Halloween ja paluu menneisiin aikoihin

Halloween ja paluu menneisiin aikoihin

Jälleen on se aika vuodesta, kun kadut ja rappukäytävät täyttyvät mitä kummallisimmista otuksista ja hirviöistä. Nyt ei siis puhuta aamuyöllä kotiin palaavista juhlijoista vaan halloweenin keppostelijoista. Kuten kaikkina muinakin kunnon juhlapyhinä, keppostelun lisäksi asiaan kuuluu hillitön herkuttelu. Vaikka halloweenin vietto Suomessa on verrattain uusi juttu, on selvä suosion kasvu nähtävissä.

Kuinka halloween sitten näkyy ruokapöydässä? Halloweenin ruokaperinteissä ei varsinaisesti ole mitään tiettyä ruokalajia, mutta tapana on, että ruoka koristellaan ja tuunaillaan asian vakavuuden vaatimalla tyylillä. Keittiössä ei myöskään haluta viettää enempää aikaa, kun on pakko, joten ruokien tulee olla nopeita ja simppeleitä. Tämän vuoden hitti on ehdottomasti nauravat nakkisormet, jotka maistuvat varsinkin tulisesta ruoasta tykkääville srirachaketsupin kera.

Kuten perinteistä, nauravien nakkien kanssa maistuu kunnon ranskalaiset. Tämä ruoka, jos mikä herättää ruokamuistoja lapsuudesta, sillä ei liene ainoatakaan ravintolaa 1980-luvulla, joka ei olisi kyseistä annosta tarjonnut. Joskus lautasella oli myös kurkkua ja tomaattia, jotka syötiin nopsaan pois alta ennen varsinaisen herkun nauttimista.

Itse olin lapsena hyvin tarkka nauravien nakkien suhteen. Kotona nauravat nakit täytyi valmistaa HK Aito Nakeista ja niistä kelpasivat ainoastaan ketsupissa uitetut neljään suuntaan törröttävät päät. Myöhemmin opin syömään myös keskiosan eli nakin coeur de fileen.

Parhaaseen lopputulokseen pääsee, kun nakin päähän tekee ristin ja heittää villotetut nakit frittiin pariksi minuutiksi. Mikäli frittiä ei omista, onnistuu nauravien nakkien valmistus myös uunissa ja lopputuloskin on lähes yhtä hyvä.

Ja nyt kun frittikin on tulilla, kannattaa tilanteesta ottaa kaikki ilo irti. Pakkala Fried Blue, eli paneroidut makkarakroketit ovat hauska tapa tarjota klassista Sinistä mieleenpainuvassa muodossa. Rapean kuoren alla lymyilevä täyteläinen makkara kannattaa dipata dijonmajoneesiin ja sitä kautta suuhun. Kekkeriruokaa parhaimmillaan!

Myös legendaarinen nakkimuki on halloweenin riennoissa mitä mainioin keksintö ja maistuu sukupuolesta ja iästä riippumatta kaikille, vaikka annosta ei verellä koristelisikaan. Ilta sujuu näppärästi skumppalasi toisessa kädessä ja nakkimuki toisessa ilman häiriötekijöitä, kuten keittiössä hikoilua. Mitä nakkimukin nakkeihin tulee, ne pitää ehdottomasti höyryttää tai keittää, jolloin lopputulos on täydellinen.

P.F.B – Pakkala Fried Blue

Arvostele resepti
10 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 40 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

P.F.B – Pakkala Fried Blue

1 pkt HK Sininen Lenkki® Perinteinen

2 dl korppujauhoja
2 rkl sinappia
1 keltuainen
2 dl vehnäjauhoja

Dijonnaise:

1 dl majoneesia esim Hellmann´s real
1 rkl karkeaa dijonia
½ valkosipulin kynsi
rouhittua mustapippuria

Pikkelöity porkkana ja punasipuli:

1 pieni porkkana
1 punasipuli
1 valkosipulin kynsi
2 dl väkiviinaetikkaa
2 dl sokeria
2 dl vettä

P.F.B – Pakkala Fried Blue

Valmistusohje

Viipaloi porkkana ja valkosipuli ohuiksi ja leikkaa punasipuli noin puolen sentin lohkoiksi. Kiehauta sokeri, etikka ja vesi. Anna liemen hetki jäähtyä ja kaada vihannesten päälle. Anna tekeytyä muutama tunti tai seuraavaan päivään.

Sekoita majoneesi ja dijonsinappi keskenään. Raasta joukkoon valkosipuli ja mausta rouhitulla mustapippurilla. Anna maustua puolisen tuntia kylmässä.

Sekoita keltuainen ja sinappi. Kuori ja leikkaa makkarat sopivan kokoisiksi paloiksi. Pyörittele palat ensin ketuais-sinapissa, sitten vehnäjauhoissa, uudelleen keltuais-sinapissa ja vielä korppujauhoissa. Syväpaista 180 asteisessa öljyssä noin 3 minuuttia tai kunnes kuorrute saa kauniin värin.

Tarjoa frittimakkara pikkelivihannesten ja dijonmajoneesin kera.

Nauravat nakit

Arvostele resepti
52 arvostelua
3-4 annosta | Valmistusaika: n. 30 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Nauravat nakit

1 pkt HK Aitonakki™

 

Lisäksi:

3 annosta ranskanperunoita
suolaa
ketsuppia

Nauravat nakit

Valmistusohje

Leikkaa nakkien molempiin päihin noin 1,5 cm syvyinen ristiviilto. Paista 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes nakit alkavat nauraa ja ovat läpi kuumia.

Paista ranskalaiset pakkauksen ohjeen mukaan ja mausta suolalla.

Tarjoa nauravat nakit ranskalaisten ja ketsupin kera.

Vinkki:

Voit myös paistaa nakit 175 asteisessa fritissä noin 2 minuuttia, jolloin saat aidon 1980 -luvun ravintolaelämyksen.

 

Lisää juhlavia reseptejä