grillattua naudan petite tenderiä, grillattuja papuja ja tryffelillä maustettua nopeaa punaviinikastiketta.

Arvostele resepti
3 arvostelua
2 annosta | Valmistusaika: n. 40 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Grillattua naudan petite tenderiä, grillattuja papuja ja tryffelillä maustettua nopeaa punaviinikastiketta.

1 pkt HK Ehta® Takuumurea naudan Petite tender

200 g vihreitä papuja
1 prk (2 dl) laadukasta demi glace kastikepohjaa
½ dl punaviiniä
1 tl tryffeliöljyä
1 rkl sokeria
2 tl voita
suolaa
rouhittua mustapippuria

Grillattua naudan petite tenderiä, grillattuja papuja ja tryffelillä maustettua nopeaa punaviinikastiketta.

Valmistusohje

Nopea tryffelillä maustettu punaviinikastike:

Kiehauta viini ja sokeri niin, että viinistä on jäljellä noin puolet. Lisää mukaan demi glace ja kuumenna kiehuvaksi. Mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Vatkaa lopuksi kastikkeeseen kylmä voi ja tryffeliöljy. Pidä lämpimänä.

Petite tender:

Grillaa petite tender noin 10 minuuttia keskilämmöllä välillä käännellen, kunnes sisälämpö on 52 astetta. Ota liha pois grillistä ja anna vetäytyä foliossa 10 minuuttia.

Pavut:

Pyörittele pavut rypsiöljyssä. Mausta suolalla. Grillaa papuja kuumassa grillissä noin 5 minuuttia, kunnes ne saavat kauniin grillivärin ja ovat napakan kypsiä.

Tarjoa grillattu petite tender papujen ja tryffelillä maustetun nopean punaviinikastikkeen kera.

 

Shish kebab, tabboulehia ja aiolia

Arvostele resepti
1 arvostelu
4 annosta | Valmistusaika: n. 40 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Shish kebab, tabboulehia ja aiolia

1 pkt HK Ehta® Takuumurea Naudan Feather steak

4 valkosipulin kynttä
½ pnt lehtipersiljaa
½ punainen chili
2 rkl oliiviöljyä
suolaa
rouhittua mustapippuria

Tabbouleh:

2 dl keitettyä ja jäähdytettyä bulguria
1 iso ruukku lehtipersiljaa
3 tomaattia
2 rkl sitruunamehua
1 valkosipulin kynsi
1 dl oliiviöljyä
suolaa

Aioli:

1 kananmuna
2 dl rypsiöljyä
1 rkl dijon-sinappia
3 valkosipulin kynttä
½ tl suolaa
1 rkl sherryetikkaa

Shish kebab, tabboulehia ja aiolia

Valmistusohje

Shish kebab:

Leikkaa feather steak noin 3 x 3 cm kuutioiksi. Hienonna valkosipuli, chili ja lehtipersilja hienoksi. Sekoita valkosipuli, chili, lehtipersilja ja oliiviöljy kulhossa lihakuutioiden kanssa ja anna maustua ainakin tunnin ajan. Töki varastikkuihin ja grillaa hyvällä hiilloksella noin viisi minuuttia välillä käännellen. Lihan tulee jäädä sisältä hieman punertavaksi.

Tabbouleh:

Hienonna lehtipersilja ja valkosipuli sekä kuutioi tomaatti. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja mausta suolalla. Anna tekeytyä jääkaapissa puolisen tuntia.

Aioli:

Riko kananmuna kapeaan korkeareunaiseen kulhoon esimerkiksi oluttuoppiin. Laita mukaan dijon, valkosipuli, sitruunamehu ja suola. ”Poraa” sauvasekoittajalla samalla öljyä ohuena nauhana sekaan kaataen. Kun seos alkaa paksuuntumaan, ala nostamaan sauvasekoittimen päätä sitä mukaa ylös päin, kun kastike emulgoituu. Jatka poraamista, kunnes kaikki öljy on emulgoitunut ja kastike on majoneesimaisen paksua.

 

Lisää juhlavia reseptejä

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksesi parantamiseksi HKScanin Tietosuojaselosteen mukaisesti. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön edellä kuvatulla tavalla. Lisätietoja.