HK:n mestarit kameran edessä: savustamisen salat

Monet HK:n työntekijöistä viettivät poikkeuksellista työpäivää joulukuun puolivälissä – HK:n oma väki oli isossa roolissa uusien mainosfilmien kuvauksissa. Tunnelma kuvauksissa oli innostunut ja rento; iloinen porukka iloisessa työssä, kuten filmissäkin todetaan.

Hyvällä maulla on tekijänsä. HK:n uusissa mainosfilmeissä haluttiin muistuttaa, että suomalaisten suosikkituotteet eivät ole robottien ja koneiden tekemiä, vaan kokemuksella ja osaavilla ihmisillä on korvaamaton rooli maistuvien tuotteiden valmistamisessa. Vaikka kyse on mainoksista, filmeistä mainosmaisuus on kuitenkin melko kaukana; näyttelijät on korvattu HK:n työntekijöillä ja studiot HK:n savustamolla ja muilla tuotantotiloilla. Filmit ohjasi ansioitunut elokuvaohjaaja Klaus Härö.

Ensimmäisessä filmissä mestarisavustaja Jari johdattelee katsojan savustamisen saloihin. Esimerkiksi käsintehtyjen ja leppähakkeella savustettavien Aitojen Nakkien valmistamisessa savustajien ammattitaidolla on ratkaiseva merkitys, jotta nakit kypsyvät juuri sellaisiksi kuin halutaan.

– Minulla oli Kuopiossa oppi-isä, joka opetti savustamaan. Hän muistutti aina, että kuparinruskea on oikea väri nakille. Silloin se on sellainen kuin pitää. Nakkien savustamisessa minuuttikin voi olla pitkä aika – minuutti liikaa tai minuutti liian vähän vaikuttaa heti makuun, Jari kertoo. 

– Ja eihän sitä mikään kone osaa kertoa, onko nakki oikeanvärinen ja -makuinen. Itse se pitää tietää, katsella ja maistella. Kokemusta ja ammattitaitoahan siinä tarvitaan. Meillä on nuorinkin savustaja tainnut tehdä näitä hommia seitsemän vuotta, Jari korostaa.

 

Lisää juhlavia reseptejä