Herkuista notkuva brunssipöytä

Mitäpä jos kutsuisit viikonloppuna ystävät tai naapurit kylään ja tarjoaisit brunssin. Aamiainen ja lounas hoituvat samaan aikaan, syödään hitaasti ja paljon, jutellaan mukavia. Tästä on vaikea kieltäytyä!

Hyvän ja monipuolisen brunssin valmistaminen vaatii aikaa jaa vaivaa, joten sitä ei tule tehtyä ihan joka sunnuntai. Valmistelut on hyvä aloittaa jo edellisenä päivänä, jolloin brunssipäivän paine vähenee huomattavasti. Ihan kaikkea ei tietenkään tarvitse valmistaa itse, mutta keräsin tähän muutaman hyvän reseptin itse tehdyille brunssipäivän mutkattomille herkuille.

Brunssin hauskuus on siinä, että siinä voit vapaasti yhdistellä aamiaisen ja lounaan parhaat puolet, ilman mitään sen kummempia kaavoja tai sääntöjä. Ei ole erikseen alku- tai pääruokia – kaikkea voi kerätä lautaselleen ja syödä mielensä mukaan ja haluamassaan järjestyksessä.

Kananmunaruoat kuuluvat moneen aamiaispöytään, joten napataan sieltä kinkku-uunimunakas. Munakasmassan voit valmistaa jo edellisenä päivän jääkaappiin odottelemaan ja kypsentää sen ennen vieraiden saapumista. Munakkaan ei tarvitse olla tarjoiltaessa ihan kuumaa, joten ajoitus paistamisen kanssa ei ole niin tarkkaa. Uunimunakkaan kypsentäminen ei vaadi hellan ääressä päivystämistä, ja suurempikin munakas valmistuu helposti muita hommia hoidellessa.

Brunssi yhdistää aamiaisen ja lounaan

Pekoni ja päärynä ovat loistava makupari – suolaista ja makeaa. Tämä pekoni-päärynäpiiras kannattaa ehdottomasti valmistaa jo edellisenä päivänä, jolloin maut tasoittuvat yön aikana jääkaapissa. Pieni lämmitys uunissa munakkaan jälkilämmöissä on kuitenkin paikallaan ennen tarjoamista. Päärynäsesongin ulkopuolella piiraan voi valmistaa myös makeista säilykepäärynöistä.

Sitten vähän jotain sormilla syötävää ja vähemmän valmistusta vaativaa. Pienet valmiina myytävät cocktailpiirakat saavat pinnalleen ohuen viipaleen herkkumaksamakkaraa ja hunnukseen vielä nokareen fetaa ja aurinkokuivattuja tomaatteja. Yksinkertainen mutta koukuttavan hyvä yhdistelmä!

Ihana klassikko, caesarsalaatti, sopii brunssipöytään kuin hullu puuroon! Tarjoa salaatti ihan sellaisenaan tai tuunaa rapeaksi paistetulla Amerikan pekonilla tai murustetuilla lihasipseillä.

Brunssin ei ole tarkoituskaan olla mikään erityisen kevyt, joten mahdutetaan pöytään vielä briejuustolla ja kalkkunanfileellä täytetyt croissantit. Croissanteiksi ei kannata valita ihan niitä kaikkein suurimpia, jos haluaa jättää tilaa vielä brunssin päätteeksi tarjoiltavalle smoothielle.

Myös lihapyörykät ja nakit ovat helppoa brunssiapetta

Kaiken tuhdin syötävän keskellä ei ole syytä unohtaa tuoreita hedelmiä, jotka nekin kuuluvat hyvän brunssin antimiin ja raikastavat valikoimaa. Niitä voi tietysti laittaa tarjolle ihan sellaisenaan, mutta itse ainakin tykkäisin, jos hedelmät olisi kuorittu, valmiiksi paloiteltu ja nätisti aseteltu. Hedelmäpalojen seuraksi kannattaa laittaa tarjolle myös maustamatonta jogurttia ja granolaa.

Eikä unohdeta juomia ja makeaa lopetusta! Perinteisesti brunssi alkaa lasillisella kuohuviiniä tai samppanjaa, unohtamatta kuitenkaan kahvia, teetä ja tuoremehuja. Juuri nyt on mustikka-aika, joten käytetään sesongin parhaat antimet tuoreina. Makean, vaan silti raikkaan kruunun tulevan viikonlopun brunssille antaa mustikka-kardemummasmoothie, jonka kannattaa antaa maustua jääkaapissa tunnin tai pari. Yhden hengen lasilliseen tarvitset:

1 dl tuoreita mustikoita
1 dl maitoa
1 dl maustamatonta jogurttia
1 tl sokeria
¼ tl jauhettua kardemummaa

Kerro määrät tarpeen mukaan, kaikki sauvasekoittimella tai blenderillä sileäksi, ja viimeitään nyt olet vieraiden silmissä voittaja!

