Hiihtoloman helpoimmat herkut

Koulujen hiihtolomaviikot ovat edessä, ja ulkona liikkumisen määrä lisääntyy. Se tuo tullessaan ainakin yhden takuuvarman asian – ISON nälän! Kun koko perhe lomailee, ulkoilee ja harrastaa yhdessä koko viikon, on viikon ruokalistaa ehkä syytä vähän suunnitella etukäteen.

Olen koonnut sinulle tähän muutamia takuuvarmoja nälänpoistajia, joista voit valita houkuttelevimman kuuloisen tai kokeilla vaikka kaikkia lomaviikon aikana. Otetaan tähän alkuun muutama nopeampi herkku akuuttiin nälkään.

Nopea chili fileestä

Yleensä Chili con carne valmistetaan naudan jauhelihasta, mutta tällä kertaa pannuun päätyy nopeasti kypsyviä Rypsiporsas® fileesuikaleita. Suikaleet kypsyvät sen verran rivakasti, että niille riittää ihan nopea ruskistus kuumalla pannulla, ja ne lisätään valmiiseen chiliin ihan loppuvaiheessa. Mitään sen kummempaa haudutusta ei siis tarvita.

Hyvä chili con carne maustetaan pienellä määrällä tummaa suklaata tai kaakaojauhetta. Soosin ei ole kuitenkaan tarkoitus maistua suklaakastikkeelta, vaan kaakaon on tarkoitus antaa sille pientä bitteriä makua ja tasoittaa tomaatin happamuutta. Suklaalla tai kaakaolla saadaan myös herkullista tummaa väriä.

Poliittisesti kantaa ottamaton pastaherkku

Suolakurkut, smetana ja hunaja ovat makujen klassikkotrio, jota kannattaa hyödyntää muutenkin kuin blinien lisukkeena. Mauissa yhdistyvät suolaisen ja makean lisäksi hapan ja karvas, joten lopputuloksena ei voi olla muuta kuin erinomaisen hyvää ruokaa! HK Naudan ohut sisäpaistisuikale kypsyy kuumalla pannulla nopeammin kuin jauheliha, ja kastike valmistuu pastan kiehuessa.

Naudan sisäpaisti – olipa se sitten isompana palana tai suikaleina – kannattaa kypsentää samaan tapaan kuin naudan filee. Mehevimmillään tämä vähärasvainen liha on maltillisesti kypsennettynä, sillä liika kypsentäminen saattaa tehdä sisäpaistista kuivaa ja mautonta. Suikaleillekin riittää siis vain nopea ruskistaminen pannulla. Perhe ehtii tuskin saada toppahousuja pois jalasta, ennen kuin kattilallinen herkullista talviruokaa odottelee jo nälkäisiä ulkoilijoita.

Oikopolku perheen suosikkikokiksi

Höyryävän kuuma keitto on nappivalinta mäessä tai ladulla vietetyn päivän kruunuksi. Hyvä keitto onnistuu myös ilman kasvisten kuorimista ja pilkkomista, sillä hyviä keittoaineksia löytyy kattilavalmiina niin pakastealtaasta kuin vihanneshyllystäkin. Tähän nakkikeittoon hyvää lihaisaa makua tuo HK Demi-glace kastikepohja, ja ainoa varsinainen homma on nakkien pilkkominen. Reseptiä voi hyvin tuunata vaihtamalla nakit vaikkapa kuutioituun HK Siniseen tai mausteiseen HK Maakarit® Marokon Hassaniin.

Olen varmasti maininnut asiasta aiemminkin, mutta mainitsenpa taas: keittoja kannattaa aina tehdä yli tarpeen, sille ne maistuvat seuraavana päivänä lämmitettynä vähintään yhtä hyvältä!

Nopeasti valmistuvien ruokien vastapainoksi otan tähän vielä parin lihaisan herkun ohjeen, jotka valmistuvat hartaasti mutta helposti haudutellen.

