Grillivartaat joka lähtöön

Vartaiden grillaamisessa suurin työ on esivalmisteluissa, mutta loppu sujuukin kuin itsestään.

Tässä muutama sana vartaiden puolesta:

Koko ateria samassa

Vartaisiin voit pujottaa melkeinpä mitä tahansa grillattavaa, kunhan kaikki ovat suurin piirtein samankokoisina paloina. Vartaissa valmistuvat esimerkiksi kevyen kypsennyksen vaativat lihat, kuten fileekuutiot, esikeitetyt perunat ja rapeat kasvikset, kuten paprikat, sipulit ja kesäkurpitsa. Koko ateria siis samalla kertaa! Liha-kasvisvartaita kannattaa aina tehdä reilusti, sillä ylijääneillä vartailla herkutellaan seuraavana päivänä. Vedä varraspalat tikuistaan kuumalle pannulle tai grilliparilalle ja lisää joukkoon nokare tuorejuustoa. Kesäinen pyttipannu on pian valmis.

Eri makkaroita samaan vartaaseen

Kun tekee mieli maistella eri grillimakkaramakuja, leikkaa makkarat paloiksi pujota palat vartaisiin. Näin jokaisesta makkaramausta saadaan juuri sopiva makupala, eikä makkaraähky pääse yllättämään. Makkaramaut kannattaa pujottaa varrastikkuihin voimakkuusjärjestyksessä siten, että miedoimman makuinen tulee syötyä ensimmäisenä. Kokeile esimerkiksi seuraavaa comboa: HK Camping PoPo®, HK Kabanossi® Smoky Bacon & Cheese ja HK Maakarit Katalonian Carlos. Camping on näistä miedoimman makuinen, joten se kannattaa jättää tikun kärkeen. Carlos puolestaan on voimakkain, joten syödään se viimeisenä.

Hedelmistä ja marjoista makeutta ja raikkautta

Lisää liha- ja makkaravartaisiin myös esimerkiksi ananasta, persikkaa, luumua, tuoreita viikunoita, mansikoita tai melonia. Näin saat makuun keveyttä, raikkautta ja yllätyksellisyyttä. Hedelmien happo ja makeus sopivat tukemaan lihan omaa makua.

Jälkiruokavartaat

Myös kesäinen jälkiruoka valmistuu helposti vartaissa grillaten. Pujota varrastikkuihin vuorotellen mansikoita, banaania, ananasta ja mangoa. Sipaise pintaan hiukan öljyä, grillaa vartaat ja tarjoile suklaakastikkeen kanssa. NAM!!

Makkaravartaat ja kirkas perunasalaatti

Arvostele resepti
2 arvostelua
5 annosta | Valmistusaika: n. 20 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Makkaravartaat ja kirkas perunasalaatti

Perunasalaatti:

  • 6 kpl perunaa kypsänä
  • 50 g kevätsipulia silputtuna
  • 100 g minikurkkuja
  • 2 dl tummia viinirypäleitä
  • 1 ruukkua basilikaa
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl balsamicoa
  • 0.25 tl suolaa
Makkaravartaat ja kirkas perunasalaatti

Valmistusohje

Paloittele makkarat ja nakit ja ne varrastikkuihin. Jos käytät puisia varrastikkuja, kannattaa ne liottaa vedessä ennen tätä. Grillaavartaat kuumassa grillissä välillä käännellen.

Lohko kuoritut perunat reiluiksi suupaloiksi, lisää joukkoon kevätsipulisilppu, viinirypäleet ja silputtu basilika. Sekoita joukkoon oliiviöljy ja balsamiviinietikka. Mausta ripauksella suolaa.

Tarjoile grillatut vasrtaat perunasalaatin kera.


Kabanossi-luumuvartaat

Arvostele resepti
2 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 20 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton Maidoton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Kabanossi-luumuvartaat

Glaseerauskastike

  • 1 dl balsamicoa
  • 4 rkl sokeria
Kabanossi-luumuvartaat

Valmistusohje

Aloita valmistamalla glaseerauskastike: yhdistä kastikkeen ainekset kattilassa ja anna kiehua hiljalleen 5 minuuttia. Jäähdytä kesäpäivänlämpöiseksi. 

Leikkaa makkarat neljään osaan. Halkaise luumut ja poista siemenet. Leikkaa luumun puolikkaat neljään osaan. Pujota kuhunkin varrastikkuun vuorotellen neljä makkaran palaa ja neljä luumun palaa. Grillaa keskilämpöisessä grillissä 4-5 minuuttia per puoli ja sivele loppuvaiheessa molemmin puolin glaseerauskastikkeella.

Liha-kasvisvartaat

Arvostele resepti
5 arvostelua
6-8 annosta | Valmistusaika: n. 40 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Liha-kasvisvartaat
Liha-kasvisvartaat

Valmistusohje

Leikkaa lihat, paprikat, kesäkurpitsa ja sipulit n. 4x4 cm paloiksi. Pujota paloja vuorotellen varrastikkuihin. Grillaa vartaita kuuman grillin suorassa lämmössä n. 5 minuuttia välillä käännellen ja grillauskastikkeella sivellen. Anna vartaiden vielä hetki levätä grillin epäsuorassa lämmössä ennen tarjoilua.

Vinkki: kokeile vartaisiin myös kokonaisia herkkusieniä, ananasta, pekonia tai kirsikkatomaatteja.

 

Lisää juhlavia reseptejä

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksesi parantamiseksi HKScanin Tietosuojaselosteen mukaisesti. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön edellä kuvatulla tavalla. Lisätietoja.