Pekoni-päärynäpiiras

Arvostele resepti
87 arvostelua
6 annosta | Valmistusaika: n. 60 min

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Pekoni-päärynäpiiras

Pohja 

  • 150 g voita
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 3 rkl vettä
  • 0.25 tl suolaa

Täyte 

  • 1 pkt HK Amerikan Pekoni® Original
  • 2 kpl sipulia
  • 3 kpl päärynää
  • 2 kpl kananmunaa
  • 2 dl ruokakermaa
  • 1 tl mustapippuria
  • 0.5 dl persiljaa hienonnettuna
  • 1 rkl timjamia hienonnettuna
  • 1 dl juustoraastetta
Pekoni-päärynäpiiras

Valmistusohje

Aloita pohjan tekemisestä. Sekoita pehmeä rasva ja vehnäjauhot käsin nyppimällä. Lisää vesi ja suola, sekoita tasaiseksi ja anna vetäytyä kylmässä täytteen valmistamisen ajan. Kuutioi sipuli ja pekoni, paista ne pannulla ja jäähdytä. Sekoita keskenään kananmunat, ruokakerma ja mausteet.

Kuori päärynät ja leikkaa ne pieniksi lohkoiksi. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja esipaista sitä 200 asteisessa uunissa 10 minuuttia. Asettele päärynälohkot taikinan päälle, lisää pekoni-sipuliseos ja kaada liemi täytteiden päälle. Ripottele päälle juustoraastetta ja paista 175 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Kiertoilmauunissa paistolämpötilan tulisi olla 150 astetta.

Täytetyt croissantit

Arvostele resepti
7 arvostelua
Valmistusaika: n. 5 min

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Täytetyt croissantit
Täytetyt croissantit

Valmistusohje

Halkaise croissant ja voitele se tuorejuustolla. Lado sisälle viipale brie-juustoa, kalkkunaleikkelettä, salaattia sekä siivu tuoretta paprikaa. Croissantit ovat täydellinen aamupala kera lasillisen hyvää appelsiinimehua.

Kinkku-uunimunakas

Arvostele resepti
55 arvostelua
6 annosta | Valmistusaika: n. 30 min | Erityisruokavaliot: Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Kinkku-uunimunakas

Pinnalle 

  • 0.5 ruukkua rucolaa
  • 20 g parmesanjuustoa raasteena
  • 5 kpl miniluumutomaatteja
Kinkku-uunimunakas

Valmistusohje

Suikaloi kinkut. Sekoita munat, kerma ja mausteet kevyesti kulhossa. Sekoita joukkoon kinkkusuikaleet. Raasta joukkoon parmesaania. Kaada seos noin 25 x 30 cm posliiniseen tai pinnoitettuun reunalliseen uunivuokaan.

Kypsennä munakasta 200 asteisessa uunissa (kiertoilmauunissa 175 asteessa) noin 20 minuuttia. Koristele uunimunakas rucolalla ja miniluumutomaateilla. Raasta halutessasi pinnalle parmesaaniraastetta.

Välimerelliset cocktailpiirakat

Arvostele resepti
2 arvostelua
Valmistusaika: n. 15 min

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Välimerelliset cocktailpiirakat
Välimerelliset cocktailpiirakat

Valmistusohje

Lämmitä cocktail-piirakat uunissa. Kokoa niiden päälle viipale HK Herkkumaksamakkaraa, fetajuustoa sekä aurinkokuivattua tomaattia. Viimeistele tuoreella rucolalla. Tarjoile alkupaloiksi tai illanistujaisissa sormisyötävinä.

Caesarsalaatti

Arvostele resepti
1 arvostelu
4 annosta | Valmistusaika: n. 45 min

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Caesarsalaatti
  • 1 kpl romainesalaattia
  • 50 g parmesanjuustoa

Krutongit

  • 4 viipaletta maalaisleipää
  • 20 g voita sulatettuna

Kastike

  • 2 kpl anjovisfileetä
  • 0.5 kpl sitruunan kuori raastettuna
  • 2 rkl sitruunan mehu
  • 1 kpl keltuaista
  • 1 tl sinappia
  • 1 tl sokeria
  • 1 kpl valkosipulinkynttä
  • 0.5 dl parmesanjuustoa raasteena
  • 1 dl rypsiöljyä
Caesarsalaatti

Valmistusohje

Valmista ensin krutongit. Revi leipäviipaleet pieniksi paloiksi ja pyörittele voisulassa. Paahda pannulla tai 175-asteisessa uunissa 5-10 minuuttia, kunnes krutongit ovat kauniin ruskeita. Anna jäähtyä.

Jatka valmistamalla kastike. Yhdistä kaikki kastikkeen ainekset öljyä lukuun ottamatta sauvasekoittimella korkeareunaisessa astiassa. Lisää öljy pienissä erissä kokoajan sekoittaen.

Huuhtele salaatti kylmällä vedellä ja kuivaa lehdet. Leikkaa suurimmat lehdet pienemmiksi.

Yhdistä kastike ja salaatinlehdet kulhoon ja vuole parmesanista lastuja salaatin päälle kuorimaveitsellä.

Caesar-salaattiin saat lisää makua ja rakennetta murskaamalla joukkoon Lihasipsejä.

 

Lisää juhlavia reseptejä

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksesi parantamiseksi HKScanin Tietosuojaselosteen mukaisesti. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön edellä kuvatulla tavalla. Lisätietoja.