Pulled pork – monikäyttöistä lihaa

Jo klassikon asemaan nousseen nyhtöpossun valmistamiseen löytyy netistä ja ruokalehdistä ohjeita pilvin pimein. Monet niistä sisältävät pitkän listan raaka-aineita ja valmistusvaiheita marinoinnista pinta- ja jälkimaustamiseen. Tämän suussasulavan herkun valmistamisesta ei kuitenkaan tarvitse tehdä liian monimutkaista, vaan mausteiden sekoittamisen voi jättää muille. Valmiita mausteseoksia ja kastikkeita käyttämällä pääset helpommalla ja voit vaivata päätäsi tärkeämmillä asioilla, kuten seuraavan päivän suksivoidevalintojen suunnittelulla.

Erityisen helpon tästä lihasta tekee se, että sen voi käytännössä ”unohtaa” uunin mietoon lämpöön, ja liha sen kuin vaan paranee päivän puuhasteluiden aikana. Liian kuumaan uuniin lihaa ei tosin kannata jättää, sillä yli sadan asteen lämpö saattaa tehdä lihasta kuivaa.

Pulled porkia voi käyttää todella monen ruoan komponenttina. Se sopii hyvin esimerkiksi, pizzan täytteeksi, hodarin tai burgerin väliin, tacoihin ja tortilloihin, salaatteihin, makaronilaatikkoon, lämpimiin voileipiin, pyttipannuun, pastakastikkeisiin, keittoihin ja piirakoihin …ihan vain muutamia mainitakseni.

Hapankaalia ja makkaraa

Hapankaali sellaisenaan suoraan purkista maistettuna ei välttämättä hivele kaikkia aisteja, mutta pitkä haudutus smetanakylvyssä tekee siitä herkun, jonka syömistä ei malta lopettaa. Paistoksen joukkoon kannattaa pätkiä jotain mausteista makkaraa, kuten HK Aito nakki baijerilaista tai HK Maakarit® Elsan Valkosipuliwurstia. Makkaran suolaisuus ja rasvaisuus tekevät paistoksesta täydellisen herkun, eikä tämä ruoka kaipaa lisukkeeksi muuta kuin paahdettua täysjyväleipää.

Sinistä lenkkiä ja kaalia

Toinen maistuva ja helposti valmistuva kaali- ja makkararuokien ystävien nappivalinta on makkara-kaalilaatikko. Hapankaalipaistokseen verrattuna tämä ruoka vaatii vähän lisää veitsen heiluttamista, mutta  raaka-aineiden lista ei ole pitkä. Tässä ohjeessa kotikokkia on helpottamassa valmiiksi pekonilla ja sipulilla maustettu ruokakerma, joten mitään lisämausteita paistos ei välttämättä vaadi. Ohjeessa mainittu tunnin paistoaika on riittävä, mutta erityisen suussasulava paistos syntyy, kun tuplaat ajan ja pudotat uunin lämpöä 125 asteeseen ensimmäisen tunnin jälkeen.

Mitä sitten hiihtolomalla teetkin, muista nauttia hyvästä ruoasta ja seurasta!

Nopea chili con carne

Arvostele resepti
51 arvostelua
3-4 annosta | Valmistusaika: n. 20 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Nopea chili con carne
  • 1 pkt HK Viljaporsaan lihasuikale maustamaton
  • 1 kpl sipulia
  • 2 kpl valkosipulinkynttä
  • 300 g tomaattimurskaa
  • 2 tl sokeria
  • 1 tl chilijauhetta
  • 1 tl juustokuminaa
  • 1 tl oreganoa
  • 0.25 tl kanelia
  • 0.5 tl kaakaojauhetta esim. Van Houten
  • 1 tlk kidneypapuja valutettuna
  • 1 tl suolaa
Nopea chili con carne

Valmistusohje

Ruskista possusuikaleet nopeasti kuumalla pannulla ja siirrä ne odottelemaan. Freesaa samalla pannulla sipulit ja valkosipulit. Lisää pannulle tomaattimurska, sokeri, mausteet ja kaakao. Anna hautua kannen alla 10 minuuttia, lisää pavut ja paistetut possusuikaleet. Kuumenna uudelleen kiehuvaksi ja tarkista vielä suolan määrä ja lisää lopuksi hienonnettu korianteri. Tarjoile esimerkiksi keitetyn riisin tai nachojen sekä ranskankerman kera. Sopii hyvin myös tacojen ja tortillojen täytteeksi.

