Hävikki hyötykäyttöön

Parasta aikaa vietetään hävikkiviikkoa. Euroopan unionin alueella heitetään 88 miljoonaa tonnia ruokaa pois vuosittain syystä tai toisesta. Tuohan on siis sellainen luku, joka pitää sisällään mm.: 763 miljardia pastapakkausta, 3 miljardia lohta, 75 miljoonaa lehmää ja 574 miljardia kananmunaa. Melkoinen määrä!

Panostamalla määrän sijaan laatuun, voit vaikuttaa hävikin määrään. Hyvää ruokaahan on hauskempaa syödä kuin heittää pois, puhumattakaan kustannuksista. Puolestaan taas vihanneksia ja hedelmiä syödessäsi älä syrji hieman käyrää kurkkua tai täplikästä banaania sen ulkonäön vuoksi. Jopa 45% kaikista hedelmistä ja vihanneksista meneekin hävikkiin yliostamisesta johtuvan pilaantumisen ja jopa hylkäämiseen johtavan epämuodostumien takia.

Hyvin tärkeä taito on myös tehdä tähteistä maistuvaa ruokaa. Vihannesten jämistä, kuten tomaateista, puolikkaista sipuleista ja kesäkurpitsan pätkistä saa helposti loihdittua maukkaan lisukepastan. Perjantai-illalliselta tähteeksi jääneen naudan ulkofileen puolestaan voi hyödyntää esimerkikis korealaiseen naudanliha-nuudelisalaattiin. Yhtä tärkeää on muistaa, että parasta ennen päivämäärä ei ole viimeinen käyttöpäivä.

Kuten eläimestä hyödynnetään kaikki mahdollinen syötäväksi, myös vihannekset tulisi käyttää mahdollisuuksien mukaan alusta loppuun. Hyödynnä esimerkiksi pehmeävartisista yrteistä kuten persilja ja korianteri myös varret silppuamalla ne ihan pieneksi hienonnettujen lehtien joukkoon. Parsakaalin varresta ja pähkinäpussin jämistä puolestaan valmistuu helposti parsakaali-pähkinäpesto, joka toimii hienosti, vaikka Rypsiporsas® Collar steakin lisäkkeenä. Perunoita ja maa-artisokkia paahtaessa voit hyvin paahtaa ne kuorineen, mikä antaakin vain lisämakua ja rakennetta kasviksiin.

 

Viisi vinkkiä hävikin vähentämiseen

1. Älä mene ruokaostoksille nälkäisenä. Nälkäisenä tulee sorruttua lapselliseen hötkyilyyn ja turhia ostoksia kertyy kärryyn.

2. Muista aistinvarainen arviointi raaka-aineiden kanssa. Parasta ennen päivämäärä ei ole viimeinen käyttöpäivä.

3. Tiedä mitä sinulla kaapeistasi jo löytyy. On turha ostaa pilaantuvia tuotteita lisää, jos entisetkin ovat vielä syömättä.

4. Ota lautaselle sen verran ruoka kuin aiot syödä.

5. Älä osta isompaa pakkausta vain sen takia, että kilohinta on alhaisempi, jos osa ylisuuren pakkauksen tuotteesta jää syömättä.

 

Tällä ohjeella hyödynnät parsakaalin varret:

Parsakaali-pähkinäpesto

1 dl paahdettuja pähkinöitä
1 parsakaalin varsi
1/2 pnt basilikaa varsineen
puolikkaan sitruunan mehu
1 valkosipulinkynsi silputtuna
1 dl oliiviöljyä
1 dl raastettua parmesaania
suolaa ja pippuria

Kuori parsakaalin varsi ja pilko pieneksi. Laita kaikki ainekset korkeareunaiseen kulhoon ja soseuta sauvasekoittajalla tahnaksi. Voit käyttää peston esimerkiksi pastaan sekoitettuna tai lihan ja kalan lisäkkeenä.

Naudan ulkofileetä ja korealaista nuudelisalaattia

Arvostele resepti
1 arvostelu
4 annosta | Valmistusaika: n. 30 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Naudan ulkofileetä ja korealaista nuudelisalaattia

400 g HK Valikoita Naudan ulkofilee
400 g keitettyä nuudelia
2 porkkanaa
10 kevätsipulin vartta
1 iso punainen chili
140 g valmista kimchiä
4 rkl soijaa
1 rkl seesamiöljyä
½ pnt korianteria silputtuna
Rypsi, - tai seesamiöljyä paistamiseen

Naudan ulkofileetä ja korealaista nuudelisalaattia

Valmistusohje

Leikkaa naudan ulkofileestä kaksi paksua pihviä. Paista ne pannulla voi-öljyseoksessa noin 2 minuuttia per puoli, kunnes pihvit ovat mediumkypsiä. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja jätä vetäytymään noin 10 minuutiksi.

Leikkaa porkkanasta juliennea, eli tulitikun mallisia tikkuja. Viipaloi kevätsipuli ja chili. Sekoita porkkanatikut, kevätsipuli, chili, kimchi, soija, seesamiöljy, korianteri ja nuudeli keskenään. Mausta tarvittaessa suolalla.

Voit myös päästää mielikuvituksesi valloilleen ja käyttää jääkaapistasi muuten hävikiksi jääviä vihanneksia. Tällaisia ovat usein esim. sipulit, varsiselleri, omena, parsakaali ja kaali.

 

Lisää juhlavia reseptejä

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksesi parantamiseksi HKScanin Tietosuojaselosteen mukaisesti. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön edellä kuvatulla tavalla. Lisätietoja.