Baijerilainen hapankaalipaistos

Arvostele resepti
8 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 2 h 20 min

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Baijerilainen hapankaalipaistos
Baijerilainen hapankaalipaistos

Valmistusohje

Leikkaa nakit paloiksi ja ruskista ne pannulla. Lisää loppuvaiheessa pannulle myös hienonnettu valkosipuli ja mustapippuri. Valuta hapankaalista pois ylimääräinen neste ja sekoita kaikki ainekset keskenään uunivuokaan.

Hauduta paistosta 150 asteisessa uunissa (tai kiertoilmauunissa 125 asteessa) vähintään 2 tuntia. Jos loppuvaiheessa pinta tummuu liikaa, peitä vuoka foliolla. Lisukkeena maistuu vastaleivottu leipä.

Makkara-kaalilaatikko

Arvostele resepti
72 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 1 h 15 min | Erityisruokavaliot: Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Makkara-kaalilaatikko
Makkara-kaalilaatikko

Valmistusohje

Kuullota kaalisuikaleita pannulla, kunnes ne pehmenevät hieman. Siirrä kaalit uunivuokaan ja ruskista makkarasuikaleet pannulla. Sekoita makkarasuikaleet ja Flora Ruoka Pekoni & Sipuli kaalin joukkoon ja paista uunissa 175 °C noin tunti.

Katso ohje myös perinteiseen, jauhelihasta valmistettuun kaalilaatikkoon

Nakkikeitto

Arvostele resepti
47 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 15 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Maidoton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Nakkikeitto
Nakkikeitto

Valmistusohje

Kiehauta vesi, demi-glace ja soija kattilassa. Lisää keittojuurekset, rouhittu mustapippuri ja pätkityt nakit. Anna kiehua noin 10 minuuttia, lisää tarvittaessa suolaa ja viimeistele keitto persiljalla.

Vinkki: voit halutessasi ensin paistaa nakkipalat pannulla, niin saat keittoon vielä lisää makua ja väriä.

Pulled pork

Arvostele resepti
195 arvostelua
8 annosta | Valmistusaika: n. 5 h | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton Maidoton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Pulled pork

Kastike

  • 1 dl tummaa siirappia
  • 1 dl riisiviinietikkaa
  • 1 dl fariinisokeria
  • 1 dl soijaa
  • 1 tl chiliä
  • 2 kpl valkosipulinkynttä murskattuna
  • 1.5 tl savustettua paprikajauhetta
  • 2 tl mustapippuria
  • 0.5 dl sinappia
  • 0.5 dl ketsuppia
Pulled pork

Valmistusohje

Sekoita pulled porkin kastikkeen aineet keskenään. Hiero suolaa lihojen pintaan ja laita ne uunivuokaan johon ne juuri ja juuri mahtuvat. Kaada puolet maustekastikkeesta lihojen päälle.

Peitä lihat leivinpaperilla ja vuoka foliolla. Anna muhia 150 asteisessa uunissa 4 tuntia tai 95 asteisessa uunissa yli yön.

Kypsentämisen jälkeen liha on hajoavan mureaa ja lihasta irronnut neste on maustekastikkeen kanssa muodostanut mahtavan makuliemen. Kun kypsä pulled pork on hieman jäähtynyt, revi lihat ohuiksi säikeiksi, sekoita joukkoon haudutuslientä, loput maustekastikkeesta sekä sinappia ja ketsuppia. Kuumenna lihaa kastikkeineen 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia ennen nauttimista.

Lue lisää pulled porkin valmistuksesta Lihakoulusta

Käsittelethän lihaa oikein

 

Lisää juhlavia reseptejä

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksesi parantamiseksi HKScanin Tietosuojaselosteen mukaisesti. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön edellä kuvatulla tavalla. Lisätietoja.